Principy ochrany životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Principy ochrany životního prostředí Filip Dienstbier, únor 2007.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
2. Správní trestání a správní delikty
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Právní problematika břehových porostů
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Principy ochrany životního prostředí Ústavní základy ochrany životního prostředí

Právní principy a jejich význam Principy práva životního prostředí Osnova Právní principy a jejich význam Principy práva životního prostředí Ústavní základy ochrany ŽP Právo na příznivé ŽP Právo na informace o ŽP Odpovědnost za ŽP

Právní principy (zásady) Vůdčí zásady (ideje, myšlenky), na nichž stojí právní systém vcelku (obecné) a jednotlivé právní odvětví (odvětvové) Část objektivního platného práva (spolu s právními normami - PN) Shoda s PN: preskriptivnost, normativnost (stanoví něco, co má být) uznání ze strany státu Rozdíly od PN: vyšší míra obecnosti nevyplývají z nich bezprostředně P a P konečným adresátům PN kontradiktornost – neplatí pro ně logické vztahy

Právní principy I. principy právně politické výzvy zákonodárci II. právní principy (sensu stricto) psané - ústřední ideje pozitivněprávní úpravy i nepsané – jsou pramenem práva? ANO, pokud: psané právo nestanoví jinak (praeter legem) - nikoliv contra legem je rozpoznatelný – obecné přesvědčení o potřebě jej dodržovat (opinio necesitatis) + jeho zachování po dlouhou dobu (usus longaevus ) /Nález ÚS č. 30/1998 Sb./

Význam právních principů vliv na tvorbu interpretaci aplikaci interpretační a aplikační pomůcka v případě nejasností vyplňování mezer v zákoně (právu) interpretace neurčitých právních pojmů sjednocování legislativy a soudní judikatury

Výčet principů PŽP princip nejvyšší hodnoty princip trvale udržitelného rozvoje princip „účinné právní regulace“ p. vysoké úrovně ochrany p. prevence p. komplexnosti p. integrace p. ochrany u zdroje p únosného zatížení p. předběžné opatrnosti p. odpovědnosti státu p. odpovědnosti původce (znečišťovatel platí - PPP) p. informovanosti p. účasti veřejnosti

Nejvyšší hodnota vs. TUR Princip nejvyšší hodnoty životní prostředí je „prioritním veřejným zájmem“ (?) projevy: čl. 35 odst. 3, čl. 11 odst. 5 Listiny ZPS výjimky z ochrany, kdy „jiný veřejný zájem výrazně převýší zájem na ochraně přírody a krajiny“ /§ 43 a 56 ZOPK/ posuzování vlivů lidských aktivit na ŽP (EIA/SEA) Princip trvale udržitelného rozvoje životní prostředí je jednou ze součástí sociálního standardu (ekonomický rozvoj + sociální blahobyt + příznivé životní prostředí) poměřování veřejných zájmů (územní plánování, dohadovací řízení o závazných stanoviscích dotčených správních orgánů,...) /stavební zákon, správní řád, .../ čl. 2 SEU, čl. 11 SFEU, § 6 z.č.17/1992 Sb.

Účinná právní regulace § 12 z. č. 17/1992 Sb. – „Přípustnou míru znečišťování ŽP určují mezní hodnoty stanovené právními předpisy“ Mezní hodnoty mají být stanovovány: v souladu s dosaženým stavem poznání tak, aby nebylo ohrožováno zdraví lidí, další živé organismy a ostatní složky ŽP s přihlédnutím k možnému kumulativnímu působení nebo spolupůsobení znečišťujících látek a činností princip právně politický aplikovatelnost nad rámec pozitivní úpravy?

Vysoká úroveň ochrany ŽP má být chráněno na nejvyšší dosažitelné úrovni s ohledem na technické a (ekonomické) možnosti projevy: čl. 3/3, 191/2, 114/3 SFEU zákon č. 76/2002 Sb. (integrovaná prevence) nejlepší dostupná technika (Best available technics – BAT) „nejúčinnější a nejpokročilejší stadium vývoje technologií a činností a způsobů jejich provozování“ technika = použitá technologie + způsob, jakým je zařízení navrženo, vybudováno, provozováno, udržováno a vyřazováno z provozu dostupnost = vyvinutí v měřítku umožňujícím zavedení v příslušném průmyslovém odvětví za ekonomicky a technicky přijatelných podmínek s ohledem na náklady a přínosy, pokud jsou provozovateli za rozumných podmínek dostupné nejlepší = nejúčinnější z hlediska dosažení vysoké úrovně ochrany ŽP

Princip prevence obecný právní princip - § 415 ObčZ + jiné veřejnoprávní předpisy poškozování životního prostředí nutno předcházet důvody: nezbytnost příznivého stavu životního prostředí následná náprava není vždy možná je-li, pak je podstatně dražší vždy je tu riziko „překročení mezí“ projevy: obecný zákaz + povolovací režim pro řadu činností ukládání povinnosti preventivních opatření (zádržné systémy, monitoring, havarijní plány, ekonomické zajištění, …)

Princip komplexnosti předmětem ochrany je životní prostředí jako funkční komplex, nikoliv jen soubor složek předmětem regulace je zdroj nebo lidská činnost jako celek („od kolébky do hrobu“) procesní aspekt komplexnosti - integrovanost projevy: EIA IPPC koordinovaná stanoviska ve stavebním právu, ...

Princip integrace Čl. 11 SFEU - požadavky ochrany ŽP musí být zahrnuty do vymezení a provádění ostatních sektorových politik a činností (zemědělské, energetické, dopravní, námořní, …) ochrana ŽP musí tvořit integrální součást všech veřejných i soukromých akcí projevy: EIA SEA „soukromé“ plány a koncepce

Ochrana u zdroje Princip ochrany u zdroje („end of pipe“ principle) odvracení ohrožení ŽP především u zdroje/Náprava škody u zdroje (rectification of damage at source) souvislost s principy prevence a integrace projevy: čištění odpadní vody před vypuštěním do vodního toku vs. čištění na vodním toku přednost emisních limitů znečišťování (vody, ovzduší) před limity imisními princip proximity (blízkosti) – s odpadem má být nakládáno v blízkosti jeho vzniku (separovaný sběr vs. dodatečné třídění, přeprava odpadu)

Únosné zatížení princip únosného zatížení území / přípustné míry zatěžování ŽP § 11 z. č. 17/1992 Sb. – „území nesmí být zatěžováno lidskou činností nad míru únosného zatížení“ není třeba ani nelze zakázat jakékoliv zatěžování mnohé je otázkou míry (souvislost: ekologická stabilita) příklady: samočistící schopnost vodního toku obnovitelné zdroje energií

Předběžná opatrnost § 13 zákona č. 17/1992 Sb. „Lze-li se zřetelem ke všem okolnostem předpokládat, že hrozí nebezpečí nevratného nebo závažného poškození životního prostředí, nesmí být pochybnost o tom, že k takovému poškození skutečně dojde, důvodem pro odklad opatření, jež mají poškození zabránit.“ nejde o „presumpci viny“ („in dubio pro natura“), ale o „presumpci pochybností“ NE nutně zákaz či „nepovolení“ ale zvážení rizik a uložení adekvátních doprovodných preventivních opatření (např. analýzy rizik, havarijní plán, monitoring, zádržné systémy, ...); jen v krajním případě nepovolení příklady: GMO, chemické látky, změna klimatu, jaderná energetika, ...

Odpovědnost státu /čl. 7 Ústavy ČR/ „Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“ /čl. 35 odst. 1 Listiny ZPS/ „Každý má právo na příznivé životní prostředí.“ působí zejména vertikálně ale čl. 41/1 Listiny ZPS: „je možno se domáhat pouze v mezích zákonů, které tato ustanovení provádějí.“

Odpovědnost původce obecný právní princip /§ 420 ObčZ, ... / různé vymezení odpovědnosti (trestné činy, přestupky, jiné správní delikty, škoda/ekologická újma) též: „znečišťovatel platí“ (Poluter Pays Principle – PPP): náhradu (majetkové) škody (skutečná škoda + ušlý zisk) náklady na preventivní a nápravná opatření v případě ekologické újmy (pouze jednal-li v rozporu s právními předpisy, nebo s povoleními vydanými na jeho základě – směrnice 2004/35/ES + zákon č. 167/2008 Sb.) sankce (pokuty) i náklady na výkon veřejné správy vč. kontroly (?)

Informovanost a účast veřejnosti východiskem ŽP jako veřejný statek projevy: čl. 35 odst. 2 Listiny ZPS Aarhuská úmluva (č. 124/2004 Sb.m.s.) směrnice ES/EU (EIA/SEA, IPPC, ELD) základní pilíře: 1. právo na informace o ŽP (zákon č. 123/1998 Sb.) 2. právo „účasti“ v rozhodovacích procesech týkajících se ŽP 3. právo na přístup k právní (soudní) ochraně

Ústavní základy ochrany ŽP Čl. 7 Ústavy ČR – „Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“ Čl. 35 Listiny ZPS odst. 1 - právo na příznivé ŽP odst. 2 – právo na informace o ŽP a přírodních zdrojích odst. 3 – odpovědnost za ŽP

Právo na příznivé ŽP Čl. 35 odst. 1 LZPS Subjekt – každý Příznivé ŽP pozor na čl. 41 odst. 1 LZPS – lze se ho domáhat pouze v mezích zákona, který daný článek provádí

Právo na informace o ŽP Čl. 35 odst. 2 LZPS subjekt – každý pozor na čl. 41 odst. 1 LZPS – lze se ho domáhat pouze v mezích zákona, který daný článek provádí zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o ŽP (popř. zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) Informace o ŽP

Odpovědnost za ŽP Čl. 35 odst. 3 LZPS Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat ŽP, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem. Čl. 11 odst. 3 LZPS Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a ŽP nad míru stanovenou zákonem.

Děkuji za pozornost Ondrej.Vicha@upol.cz