Kontrola potravin Hejmalová Michaela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Evropská a česká legislativa ve výrobě a distribuci potravin
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Úvod do potravinářské legislativy Část 5: úřední kontrola potravin
8. Březen 2006 ČZU - Praha Miroslav Prokop Personální odbor MZe
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Organizace Státní správy
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Celní správa České republiky
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
HACCP.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Právní režim nakládání s odpady
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Nový fytosanitární režim EU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Kontrola potravin Hejmalová Michaela

Dozor nad potravinami Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné orgány státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti: Mze – SVS, Státní rostlinolékařská správa, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský a Ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv MZd - orgány ochrany veřejného zdraví V odůvodněných případech se dále na úřední kontrole podílí Státní úřad pro jadernou bezpečnost a orgány Celní správy České republiky.

Funkce Úřední kontroly slouží k ověření toho, zda jsou dodržována pravidla, jejichž cílem je zejména: předcházet rizikům, která přímo nebo prostřednictvím životního prostředí hrozí člověku a zvířatům, tato rizika odstraňovat nebo snižovat na přijatelnou úroveň zaručovat poctivé jednání v obchodu s krmivy a potravinami a chránit zájmy spotřebitelů, včetně označování krmiv a potravin a jiných forem informování spotřebitelů

Kompetence Kompetence dozorových jsou stanoveny v zákoně č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Státní zemědělská a potravinářská inspekce Státní veterinární správa ČR Orgány ochrany veřejného zdraví Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Státní rostlinolékařská správa Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonává státní dozor při výrobě potravin a jejich uvádění do oběhu a při vstupu a dovozu potravin a surovin ze třetích zemí, pokud tento dozor není prováděn orgány veterinární správy, nad ohlášením zásob Kompetence se vztahují na výrobu, skladování, přepravu i prodej (včetně dovozu) www.szpi.gov.cz

Legislativa Pojetí a realizace kontroly potravin vycházejí z právní úpravy: zákon č. 110/97 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, novel zákona č. 146/2002 Sb. o SZPI zákon č. 552/91 Sb. o státní kontrole odpovídají principům kontroly potravin uplatňovaným ve státech Evropské unie

Kontrola kontrola zdravotní nezávadnosti - kontrola mikrobiologických požadavků a kontrola obsahu cizorodých látek (tedy např. chemických prvků, aditiv, reziduí pesticidů atd.) kontrola jakosti - kontrola analytických znaků (např. obsah tuku, obsah cukru, vlhkost ap.), kontrola senzorických znaků. zvlášť se posuzuje správnost označování výrobku.

Priority kontroly Priority jsou stavěny na principech hodnocení rizika (Risk Assessment): postavení komodity ve spotřebním koši rizikovost komodity rizikovost analytu kontrolovaná osoba (objem její produkce) nové potraviny na trhu

Rozhodování o kontrole Konkrétní kritéria pro rozhodování o kontrole: poznatky z minulých kontrol analýzy dat v informačním systému aktuální zjištění inspektorů v terénu zjištění jiných orgánů státní správy podněty spotřebitelů podněty masmédií a reklam zjištění partnerských organizací v zahraničí doporučení evropské komise informace ze systému rychlého varování RASFF atd

Státní veterinární správa orgánem státní správy v rezortu zemědělství zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči v kompetenci SVS je dozor nad dodržováním jak zdravotní nezávadnosti, tak jakosti surovin a potravin živočišného původu www.svscr.cz

Úkoly SVS Jejím úkolem je především: a) ochrana spotřebitelů před případnými zdravotně závadnými produkty živočišného původu b) monitorování a udržování příznivé nákazové situace zvířat c) veterinární ochrana státního území ČR d) ochrana pohody zvířat a ochrana před jejich týráním

Orgány ochrany veřejného zdraví hygienické stanice poskytování stravovacích služeb zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin odpovídají také za kontrolu materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami www.mzcr.cz zabývají se pouze zdravotní nezávadnosti, nikoli jakosti

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský vykonává státní dozor nad prováděním klasifikace těl jatečných zvířat provádí dozorovou a zkušební činnost na úseku krmiv sleduje rizikové látky a kontaminanty v krmivech www.ukzuz.cz

Státní rostlinolékařská správa státní kontrola zdraví rostlin včetně zajištění odpovídajícího rostlinolékařského dozoru a diagnostiky sekce dovozu a vývozu provádí dovozní rostlinolékařskou kontrolu rizikových rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů http://eagri.cz/public/web/srs/portal/

Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv plní úkoly dané zejména zákonem o léčivech a veterinárním zákonem v oblasti regulace výroby, kontroly jakosti, distribuce a používání veterinárních léčiv a veterinárních přípravků www.uskvbl.cz

Děkuji za pozornost