Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz ETIKA Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz ETIKA Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz."— Transkript prezentace:

1 Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz
ETIKA Jana Horová

2 EUTHANAZIE Akt vyžadující minimálně 2 osoby. Euthanazie = dobrá smrt
(Eu - dobře, thanatos – smrt) /eukaryotická buňka, euploidie, eugenika, euforie…/ Dystanázie = špatná smrt

3 Asistovaná sebevražda – suicidium
je úmyslné usmrcení člověka jím samotným na jeho opakovanou žádost lékař připraví takové prostředky, aby se pacient mohl sám usmrtit. V ČR nezákonné, trestné

4 Euthanazie - podmínky (Rotterdamská kritéria 1982)
1) pacient musí být kompetentní a jeho žádost plně dobrovolná 2) žádost musí být plně uvážená, jasná a opakovaná 3) pacient musí nesnesitelně trpět 4) euthanasie musí být poslední možností, ostatní možnosti byly vyzkoušené a shledány neúčinnými 5) euthanasii provádí pouze a jedině lékař 6) lékař musí vše konzultovat s jiným lékařem, který má již s prováděním euthanasie zkušenosti.

5 Hippokratova přísaha:
„ Nepodám nikomu smrtící látku, i kdyby ji ode mne žádal, a ani nikomu tuto možnost nenavrhnu…..“

6 Historie Pravěk – zbavování se jedinců, kteří byli na obtíž (vraždy?)
Antická řecká kultura – Sparta Křesťanská kultura, budhismus, hinduismus – proti euthanasii Moderní historie euthanasie: 1920 Poskytnutí souhlasu ke zničení života, který žití není hoden - Karl Binding a Alfred Hoch Německo, Hitler, akce T4, Program euthanazie

7 Program T4 Tiergartenstraße 4

8 ČR Pokusy o legalizaci – 1989 Současná právní úprava
– trestný čin vraždy

9 2 problémové celky Aktivní euthanazie - aktivní jednání způsobí smrt
(strategie přeplněné stříkačky). Pasivní euthanazie – nečinnost, je neuděláno něco, co by mohlo pacientův život prodloužit. Důležitý úmysl lékaře – „zabít“ pacienta. (NEJEDNOZNAČNOST POJMU (vs. ustoupení smrti…), DOP. NEUŽÍVAT) (strategie odkloněné stříkačky).

10 non-voluntary euthanasia - je zachována podmínka aktivního činu lékaře (zabití pacienta), ale souhlas pacienta nelze získat. (kóma, těžké úrazy mozku…). Lékař předpokládá souhlas. involuntary euthanasia - pacient je schopen svá přání artikulovat, avšak o euthanasii nežádá nebo nebyl problém otevřen. Velmi těžké odlišit od vraždy.

11 EUTHANAZIE vs. PRODLUŽOVÁNÍ ŽIVOTA A SMRTI
Cíl v nemoci se může měnit: Úplné uzdravení Chronické onemocnění Důstojné a klidné umírání Možnost odmítnutí léčby. Zdravotník pomáhá v umírání, nikoli ke smrti.

12 Pomoc vyrovnat se s onemocněním
Hospice Kombinovaná poradní centra, domácí péče, institucionální péče Paliativní přístup jako jediná reálná alternativa k aktivní euthanazii

13 Základní principy paliativní péče
Zajištění úlevy od bolesti a jiných symptomů. Paliativní péče - zabíjí celkovou bolest (ošetřováním) Euthanazie - zabije celkovou bolest tím, že zabije člověka. Dívá se na umírání jako na normální proces. Paliativní péče - umírání vidí jako přirozený proces. Euthanazie - umírání není normální období lidského života, člověka zabíjí.

14 Nemá v úmyslu ani urychlit, ani odsunovat smrt.
Paliativní péče - poskytuje veškerý komfort pacientům. Euthanazie - má v úmyslu zabít člověka Integruje do péče o pacienta i psychologické a spirituální aspekty. Paliativní péče - vnímá celost člověka. Euthanazie - žádosti o ni jsou důkazem, že nemocný není ošetřován ve své celosti. Týmový přístup.

15 EUTHANAZIE Rozdílné postoje na kontinentech
Postoj k euthanazii se v různých státech liší. Rozdílné postoje na kontinentech USA, Kanada, VB - zabití ze soucitu = usmrcení vs. Evropa - hodnotí se jako přečin odlišně od vraždy (Německo, Rakousko…)

16 pouze severní teritorium Austrálie
Aktivní euthanazie povolena: pouze severní teritorium Austrálie Čína - málo zpráv - usmrcování postižených dětí Belgie Nizozemí – beztrestnost r.1990 – úmrtí z toho: euthanasie na vl. žádost asistovaná sebevražda 1000 ukončení života bez žádosti pacienta !!!

17 Pasivní euthanazie povolena:
Filipíny Kanada Rumunsko Švýcarsko USA – Oregon Francie Dánsko

18 Argumenty PRO euthanasii
Každý vlastní své tělo a má právo s ním dělat, co se mu zlíbí Každý ví nejlépe, jaká bolest je pro něj snesitelná a jaká už ne Právo zemřít je morálním právem každého Smrt není vždy zlem, jemuž je třeba se za každou cenu vyhnout /Epikuros/ Je ekonomicky výhodnější, nežli paliativní péče Umírání může být dobré a špatné, pokud je špatné, pacienti mají mít právo jej zkrátit

19 Chantal Sebire (2008)

20 Argumenty PROTI euthanasii
Právo na euthanasii neexistuje (ani ústavní, ani mezinárodní) Umírající se jen těžko může autonomně rozhodnout o svém bytí či nebytí Euthanasie se netýká jen pacienta, ale i jeho okolí (lékař, příbuzní) Žádost o euthanasii je znamením, že nějaký rozměr v léčbě není zahrnut Jedna skupina osob by neměla mít „právo“ zabíjet jinou skupinu osob

21 Argumenty PROTI euthanasii
John Locke: „ Nikdo nemůže vlastnit jiného, ani prodat sám sebe do otroctví.“ → mé tělo není nikoho, ani moje. Tzv. „ kluzký svah“ – kritika euthanazie v Holandsku Nemůže být bezpečně regulována Lidské bytosti by nikdy neměly být zabíjeny Byla by dána příliš velká moc lékařům Způsobí, že lidé budou mít strach z lékařů Vždy nejlepší zájem pacienta

22 Argumenty PROTI euthanasii
Paliativní péče činí euthanasii zbytečnou Hospicová péče činí euthanasii zbytečnou Euthanasie dává společnosti nesprávné poselství o tom, v čem spočívá kvalita života Situace, kdy se od pacienta „očekává“ rozhodnutí k euthanasii Může oslabit snahy nalézat nové typy léčiv a léků pro terminálně nemocné Pacienti opuštěni rodinou mohou v euthanasii vidět jediné řešení

23 Argumenty PROTI euthanasii
Ekonomicky výhodné řešení pro nemocnici – zneužití Pacienti sami nejsou objektivně schopni posoudit svůj stav

24 Zastánci legalizace euthanasie Odpůrci legalizace euthanasie
Shoda – důstojný závěr Rozdíl – definice: Důstojnost definována úmrtím, po krátkém rozloučení s rodinou nebo i bez něj – inj. stříkačkou s jedem. Shoda – důstojný závěr Rozdíl - definice: Zajištění všech potřeb umírajícího, dokonalá péče o všechna jeho přání a především odstranění trápení.

25 Problémové celky ?

26 Pacient není schopen projevit svou vůli
a lékař musí v určitou dobu rozhodovat o ukončení resuscitace. Nemocný může projevit svou vůli !(projevené přání může být pod vlivem momentální těžké situace). Je nelegální. Je i nemorální? Filosoficky je euthanasie problém, zda výše postavíme hodnotu lidského života, nebo svobodné rozhodnutí jednotlivce.

27 Je soucit zavádějící? Jednání, které je vedeno pod citovým vlivem může být nemorální, nemusí být mravně správné. Indikace se rozšiřují - „sveze se“ i někdo, kdo nechce. Bolest - ale co utrpení? Úleva i pro personál – těžká péče o pacienta v terminálním stádiu.

28 Institut Living will vyřčení přání, co se s tělem člověka má dít v okamžiku, kdy bude ve stavu, že o sobě nebude moci rozhodovat sám. „Do not resuscitate“  na jedné straně přestavuje nástroj pacientovy autonomie a práva na sebeurčení, na straně druhé jej lze považovat nástroj, kdy je o pacientovi rozhodováno bez pacienta.

29 Přání pacienta je možné respektovat pouze v mezích zákona.
Zdravotník pomáhá v umírání, nikoli ke smrti. Německo - největší společnost pro důstojné umírání. (Deutsche Gesellschaft für humanes Sterben) Euthanázie je v ČR trestným činem.

30 Vácha, Kőnigová, Mauer: Základy moderní lékařské etiky Munzarová: Euthanazie nebo paliativní péče? Charta práv umírajících Svatošová: Hospice a umění doprovázet


Stáhnout ppt "Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz ETIKA Jana Horová jhorova@kos.zcu.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google