Struktura Romana Straussová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Naučil jsem se....
Tak v tomto objektu pracujeme
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ „MAS Černý les“ Založení místního rovojového partnerství Bohumila Vařejková, MAS Černý les.
Orientece v čase Romana Straussová
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
Strukturované učení PROJEKT EU
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Role asistenta v Montessori pedagogice
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
A … jdeme na to - klikni si Poloautomatické střídání stránek s hudbou a poučením :
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Zásady dobré komunikace
Volba povolání postřehy, postupy, doporučení…
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Manažerské dovednosti a vedení podniku Č
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Stokorcový les Časový rozsah: 17 hodin – 2 hodiny – sledování filmu na interaktivní tabuli 1 hodina – četba příběhu + prohlížení materiálů od žáků 4 hodiny.
Zdravá škola.
Orientece v prostoru Romana Straussová Využití struktury u dětí s PAS.
Hodina Prvouky- Rok, roční období
Proč miluji důchod.
AC Ivanovice n.H Verše pro rok 2015 Žalmy 46:9 Pojďte se podívat, co Hospodin umí, jak hrozné divy činí na zemi!9 Žalm 18:32 Vždyť kdo je.
 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_528_Náš soused, ten má hafana AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_526_Když jsem já sloužil AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová ROČNÍK,
1. Někdo mě vede za ruku, | když bojím se jít tmou
CAGLIERO - salesiánský volontariát „Dělej, co můžeš, a Bůh udělá ostatní...“ Don Bosco = program pro přípravu a vysílání mladých dobrovolníků do salesiánských.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_536_Když jsem já ty koně pásal AUTOR: Mgr. Jarmila Šochová.
Projekt CHIPS Projekt k řešení sociálně-patologických jevů.
P RÁZDNINY A CO DÁL … Autor: Robert Lustig Třída: IX.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
Zdravý životní styl Libor Štrohalm.
PRÁVNÍ DOKUMENTY OBČANA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2a Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová 1 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ,
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
M ĚSTSKÉ JESLE C HOTĚBOŘ. Naše zařízení poskytuje péči o děti ve věku od 0 zpravidla 3 let. Naším úkolem je vést děti ke zdravému, krásnému a čistému.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Šachy do škol Projekt Šachového svazu ČR. O projektu: Šachy jsou součástí školních osnov ve více než 30 zemích světa Na základě řady studií přijal v roce.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
ZŠ A MŠ KUNÍN ZAŘÍZENÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Co dělat a čeho se vyvarovat, žádají-li media o informaci
Proč milovat důchod Poloautomatické střídání stránek s hudbou
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Šachový kroužek DDM Větrník
Podmínky učení.
Naučil jsem se....
Komunikační a prezentační dovednosti / C2a
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Bezpečně na silnici VY_32_INOVACE_20_03
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
Sociální čtení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Pokročilé metody speciální pedagogiky
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Struktura Romana Straussová Využití struktury u dětí s PAS

Struktura Týká se 1) orientace v čase, 2) orientace v prostoru, 3) motivace Předvídatelnost a vizualizace: dítěti se snažíme pro něj srozumitelným způsobem sdělit CO má dělat KDE JAK to má dělat JAK DLOUHO PROČ (motivace – odměna) Tím mu dává potřebné bezpečí

Samostatnost Vím,co mám dělat Nepotřebuji verbální vedení, neustálé upozorňování, co bude následovat, co mám udělat Videoukázka svačina

Proč se ve výchově dětí s PAS máme zdržovat strukturou? Dítě nemusí být neustále někam „vláčeno“ Lépe rozumí tomu, kam má jít a co má dělat, nepotřebuje slovní instrukce To zvyšuje jeho samostatnost - z pasivního objektu se dítě stává aktivním subjektem – naším partnerem

Orientace v čase Denní režimy (týdenní režimy, diáře) Cestovní proužky a cestovní knihy Procesuální schémata Vymezení času minutkou, přesýpacími hodinami, písničkou, počtem prvků…

Denní režim „CO se teď se mnou bude dít?“, „CO bude potom?“ (dítě může i nesouhlasit – v každém případě ale ví) Učí dítě porozumět tomu, že každá činnost má svůj začátek, průběh a KONEC – tím zlepšuje jeho soustředění POZDRAV (karta v režimu)

Postupně přecházíme k týdenním režimům, kalendářům, diářům

Cestovní proužek/cestovní kniha Zajišťují předvídatelnost venku (na procházce) Aby se dítě cítilo bezpečně, nemusí trvat na stále stejné trase, jistotu mu poskytuje obrázkový plán cesty Co dělat, když se cesta změní?

Vymezení času Dítě se činnosti nemusí bát, bude trvat jen určitou dobu Vymezení doby - KUCHYŇSKOU MINUTKOU - PŘESÝPACÍMI HODINAMI - PAPÍROVÝMI HODINAMI - PÍSNIČKOU - POČTEM PRVKŮ (5 kostek, 2 lžičky...)