Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

[Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "[Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]"— Transkript prezentace:

1 [Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]
[Euthanasie] [Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]

2 Euthanasia Předpona EU - něco dobrého Thanatos - smrt
Euthanasia - dobrá smrt a - Pasivní b - Aktivní c - marná lékařská péče

3 Euthanasia Je poslední sbohem světu požehnání nebo prokletí lidského rodu ? Povolili byste nebo zakázali euthanasii ? A za jakých podmínek ? ANKETA: I - povolit bez výjimky u beznadějných případů hlasů ( 17%) II - se smrtí není radno si zahrávat - zakázat 130 hlasů ( 12% ) III - povolit jen kdyby k tomu smrtelně nemocný člověk dal předem souhlas 756 hlasů (71%)

4 Euthanasia Holandsko - e. je úmyslné ukončení života osoby na její explicitní žádost někým jiným , než osobou samotnou. 1) E. je skutek (čin),charta práv nemocných, platící i v naší zemi jsou dokladem , že chceme respektovat vůli nemocného , -ých. 2) E. je definována jako chtěná,vyžádané se strany nemocného.Kandidát na e. dle různých modelů vypadá následovně : jedná se o vážně nemocného, trpícího člověka nejlépe v konečné fázi nemoci s infaustní prognosou s četnými těžkosti,často doprovázenými depresí a nejrůznějšími strachy z umírání, opuštěnosti,ze zátěže,kterou působí blízkým, trpícím bolestmi.Je i pod vlivem léků vyčerpán fyzicky i duševně ,většinou hospitalizován bolestně vnímající neosobní přístup personálu . Zkušenosti říkají, u lůžka trpících a umírajících,že takový pacient není schopen mnoha elementárnějších rozhodnutí a přitom má rozhodnou o svém bytí či nebytí.Uvažování o autonomii člověka jako o nejdůležitějším argumentu pro aktivní euthanasii v takovéto situaci je etickou parodií.

5 Euthanasia 3) E. je záměrné ukončení života.Slippery slope (kluzký svah ) lékařské etiky.Je důležité vědět , že zkušenost nás učí , že dovolíme-li sami sobě dělat něco , co bychom dělat nechtěli nebo neměli ,ihned se vyskytnou otázky zda bychom si nemohli dovolit udělat i něco dalšího.Je otázkou zda , když společnost jednou kluzkou cestu nastoupí nebude pokračovat dále. Znamená to v případě pokud dovolíme lékařům (ale to není otázka jen lékařů a nemůže být ),ukončovat životy umírajících na jejich vlastní žádost nemusí to jen o toho skončit ! Mohlo by dojít k tomu ,že tato možnost bude dále rozšiřována a může dojít k ukončování životů lidí jen s těžkou chorobou ,senilních ,postižených novorozenců (Německo,Sparta) Otázka je jak se bude tento problém řešit ve světle možnosti opravy lidského genomu,tam nabude tato otázka naprosto jiných rozměrů a významu.

6 Euthanasia Hippocratova přísaha: 330 l. př.n.l.
A – … toho , kdo mě naučil lékařskému umění budu si vážit jako svých rodičů B - …lékařské úkony v zájmu a ve prospěch nemocného C - … nepodám nikomu smrtící lék … D - … svůj život uchovám v čistotě .. E - …nebudu nikdy lidského těla řezat .. Přenechám těm, které takové řemeslo provádějí. F - … do všech domů kam vstoupím , vstupovat budu ve prospěch nemocného ..

7 Euthanasia G - … cokoliv co při léčbě uslyším zachovám v tajnosti ..
H - … když přísahu dodržím .. Nechť ve svém umění skromně dopředu postoupím. Evina 1953

8 Euthanasia Diskuse: 1) primárně zdánlivě nevychází z lékařských kruhů
2) mladí lidé chápou euthanasii jako lidumilnou 3) židovsko-křesťanský důraz na posvátnost a nedotknutelnost života 4) problém euthanasie řešený od doby co lidstvo existuje odtud řecký název 5) problematika řešení problému opakovaně v historii se objevuje. diskuse v souvislosti s objevem Chloroformu OHIO připravovaný zákon ,nakonec odmítnut Německo - K.Binding,A.Hoche Povolení ukončit život , který nestojí za to žít.Strach ze zneužití (Německo). opět diskuse o euthanasii znovu nastolena tato diskuse,Holandsko schválen zákon o Euthanasii pro nevyléčitelně nemocné.

9 Euthanasia Johana De La Hoze (21.4.2001)
Euthanasie je poslední tečkou za životem a lékařská věda je tu od toho , aby pomáhala a ne zbytečně prodlužovala lidské utrpení.Proč jsme schopni u zvířat akceptovat onu ,, ránu z milosti ,, a u člověka se často čeká , až si pro něho smrt přijde sama , ale on je ve stavu , kdy o to nemůže požádat.Byla bych nekonečně vděčná někomu , kdo by mi v takové situaci podal pomocnou ruku a pomohl říci poslední sbohem světu.


Stáhnout ppt "[Střítecký Rudolf MD., FM J.Hradec VSE Praha]"

Podobné prezentace


Reklamy Google