Systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek NESSOS systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek Jan Pokorný, MULTIDATA Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
eGovernment – aplikace principů v ISKN
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Úvod do databází Databáze.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008, Brno Ing. Jan Mach, CIKS Vysoká škola ekonomická v Praze Přenos VŠKP pomocí protokolu OAI-PMH.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
>> 1 Ing. Zdeněk Vejvoda Technologická podpora liberalizace Bratislava
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Řízení přístupových práv uživatelů
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Geo-informační systémy
M-Cloud.cz Groupwarové řešení pro malé a střední podniky.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Přístupnost internetové prezentace Českého statistického úřadu
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Konference SI Praha Ladislav Přívozník is:energy czech a.s.
SDRUK-IT Možnosti využití programového vybavení WebArchivu dalšími subjekty Ing. Petr Žabička, MZK.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Informační kulturní portál
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Adobe Řešení pro veřejnou správu Transformace služeb veřejné správy a PDF Inteligentními Dokumenty.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o.,
WEBOVÉ PORTÁLY KNIHOVEN z pohledu informačních zdrojů Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
EVŠKP na OU cesta integrace 10. Listopad, 2005 Jiří Šimonek a Robert Bohoněk Centrum Informačních Technologií Ostravská univerzita.
Univerzitní informační systém VIII., Karlov 2009 Fulltextové vyhledávání v UIS Miroslav Prachař.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
as4u advanced system for you
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
SOFTWARE II Aplikační software.
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Transkript prezentace:

systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek NESSOS systém pro budování e-archivů a malých digitálních sbírek Jan Pokorný, MULTIDATA Praha s.r.o. Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2008, SKIP Praha

2 Obsah prezentace 3 fáze budování digitální sbírky 1 Co je Nessos 2 Technologie, vlastnosti Nessos 3

3 Instituce a elektronické dokumenty Instituce získávají elektr. dokumenty zejm.:  akvizicí (nákupem, volně, …)  vlastní publikační činností  digitalizací  tvorbou VŠKP či jiných výstupů jako výsledku činnosti instituce Tyto elektronické dokumenty je třeba nějakým způsobem zpřístupňovat a archivovat.

Požadavky na funkce Je třeba nasadit IS s funkcemi:  ukládání (repozitář)  organizace (popis)  vyhledávání (indexování a prezentace)  zpřístupňování (podle oprávnění) Další nezbytné vlastnosti jsou bezpečnost, spolehlivost, rychlost a ekonomická efektivnost. 4

Volba vhodného systému I. Typickým řešením je nákup komerčního software nebo nasazení open-source produktu, kdy je třeba vyvinout značné úsilí na rozjezd projektu, kdy někdy nezbývá čas a prostředky na vlastní práci s elektronickými dokumenty. Velké jsou nároky na zaškolení správců, jsou vysoké počáteční investice do hardware a implementace je složitá a často problematická. 5

Volba vhodného systému II. Řešením je budování IS podle zralosti projektu na etapy pomocí různých generací software. Rozhoduje počet vložených elektronických dokumentů (digitálních objektů), vytíženost systému, počet uživatelů, nároky na spolupráci s dalšími IS apod. Na začátku projektu a u menších institucí je zbytečné a ekonomicky nevýhodné pořizovat drahé a robustní systémy, když víme, že ve střednědobém časovém horizontu nebude systém obsahovat vysoký počet digitálních objektů, a zároveň není dostatečné finanční, technologické a personální zázemí. 6

3 produkty pro 3 fáze budování Nabídka 3 produktů, které vás postupně povedou od začátku budování sbírky až po provoz robustního systému s archivační funkcí.  Nessos (začátek projektu + menší instituce)  DigiTool (od objektů)  Digital Preservation System (kdo chce archivovat) 7

Ideální systém pro zahájení budování digitálních sbírek a archivů. Nabízen jako webová aplikace. Postaven na robustním aplikačním serveru a objektové databázi. Důraz na jednoduché pracovní postupy a rychlou implementaci. 8 Nessos

Pořizovací náklady dostupné i pro malé instituce a nízká cena za roční provoz  Nabízeno jako služba  Nulové náklady na hardware  Pořizovací náklady kryjí počáteční implementaci a konfiguraci, následně je hrazen roční provoz 9

Nessos Maximálně zjednodušené pracovní postupy  Pracovní postupy nevyžadují náročná školení editorů  Editor je zcela odstíněn od úložiště  Pracovní postupy podporují spolupráci a týmovou hierarchii (editor, supervizor, …) 10

Nessos Webové rozhraní  Editoři objekty vkládají i popisují přes webovém rozhraní  Není třeba žádné instalace na stanice  Editor vidí při ukládání to, co uvidí koncový uživatel = vizuální kontrola výstupu 11

Nessos Robustní databáze a kvalitní indexování  Plně objektová databáze  Indexování metadat i plného textu  Využití pro navigaci, dynamické náhledy, vyhledávání, RSS apod. 12

Nessos Přímé linkování na objekt  Každý objekt v databázi je možné volat pomocí URL.  Každý objekt má jedinečné SID.  Popis objektu (metadata) jsou od samotného objektu oddělena. 13

Nessos Dynamické náhledy nad objekty  Nad objekty lze nadefinovat libovolný náhled, což umožňuje ukazovat dokumenty v různém kontextu a v různé formě.  Každý náhled může mít výstup jako RSS.  Mezi objekty lze definovat související vazby (related …). 14

Nessos Dynamické náhledy nad objekty  Nad objekty lze nadefinovat libovolný náhled, což umožňuje ukazovat dokumenty v různém kontextu a v různé formě.  Každý náhled může mít výstup jako RSS.  Mezi objekty lze definovat související vazby (related …). 15

Nessos Lokální a vzdálená autentikace  Lze budovat lokální databázi uživatelů.  Lze využít jakoukoli vzdálenou adresářovou službu přístupnou přes LDAP/LDAPS.  Na každý objekt či kontejner s objekty lze detailně aplikovat uživatelská oprávnění. 16

Nessos Plnění  Objekty lze do systému vkládat ručně (klasická editace).  Dávkově přes FTP.  Dávkově přes webDAV. 17

Nessos Podpora OAI-PMH  Metadata objektů lze sklízet přes OAI-PMH.  Plná podpora OAI-PMH 2.0.  Standardně Dublin Core a UTF-8. 18

Nessos Portálová architektura  Prezentační vrstva systému je navržena jako portál.  Součástí je redakční systém, který umožňuje k digitální sbírce přidávat informační stránky a další informační objekty.  Informace lze logicky seskupovat v podobě portletů. 19

Nessos Web 2.0  Podpora interakce s koncovými uživateli (komentování obsahu, fóra, ankety).  Obsah lze prezentovat pomocí kanálů RSS či rozesíláním informačních zpráv.  Prezentační vrstva zcela oddělena od obsahu, čímž lze dynamicky měnit vzhled a layout portálu. 20

Nessos XML API  K objektům lze přistupovat také nezávisle na rozhraní z jakéhokoli jiného systému na základě komunikace HTTP/XML  Je tak zajištěna interoperabilita Nessosu s informační insfrastrukturou větších projektů a konsorcií 21

Nessos – přehled vlastností 22  podpora textových, grafických i multimediálních objektů  indexování popisných údajů i plného textu  rychlé a sofistikované vyhledávání  možnost budování vertikálních vazeb mezi objekty  podpora vícejazyčného popisu objektů  metadata objektů skliditelná přes OAI-PMH  podpora autentikace přes LDAP  možnost precizního nastavení oprávnění přístupu k objektům  podpora Web 2.0  budování informační části portálu pomocí redakčního systému  plná podpora webových standardů pro validní HTML a CSS, WCAG

Nessos DEMOVERZE  Zájemcům můžeme systém Nessos detailně prezentovat na funkční demoverzi.  Více informací na stránkách: 23