Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0216,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Řeč, jazyk, mluva.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Individua Daniel Boucník
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Co je to logika ?. Logika Má více významů v češtině se běžně používá ve smyslu myšlenková cesta, která vedla k daným závěrům. Logika je také formální.
Metodologie historického výzkumu volného času
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Mo ž nost a nemo ž nost „Mo ž ný sv ě t je ka ž dý stav, který by mohl nastat, ale zpravidla nenastává. - Jim Hankinson, “Bluff Your Way in Philosophy“
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_100.
Paradoxy Anna Blatecká KFI/FIL1
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Formální axiomatické teorie Teorie relací a funkcí.
Právo jako filozofický pojem
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Paradoxy Jan Thümmel Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
O povaze právní interpretace
Problém využití fytocenologických znalostí v ČSSR – pokus o rozbor Syntaxonomy in Czechoslovakia – can its use be wider ? Tomáš Herben, 1986.
Matěj Klíma Filosofie, Česká filologie UPOL
U RČITÉ DESKRIPCE A JEJICH RUSSELLOVSKÁ ANALÝZA Tereza WittichováFF UPOL 2013 Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
(komentovaný přehled)
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Husserlova teorie přirozeného světa
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Metaetika Shrnutí.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Atomární (nomenklaturní) teorie významu - REKAPITULACE
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Marie Duží vyučující: Marek Menšík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Kombinačne logické funkce
Husserl.
Vědecký jazyk  Volba univerza (soubor předmětů)  Intencionální báze (volba vlastností z předmětného univerza)  Syntaktická báze (volba jazykových prostředků.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filosofie Základy logiky.
FILOsOFIE A VĚDA.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Vědecký jazyk Volba univerza (soubor předmětů)
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Monika Pokorná FF UPOL Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)

Hledání pravidel argumentace Vznik logiky Vztah vyplývaní, odvozování Prostředky k prokázání a obhajobě Argumentační kroky Jednoznačně formulovaná pravidla Výrazové prostředky

Tři pojetí předmětu logiky Různé výroky různé významy (smysly) Teorie zkoumající vztah vyplývání mezi propozicemi ? Povaha propozic? - Psychologistické teorie - Platonistické teorie - Pragmatistické teorie

Tři odlišná chápání logiky Psychologistické koncepce Platonistické koncepce Pragmatistické koncepce

Psychologistické koncepce německý matematik David Hilbert,, zaprotokolování pravidel, podle kterých skutečně postupuje naše myšlení“ Logika jako záležitost,, zaprotokolování pravidel, podle kterých skutečně postupuje naše myšlení“ lidská mysl a děje v ní Předmětem logiky: lidská mysl a děje v ní

Platonistické koncepce věc studia vztahů mezi věčnými, neměnnými a mimo čas i prostor existujícími entitami Logika jako věc studia vztahů mezi věčnými, neměnnými a mimo čas i prostor existujícími entitami Gottlob Frege Pavel Tichý převládající pojetí převládající mezi matematickými i filozofickými logiky

Pragmatistické koncepce Logika nemůže učinit předmětem svého studia přímo propozice Inferencialistický přístup k logice logika v zásadě studiem problémů spjatých se zachycením a aplikací nejobecnějších odvozovacích (inferenčních) pravidel jazyka

„ekumenismus“ Ke které variantě se přiklonit? Filozofické úvahy na rovině ontologie, epistemologie a metodologie

Jednotlivé názory na povahu logiky

Psychologistický přístup Argumenty mají původ v lidské mysli a jejich účelem je lidi o něčem přesvědčit přirozené pojetí Jsou-li myšlenky „uvnitř“ mysli nemůže ty mé poznat nikdo jiný než já Frege – propozice jakožto předměty lidských myslí se stěží mohou stát předmětem zkoumání pro někoho jiného, než pro toho, kdo je právě myslí musí mít povahu něčeho, co může být sdíleno různými subjekty

Platonistická koncepce Objektivitu logických vztahů předpokládá Jak to, že všechny logické vztahy prostě přímo,nevidíme‘?,,třetí říše“

Pragmatistické koncepce Osvojení významu výrazu = naučit se ho správně používat v rámci komunikace Vyvážená pozice mezi psychologismem a platonismem Výroky vstupující do procesu odvozování jsou též abstraktní Odvozovací pravidla,napříč‘ jazyky Nemůžeme tedy zcela zavrhnout mysl

Metodologický problém K faktickému,,uchopení“ logických vztahů není vhodné ani jedno stanovisko Psychologické pojetí : myšlenky nelze pevně uchopit Platonistické pojetí : „třetí říše“ je pro nás stěží uchopitelná Jazyk jako jediné řešení pojednáváme o výrocích

Pravidla Pro vztah vyplývaní je klíčový význam slov Praktický příklad: Velryby jsou savci nebo ryby Velryby nejsou ryby Velryby jsou savci Rozbor pravidla z hlediska jednotlivých koncepcí Začarovaný kruh východisko: Vždy se budeme zabývat vztahy mezi jazykovými výrazy

Děkuji za pozornost Zdroj: SVOBODA Vladimír, PEREGRIN Jaroslav. Od jazyka k logice: Filosofický úvod do moderní logiky. Praha: Academia str. ISBN Kapitola 1: Co je to logika, str