Vážené dámy, vážení pánové děkuji za uvedení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Skupinové kurzy snižování nadváhy
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
MONITORING PACIENTŮ UŽÍVAJÍCÍCH ArthroStop® PLUS
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
ZKUŠENOSTI PRACOVIŠŤ ZAPOJENÝCH DO ŘEŠENÍ PROJETŮ EU NA LF UK PLZEŇ ENDOKRINOLOGICKÝ ÚSTAV V. Zamrazil Endokrinologický ústav Praha Subkatedra endokrinologie.
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Programové balíčky zaměřené na snižování váhy a tvarování postavy Cvičení ve Fitku Říčany a výživové poradenství Výživová poradkyně Taťána Juřicová.
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
1 2 FUNKČNÍ VARIANTA GENU ANXA11 SNIŽUJE RIZIKO ONEMOCNĚNÍ SARKOIDÓZOU: POTVRZENÍ VÝSLEDKŮ CELOGENOMOVÉ ASOCIAČNÍ STUDIE. Sťahelová A. 1, Mrázek F. 1,
Prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc., F.E.S.C.
Zdravý životní styl základní principy.
Je obezita pokládána za nemoc?
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Zásady výživy sportovce
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Obezita Hejmalová Michaela.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Žena a sport.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Využití v systematické biologii
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_476.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výškováhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Zdravotní problém lidstva
Nutriční poradenství.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Komplexní testové systémy
5-denní jídelníček.
Psychologie v obezitologii
„Zdravý životní styl + obezita“
Transkript prezentace:

Vliv jídelních zvyklostí, délky spánku a genu FTO na tělesné složení českých adolescentů Vážené dámy, vážení pánové děkuji za uvedení. Ráda bych vám představila naši studii, která zkoumala vliv vybraných rizikových faktorů k nadváze a obezitě u českých adolescentů. Hana Zamrazilová Endokrinologický ústav, Praha Dětská výživa a obezita v teorii a praxi, 16.-17.11.2012, Poděbrady

Obezita Multifaktoriální onemocnění − vzniká interakcí genetických faktorů (40−70%) s faktory vnějšího prostředí Faktory prostředí: nedostatečná pohybová aktivita, nevhodné stravovací návyky, délka spánku, doba sledování TV, … Genetické faktory: polygenní vliv Rozvoj celogenomových asociačních studií – objeveny desítky genetických variant spjatých s obezitou (FTO, MC4R, SH2B1, TMEM18,…) Až 70 % obézních adolescentů je obézních i v dospělosti – zásadní zacílit prevenci na děti a dospívající (Whitaker et al, 1997) Obezita je multifaktoriální onemocnění, které vzniká interakcí genetických faktorů a faktorů vnějšího prostředí. Mezi faktory prostředí patří nezdravý životní styl, jako je nedostatečná pohybová aktivita, nevhodné stravovací návyky, ale i délka spánku nebo doba sledování televize. Genetické faktory se na rozvoji obezity podílejí ze 40-70 %, platí pro ně tzv. polygenní dědičnost, to znamená, že se na vzniku obezity podílí mnoho genů a jejich variant, které mezi sebou navzájem i interagují. V posledních letech byla na základě celogenomových asociačních studií objevena celá řada takovýchto genetických variant spjatých s obezitou. Vzhledem k tomu, že naprostá většina obézních adolescentů si nemoc přenáší do dospělosti, je velmi důležité znát rizikové faktory a zacílit prevenci již do dětského věku.

Gen FTO Gen Fat mass and obesity associated (16q12.2), kóduje alpha-ketoglutarát-dependentní deoxygenázu, funkce zatím nejasná Vysoká exprese zejména v hypotalamu, v centru regulace energetické rovnováhy Jednonukleotidové polymorfismy v 1. intronu – asociace s obezitou u dospělých i dětí Minoritní alela A genu FTO (rs9939609) zvyšuje BMI o 0,4 kg/m2 a riziko obezity o 31 % (Frayling et al, 2007) Asociační studie sledující interakci s faktory vnějšího prostředí (jídelní chování, pohyb. aktivita,…) – nekonzistentní výsledky Fat mass and obesity associated gen je lokalizován na 16. chromozomu, jde o gen kódující protein, jehož funkce dosud není zcela objasněna. Vysoké hladiny exprese byly zaznamenány zejména v hypotalamu, v centru regulace energetické rovnováhy. V roce 2007 byly na základě celogenomové asociační studie objeveny polymorfismy v 1.intronu tohoto genu, které jsou asociované s obezitou u dětí i dospělých. Minoritní alela A sledovaného polymorfismu zvyšuje riziko vzniku obezity o 31 %. Byla provedena řada asociačních studií zaměřených na sledování vlivu polymorfismů genu FTO k faktorům vnějšího prostředí, nicméně tyto studie dosud nepřinesly jednoznačné výsledky.

Cíl studie Sledovat vztah 4 rizikových faktorů k nadváze a obezitě u českých adolescentů: polymorfismus rs9939609 genu FTO nepravidelné stravování absence snídaně délka spánku Cílem naší studie bylo sledovat vztah 4 vybraných rizikových faktorů, mezi něž patřilo nosičství rizikové alely polymorfismu genu FTO, nepravidelné stravování, absence snídaně a délka spánku k rozvoji nadváhy a obezity u české dospívající populace

Soubor 1683 adolescentů ve věku 12−17 let 829 adolescentů s nadváhou a obezitou (BMI > 90. percentil) 854 normostenických adolescentů (BMI 10.−90. percentil) Do studie bylo zařazeno 1683 adolescentů ve věku 12 až 17 let, z nichž bylo 829 jedinců s nadváhou a obezitou a 854 normostenických adolescentů, jejichž BMI se pohybovalo v rozmezí 10. až 90. percentilu dle pohlaví a věku. Základní charakteristika obou skupin je znázorněná v tabulce. Medián (dolní kvartil; horní kvartil) * BMI-SDS: skóre směrodatné odchylky pro body mass index

Metody Antropometrické parametry Tělesná výška, tělesná váha, BMI, obvod břicha Tělesné složení Celkový tělesný tuk, trunkální tuk pomocí analýzy bioelektrické impedance (Tanita BC-418 MA a Tanita Viscan) Rizikové faktory životního stylu: dotazníkovou formou Délka spánku kratší než 8 hod/den Nepravidelné stravování, tj. méně než 5 porcí jídel denně Absence snídaně U všech jedinců byly změřeny antropometrické parametry. Tělesné složení bylo stanoveno metodou bioelektrické impedance. Rizikové faktory životního stylu byly zjišťovány pomocí dotazníků. Prvním rizikovým faktorem byla délka spánku kratší než 8 hodin, dále nepravidelné stravování, což znamená, že jedinci konzumovaly méně než 5 porcí jídel denně a posledním zkoumaným rizikovým faktorem bylo pravidelné vynechávání snídaně.

Asociace rizikových faktorů k nadváze a obezitě A nyní mi dovolte přejít k výsledkům naší studie. Tato tabulka znázorňuje asociace sledovaných rizikových faktorů k nadváze a obezitě. Porovnávali jsme přítomnost rizikového faktoru mezi skupinami obézních a normostenických adolescentů. Signifikantní rozdíl byl nalezen pro nepravidelné stravování a genotyp FTO. Zvýšené riziko rozvoje obezity je spojeno s nepravidelným stravováním, kde bylo odds ratio 1,26. A také s nosičstvím rizikového genotypu genu FTO, poměr šancí pro rizikový genotyp byl ještě nepatrně vyšší 1,45.

Asociace rizikových faktorů k nadváze a obezitě 1−4 rizikové faktory nezvyšují additivně riziko vzniku nadváhy a obezity (Χ2 = 7,4; p = 0,117) SDS-obvodu břicha: signifikantně vyšší hodnoty u jedinců s 1−4 rizikovými faktory oproti jedincům bez rizikového faktoru (p* = 0,008) Additivní vliv rizikových faktorů k rozvoji obezity nebyl odhalen. Nicméně v podrobnější analýze bylo zjištěno, že hodnoty obvodu břicha byly signifikantně vyšší u jedinců, kteří měli 1 až 4 sledované rizikové faktory oproti těm, co ani jeden rizikový faktor neměli. Obdobný, nicméně nesignifikantní trend byl patrný i u BMI. Medián * Kruskal–Wallisův test

Asociace rizikových faktorů k antropometrickým parametrům a tělesnému složení V této tabulce je znázorněna závislost stravování a genotypu FTO k jednotlivým antropometrickým parametrům. Jak můžete vidět, jedinci, kteří se stravují nepravidelně, tedy konzumují méně než 5 porcí jídel denně mají vyšší hodnoty BMI, obvodu břicha, tělesného tuku i tuku trunkálního oproti jedincům, kteří se stravují pravidelně. Obdobné výsledky byly nalezeny i u genu FTO, nosiči rizikové alely A měly vyšší hodnoty uvedených parametrů oproti nenosičům. Dále bylo zjištěno, že frekvence genotypů u jedinců, kteří konzumovali méně než 5 porcí jídel denně, se nelišila od jedinců s pravidelným jídelním režimem. Z toho můžeme usuzovat, že pravidelnost stravovaní je nezávislé na genotypu FTO. Medián; * Kruskal–Wallisův test

Závěr Ze sledovaných faktorů zvyšuje riziko nadváhy a obezity nosičství rizikového genotypu polymorfismu genu FTO a nepravidelné stravování, tj. méně než 5 porcí jídel denně Vliv nepravidelného stravování na obezitu je nezávislý na genotypu FTO Asociace nadváhy a obezity s dobou spánku a vynecháváním snídaně nebyla u našeho souboru nalezena Rovněž nebyl prokázán additivní vliv sledovaných rizikových faktorů na nadváhu a obezitu Nyní mi dovolte stručně shrnout dosavadní výsledky. Ze sledovaných faktorů zvyšuje riziko nadváhy a obezity nosičství rizikové alely genu FTO a nepravidelné stravování. Oba tyto rizikové faktory jsou navzájem nezávislé. Souvislost obezity s délkou spánku nebo s vynecháváním snídaně nebyla u našeho souboru nalezena. Rovněž jsme neprokázali additivní vliv sledovaných rizikových faktorů na rozvoj nadváhy a obezity.

Poděkování Josef Včelák Lenka Dušátková Běla Bendlová Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity Lenka Dušátková Barbora Sedláčková Petr Hlavatý Marie Kunešová Vojtěch Hainer Oddělení molekulární endokrinologie Josef Včelák Běla Bendlová Grant NT 12342-5/2011 Grant 7F08077 from MSM/7F Grant z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu (CZ 0123) Na závěr bych ráda poděkovala všem kolegům z Endokrinologického ústavu, kteří se na projektu podíleli.

Postgraduální školení v obezitologii pro pediatry Koná se ve dnech 26.-30.11.2012 Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity Endokrinologický ústav Národní 8, 116 94 Praha 1 tel. 224905350, fax 224905105 e-mail: vraisova@endo.cz Cena školení: 2500,-Kč

Děkuji za pozornost

Genotypizace Alelická diskriminace polymorfismu rs9939609 genu FTO (A/T): TaqMan sondy (Applied Biosystems) Lightcycler 480 (Roche) Genotypy sledovaného polymorfismu genu FTO byly stanoveny metodou alelické diksriminace ve formátu TaqMan sond. Genetická analýza je znázorněna na obrázcích. Nalevo je bodový diagram, kde jsou vzorky roztříděny na základě výsledného genotypu. Vpravo nahoře je průběh PCR reakce zaznamenávaný v reálném čase a dolní obrázek znázorňuje používanou 96 jamkovou destičku se vzorky a jejich výslednými genotypy.