E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Smrt a eutanazie očima všeobecné sestry
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Interpretace neuměleckého textu Esej I. Rozhodněte, zda je uvedený text: Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast: zatímco.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
Lékařsky asistované sebezabití (suicidum) (PAS)
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Problematika eutanázie
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
Zamyslete se nad otázkami v dotazníku
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Svědomí ve zdravotnické praxi
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Metaetika Shrnutí.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Eutanázie – ano, ne? Jaromír Matějek.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
EUTANÁZIE Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Kategorizace nemocných pohled lékaře Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Paliativní medicína Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Smrt Vypracoval: Matěj Velen Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Případová konference v práci s rodinami a ohroženými dětmi
Jana Horová ETIKA Jana Horová
[Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek

L ITERATURA Literatura: Povinně před seminářem k prostudování! Marek Vácha et al.: Základní moderní lékařské etiky, Praha: Portál, 2012, s. 233 – 269. Další literatura. Marta Munzarová: Eutanázie nebo paliativní péče, Praha: Grada, 2005.

Ú KOLY K TEXTU Na základě prostudovaného materiálu kritické hodnocení následujícího textu: Eberhard Schockenhoff: Ethik des Lebens, Freiburg im Breisgau: Herder 2009, s. 534 – 566. Úkoly: V textu nalézt autorova argumentační východiska. Z pohledu přístupu ke svobodě člověka poukázat na slabiny autorovy argumentace. Nahlédnout vztah mezi lékařem a pacientem z pozice lékaře jako toho, kdo uzdravuje a jako z pozice toho, kdo pečuje o pacientovu autonomii. Další úkoly v textu.

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Naše volání po individuálním právu na sebeurčení požaduje v dnešní medicínsko etické a morálně filozofické debatě nejen právo na ukončení vlastního života, ale také morální právo na zabití cizího života v poslední fázi nebo v nejtěžším utrpení a právo respektování požadavku asistence lékaře při asistované sebevraždě. Poukaz na nedisponovatelnost životem a absolutní zákaz přímého zabití nevinného je napaden argumentem, že odsouhlasené zabití lékařem a asistovaná sebevražda práva umírajícího nenapadají, ale že jsou ospravedlněny právem na sebeurčení.

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Zásada volenti non fit iniuria - o co se jedná? Myšlenka vlastní smrti. Vnitřní hodnota života x instrumentální hodnota života. Soucit?

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Je eutanázie posílením svobody člověka? Jaké jsou souhlasné a nesouhlasné argumenty? Autonomie – širší, užší pojem Co je autarkie? Vzhledem k faktické závislosti člověka, která se projevuje zvláště v době jeho nemoci a umírání, je nutno chápat autonomii nikoliv jako pouhý respekt a přání neovlivňovat něčí sebeurčení. Lidsky důstojné umírání je možné jen za těch podmínek, kdy lidské vztahy a lidská blízkost vedle umírajícího člověka je reálnou a funkční. Vzorec autonomie, který chce ospravedlnit eutanázii a zabití na požádání vede naopak k odepření této pomoci, která by mohla usnadnit přijetí smrti.

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Vzhledem k faktické závislosti člověka, která se projevuje zvláště v době jeho nemoci a umírání, je nutno chápat autonomii nikoliv jako pouhý respekt a přání neovlivňovat něčí sebeurčení. Lidsky důstojné umírání je možné jen za těch podmínek, kdy lidské vztahy a lidská blízkost vedle umírajícího člověka je reálnou a funkční. Vzorec autonomie, který chce ospravedlnit eutanázii a zabití na požádání vede naopak k odepření této pomoci, která by mohla usnadnit přijetí smrti.

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Idea svobodného, promyšleného a racionálního rozhodnutí o vlastním životě, o konečné bilanci vlastního života, která (ta bilance) je nezávislá na okolí člověka a jeho společenském zázemí, je fiktivní konstrukcí. Pochybnost, zda lze přání zemřít považovat za nezávislý výsledek racionální úvahy umírajícího zpochybňují také zkušenosti z lékařské praxe. Zvláště v pokročilém stádiu nemoci vyjadřují přání zemřít často něco jiného než to, co vyjadřuje slovy. V jednotlivých fázích umírání má člověk také velmi proměnlivé nálady. V depresivní fázi často nemocný pacient chce okamžitou smrt, zatímco v době, kdy má novou sílu se se smrtí smiřuje.

P ŘEDSTAVENÍ TEXTU Je eutanázie jedinou pomoci? Diskuze eutanázie – dystanázie – vysvětlit. Diskuze rozdílu mezi zabitím a necháním zemřít. Diskuze rozdílu mezi asistovanou sebevraždou a eutanázií. Otázka paliativní/terminální sedace. Otázka kluzkého svahu – vysvětlit princip.

D ĚKUJI ZA POZORNOST ! J AROMIR. LF 3. CUNI. CZ