Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Důchodová reforma v ČR: návrhy, modely, analýzy
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Činnost Skupiny pro fiskální dopady stárnutí populace (AWG) Zbyněk Štork Smilovice
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Demografická prognóza
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Modelování důchodového systému a varianty důchodové reformy podle politických stran Vladimír Bezděk VŠE,
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Koncept PTJ a modelování mikrofinančních kritérií Jan Škorpík ČSA,
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
1 Některé mýty a bludy okolo české penzijní reformy Seminář na VŠFS 10. prosince 2007.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Vnitřní míra výnosu – souhrnný ukazatel výnosnosti důchodového systému z pohledu jednotlivce Smilovice,
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
PŘEROZDĚLOVACÍ POLITIKA. Rozdělení důchodů ve společnosti V tržních ekonomikách dochází k nerovnoměrnému rozložení důchodů mezi jednotlivci. Tyto rozdíly.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Makrofinanční výsledky jednotlivých návrhů penzijní reformy
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Daňová kvóta.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Kritéria

Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v dlouhém období funkcí příspěvkové sazby Saldo systému v % HDP Kumulované saldo v % HDP –reflektuje možnost zhodnocení přebytků a potřeby platit úrok z dluhu

Makrofinanční kritéria Celkový náhradový poměr v % –zohledňuje starobní důchod všech starobních důchodců (obecně používaný pouze sólo vyplácené) a mzdu u všech organizací Podíl nově přiznaných starobních důchodů pod definovanou hranicí v % –indikuje možnou potřebu zdrojů z jiných sociálních systémů Reálná hodnota průměrného starobního důchodu –omezená vypovídací schopnost

Mikrofinanční kritéria Individuální náhradový poměr –nově přiznaný starobní důchod vůči poslednímu předdůchodovému příjmu Vnitřní míra výnosu Implicitní daň

Příjmově typizovaný jedinec (PTJ) Fikce využitá pro konstrukci mikrofinančních kritérií Jedinci se shodnými charakteristikami lišícími se úrovní příjmu Vychází z přístupu WG EU

Vnitřní míra výnosu - definice Důchodový systém chápán jako investice: - náklady = zaplacené pojistné - výnosy = obdržené důchody ivnitřní výnosové procento; cpříspěvková sazba na starobní důchody (20 %); p z pravděpodobnost placení pojistného (zohledněna nemoc, nezaměstnanost, děti); wpříjem (resp. vyměřovací základ pro pojistné); dvýše důchodu; p x pravděpodobnost, že se jedinec ve věku y dožije věku y+1; EYvěk ve kterém jedince opouští trh práce (65 let).

Vnitřní míra výnosu - využití Jedno z mikrofinančních kriterií - Dopad systému na jednotlivce (na tzv. PTJ = příjmově typizovaný jednotlivec) - Není vychýleno (na rozdíl od NP) výší pojistné sazby Vedle náhradového poměru indikuje míru redistribuce systému (solidarita/ekvivalence) - Závislost VMV na výši příjmu jedince Kriterium pro kvantifikaci poptávky po opt-outu - Při možnosti vyvázání ze státního pilíře volí jedinec systém s vyšší vnitřní mírou výnosu

Implicitní daň - definice Rozhodování zda setrvat či opustit trh práce pouze z pohledu motivace ze strany důchodového systému: - náklady při setrvání = zaplacené pojistné a roční důchod - výnosy při setrvání = zvýšený důchod IDimplicitní daň SHsoučasná hodnota vyplaceného důchodu ivnitřní výnosové procento; cpříspěvková sazba na starobní důchody (20 %); p z pravděpodobnost placení pojistného (zohledněna nemoc, nezaměstnanost, děti); wpříjem (resp. vyměřovací základ pro pojistné); dvýše důchodu; p x pravděpodobnost, že se jedinec ve věku EY dožije věku EY+1; EYvěk ve kterém jedince opouští trh práce.

Implicitní daň - využití Jedno z mikrofinančních kriterií - Dopad systému na jednotlivce (na tzv. PTJ = příjmově typizovaný jednotlivec) - Pohled ze strany trhu práce na rozhodování jedince o odchodu do důchodu Umožňuje stanovit „optimální“ věk odchodu z trhu práce z pohledu maximalizace důchodového bohatství, jde tedy o zúžený pohled, který nezahrnuje vlastní příjem z pracovní aktivity jedince (zvyšující jeho celkové bohatství)