Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Target Click Fund Zajištěný investiční program.
Advertisements

Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Trendy finančních produktů ČLFA
Vývoj hodnot otevřených podílových fondů a investičních programů ČP INVEST investiční společnost, a.s.
Dluhopis – popelka, které málokdo rozumí
Prezentace pro Forum 2013, SME Union
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Trh podílových fondů Doc. Ing.Jaroslav Slepecký,PhD Bankovníctvo a finančníctvo.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Zadlužení, inflace, demografie
Důchodové a účastnické fondy v KB Penzijní společnosti od
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
7. Hodnocení investic.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Základní druhy finančních investičních instrumentů
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
1 Finanční trhy Ostatní informace Petr Krajcigr
5 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ. 2 1) Neorientujte se podle zpětného zrcátka ● Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Co se pro mne nejlépe hodí? investujte dle svého profilu, aneb jak dobře znáte svou investiční povahu Petr Schůt,
Emise dluhopisů a snížení základního kapitálu DŮVĚRNÉ PRACOVNÍ VERZE 2013/07/22.
Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Asset Management: smíšená portfolia
Kolektivní investování
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
ČS nemovitostní fond Dámský investiční klub České spořitelny Ing. Martin Skalický MRICS.
Mikulášská nadílka Co přinesl tento rok a co přinese rok další? Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Matematické modely ve finanční sféře
Finanční trh III. Kolektivní investování
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Raiffeisen investiční společností
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Kolektivní investování
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Kolektivní investování
Rozhodnutí, které vynáší
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Transkript prezentace:

Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic Tomáš Ondřej, CFA

Co je optimální rozložení investice? Optimálním rozložením investice rozumíme takový poměr mezi třídami aktiv v portfoliu, který nejlépe odráží klientovy požadavky na výnos, rizikovost a dobu trvání investice Optimální poměr, jakým jsou do dluhopisového portfolia přimíchávány rizikovější složky je klíčovým faktorem celkové výkonnosti – až z 90 % Portfolio je pozitivně ovlivněno efektem diverzifikace, využívající skutečnosti, že jednotlivé třídy aktiv (akcie, dluhopisy, komodity, hotovost) se nepohybují stejným směrem

Třídy aktiv na škále výnos/riziko používané ve smíšených portfoliích ISČS Akciové trhy rozvíjejících se zemí Akciové trhy vyspělých zemí Očekávaná výkonnost firemní dluhopisy spekulativního stupně firemní dluhopisy investičního stupně státní dluhopisy peněžní trh Rizikovost

Dlouhodobě je výnos z akcií vyšší než z dluhopisů Porovnání výnosů v uplynulých 23 letech: Státní dluhopisy: 5,9 % p.a. Firemní dluhopisy (rizikové): 8,4 % p.a. Akcie: 9,3 % p.a.

Peněžní trh – sazby blízké nule (ČR, USA. Eurozóna, Japonsko,…..) Propad krátkodobých úroků na nulu odráží stimulace centrálních bank na podporu ekonomik formou nulových nebo i záporných sazeb a kvantitativním uvolňováním = přímé nákupy státních ale i firemních dluhopisů

Výnosy státních dluhopisů na historicky nízkých úrovních Aktuální výnosy státních dluhopisů ČR podle doby splatnosti: 2 roky: 0,09 % 5 let: 0,22 % 10 let: 0,92 % Od začátku roku 2014 zhodnotil index českých dluhopisů Bloomberg/EFFAS s durací 5,3 let o 7,8 % Zdroj: Bloomberg, ISČS

Jak reagovat na nízké výnosy? Při nulových krátkodobých sazbách, rekordně nízkých výnosech dluhopisů a lepšícím se ekonomickém výhledu očekáváme nízký nebo i záporný výnos z dluhopisových investic i do budoucna Tři možné reakce investorů na tuto situaci: Nákup dluhopisů s delší dobou do splatnosti a vyšším výnosem – to ale znamená zvýšení rizika - nečekaný růst sazeb by znamenal větší ztráty Prodej dluhopisů a s nabytou hotovostí vyčkat na růst výnosů – rizikem je, že sazby půjdou ještě níže a zůstanou nízké po dlouhou dobu Třetí možností je rovněž navýšení rizika portfolia jako u první skupiny investorů, ale prostřednictvím zahrnutí jiných tříd aktiv do portfolia – akcie, firemní dluhopisy, alternativní investice; to už vede ke zlepšení výnosových parametrů + diverzifikační efekt

Diverzifikace zlepšuje profil výnos/riziko – do dluhopisového portfolia přidáme akcie Portfolio: 100 % dluhopisy – výnos 0,5 %, riziko 4,5 % 85 % dluhopisy, 15 % akcie – výnos 1,5 %, riziko 4,2 % 70 % dluhopisy, 30 % akcie – výnos 2,5 %, riziko 4,8 % 100 % akcie – výnos 7 %, riziko 15 %

Mohou ceny akcií dále růst i po 6 letech od finanční krize? Důvody pro další růst: Růst globální ekonomiky Růst ziskovosti firem Nulový výnos z hotovosti Atraktivní ocenění vůči dluhopisům Zpětné odkupy a vyšší dividendy Výnosy z akcií v období 2014 – 2016 budou výrazně nižší než v roce 2012 a 2013 – měly by kopírovat postupně rostoucí zisky firem a významnou složkou celkového výnosu bude dividenda.

Americké akcie na historických maximech – ostatní regiony zaostávají

Konzervativní mix – fond pro opatrné investory s malým podílem akcií (10 %)

Vyvážený mix – fond na 4-6 let s podílem akcií 30 %

Pravidelná investice zvyšuje celkový výnos – Vyvážený mix Vývoj hodnoty podílového listu fondu 25.10.2010 – 25.10.2014

Smíšená portfolia – optimální řešení v závislosti na požadavku výnosu, rizika a horizontu Rizikovost fondu 14