Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha, 21.7.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
(Ne)diskriminace ICT v České republice
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.
Informační seminář, 24. říjen 2012 MZV ČR Program rozvojově-ekonomického partnerství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Česká rozvojová agentura Michal Pastvinský ředitel Aktivity ČRA ve vztahu Rio úmluvám Seminář Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria v.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Pracovní setkání 28. června 2007
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,

Máme odlišné cíle, ale společné zájmy Cíl ZRS = pomoc partnerské vládě při snižování chudoby Cíl SS = zisk, tržní podíl, investice

Hlavní dimenze rozvoje & podnikání 1.Bezpečné a předvídatelné prostředí 2.Přístup ke kapitálu, nízké daně 3.Zdravá a kvalifikovaná pracovní síla 4.Jasné vlastnictví půdy, nerostné bohatství 5.Duševní vlastnictví, technologie, know-how 6.Spolehlivá infrastruktura (doprava, elektřina) 7.Nezkorumpovaná státní správa 8.Vymahatelnost zákonů a fungující soudy 9.Otevřenost vůči mezinárodnímu obchodu

Dvě mapy – jeden svět ! index lidského rozvoje -> <- snadnost podnikání

Jak si vedou naše partnerské země ? Index lidského rozvoje (186) Freedom House (195) Ease of Doing Business (186) Afghánistán Bosna a Herceg Gruzie Etiopie Moldavsko Mongolsko Srbsko ČR

Jak může ZRS přispět k cílům rozvoje SS? 1.Nepřímo Projekty v oblasti vzdělávání (kvalif. prac. síla) Projekty v oblasti energetiky (spolehlivá infrastruktura) Projekty v oblasti zemědělství (přenos technologií) Projekty na předávání transformačních zkušeností (budování institucí, změna legislativy, integrace do EU, atd.) Projekty „aid for trade“ (MPO) a veřejných financí (MF) 2.Přímo Program studií proveditelnosti (návazné financování ČEB) Program rozvojově-ekonomických partnerství (B2B)

Nepřímá pomoc – jak se může zapojit SS FázePopisGarantRole SS 1. Programovánívýběr prioritních zemí a prioritních sektorů, rozpočet MZVkonzultace při tvorbě Koncepce ZRS 2. Identifikacevýběr projektových námětůČRAúčast na tvorbě sektorových programů 3. Formulacepříprava projektového dokumentu, výběrové řízení na realizátora ČRApodání nabídky dle zákona o veřejných zakázkách 4. Realizacesmlouva s realizátorem, monitoring průběhu projektu ČRAdodávka zboží a služeb dle smlouvy 5. Evaluaceex-post hodnocení výsledků projektu MZVkonzultace při nezávislých evaluacích

Přímá pomoc – zásady pro státní podporu SS - zakázka malého rozsahu, nebo dotace -> de minimis Principy navržené Evropskou komisí: 1.Měřitelný rozvojový dopad (= redukce chudoby) 2.Dodatečnost (nevytěsňovat soukr. investice) 3.Neutralita (transparentní výběr) 4.Sdílený zájem (+ spolufinancování ze strany SS) 5.Demonstrační efekt („inkubátor“ pro soukr. investici) 6.Odpovědnost (sociál., environm. & fiskální standardy)

Program studií proveditelnosti studie slouží zj. pro zajištění návazného financování z mezinárodních finančních institucí nebo ČEB geografické zaměření: primárně partnerské země ZRS ČR, možné ale i další rozvojové země sektory: rozvoj malých a středních podniků, ochrana životního prostředí, zemědělství a rozvoj infrastruktury rozpočet: jedna studie do 500 tisíc Kč; hodnotící kritéria: a)rozvojové hledisko: zvýšení zaměstnanosti, ochrana životního prostředí a zlepšení kvality života b)udržitelnost: návazné služby a práce, odborné a finanční kapacity, investiční návratnost

Pohled businessu na sociální/rozvojové aktivity

Otázky k diskusi 1. Chápete stejně jako my rozdělení rolí a synergie mezi cíli ZRS a cíli soukromého sektoru ? 2. Kde vidíte největší překážky pro své podnikání a investice v partnerských zemích ZRS ? 3. Máte zájem o přímou podporu v rámci ZRS (studie, B2B) vzhledem k daným omezením ?

Thank you for your attention! Czech Development Agency Nerudova Praha 1 Tel.: