Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 3. dubna 2012
S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Seřaď obrazce podle velikosti
Předpony s, z, vz.
VY_32_INOVACE_28_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_PŘEDPONY S-,Z-
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Předpony s-, z-, vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Olga Zehnálková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Podmět a přísudek Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_Čj, DUM 18
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Předložky s, z Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_131, 7. sada, ČJ2
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Věty jednočlenné a dvojčlenné
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.11 Anotace: Prezentace je zaměřena na procvičení pravopisu v koncovkách podstatných jmen. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
PŘEDPONY S-, Z-, VZ-,I.ČÁST
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje základní pravidla pro psaní předpon s/se, z/ze, vz. Žáci si hravou formou procvičí své znalosti.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Slovesa – osoba, číslo, čas
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKY JAZYK_15
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci čtou slabiky a hledají dvojice slabik, které tvoří slovo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si nejdříve zopakují s pomocí učitele učivo o podstatných.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Psaní Předpon.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných.
DVOJICE SLOV ROZLIŠENÉ JEN PŘEDPONAMI S-,Z- ,I.ČÁST
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad pravidel při sestavování souřadnic bodů. Žák se.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr
Pravopis – předpony s-, z-, vz-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_339_Předpony s-, z- AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Předpony s-, z-, vz- Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk, 5. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bednářová Hana ANOTACE Žáci vymýšlejí a zapisují jména, která by podle abecedního.
Druhy čar VY_32_INOVACE_382, 20.sada, M2 Matematika ANOTACE
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Souvětí a jeho vzorce Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.03 Předpony s -z.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Předpony – s-/z- Autor Fulínová Šárka.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s Směr dohromady - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... Směr shora dolů, z porchu pryč - slízat, setřít,
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová Název : VY_32_INOVACE_ČJ Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Téma.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
Pravopis S / Z.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Digitální učební materiál
VY_32_Inovace_ odvozování předponami Český jazyk 7. ročník
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
Digitální učební materiál
Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-
PŘEDPONY S - Z - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
Transkript prezentace:

Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_071 - 4. sada, ČJ ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s psaním předpon s- (se-), z- (ze-), vz-. Prezentace slouží k osvojení a procvičení pravopisných pravidel těchto předpon. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Rozlišuje ve slově kořen, část předponovou, příponovou a koncovku. Odliší předpony od stejně znějících předložek. Zvládá pravopis předpon s- (se-), z- (ze-), vz-. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 5. ročník, předmět český jazyk Autor  Mgr. Leona Jarošová Datum vzniku  12.9.2011 Vzdělávací oblast  Jazyk a jazyková komunikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Předpony s-,z-,vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Připomeňme si: Předponu z- píšeme ve slovech, která vyjadřují změnu nebo dokončení děje. Např.: zčernalý, zkrátit. Předponu s- píšeme ve slovech, která vyjadřují směřování shora dolů, z povrchu pryč nebo dohromady. Např.: smést, slepit, sdružovat se. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Pamatuj! Slova s předponou s-: Skončit, spotřebovat, stmívat se, strava, strávit, strhnout, sdělit, shořet, stvořit, spálit. Slova s předponou z-: Zkoušet, zkouška, zpěv, zpívat, způsobit, zkontrolovat, zkoumat V předponě vz- píšeme vždy z-. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Cvičení č. 1: _fouknout, _hrabat, _tvrdnout, _trávit, _houstnout, _padnout, _končit, v_tát Sfouknout, shrabat, ztvrdnout, strávit, zhoustnout, spadnout, skončit, vstát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Cvičení č. 2: _bít kamaráda, _mazat si boty, večerní _právy, _mazat tabuli, _práva nemocnice, _pívat Zbít kamaráda, zmazat si boty, večerní zprávy, smazat tabuli, správa nemocnice, zpívat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Cvičení č. 3: _hlédnout film, _bít poličku, _jednat mír, _jednat pořádek, _trhnout, _dělit, __dát se Zhlédnout film, sbít poličku, sjednat mír, zjednat pořádek, strhnout, sdělit, vzdát se Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Cvičení č. 4: Po_bírat, _koumat, při_působit, _hořet, __nítit, __létnout, __planout, _růst, _hlukovat se Posbírat, zkoumat, přizpůsobit, shořet, vznítit, vzlétnout, vzplanout, srůst, shlukovat se Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Citace: HORÁČKOVÁ, Miroslava; STAUDKOVÁ, Hana; ŠTROBLOVÁ, Jana. Český jazyk pro pátý ročník. Praha : Alter, 2010. 168 s. ISBN 978-80-7245-130-2. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová