Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
„EU peníze středním školám“
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Alimentární intoxikace
Český název-Toxoplasmoza
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Alimentární onemocnění
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Listerióza a nutriční toxikologie
Virová hepatitída typu E
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Nákazy přenášené vzduchem
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alimentární onemocnění
Nemoc AIDS v Africe.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Virové hepatitidy A RNA virusPicornaviridae /Heparnavirus B DNA virusHeparnaviridae/Hepadnavirus C RNA virusFlaviviridae/Flavivirus D RNA virus HBV dependentní/Deltavirus?
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Haemophilus influenzae typu b
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Zpracovala : Alena Zahuráková
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Tropické nemoci Vaverková Eva.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Syndrom získaného imunodeficitu
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Výskyt virové hepatitidy A v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. náměstek ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou

SALMONELOZA

Co je to salmoneloza ? Infekční onemocnění způsobené bakterií rodu Salmonela, jejíž celou existenci tvoří jediná buňka. Ročně postihuje v České republice asi 30 000 lidí. Rod Salmonel je značně rozvětvený a tvoří jej kolem 2200 typů. Některé jsou přenosné jenom mezi lidmi navzájem, některé zase mezi zvířaty. Třetí skupina, schopná škodit jak v lidské, tak i zvířecí říši je největší a způsobuje onemocnění s názvem salmonelóza. Konkrétním původcem je nejčastěji Salmonela enteritis.

Zdroj a šíření nákazy Zdrojem nákazy je tedy jak člověk samotný, tak zvíře. Zvířecí říše je rezervoárem mikroorganizmů v podobě masa, vajec a mléka určených ke konzumaci. Bakteriím salmonely se dobře daří při pokojové teplotě, proto se jejich počet v infikované potravině zdvojnásobí zhruba v průběhu půl hodiny. Snášejí ale poměrně široké teplotní rozmezí (5 až 60 st.C), takže nějaké krátké prudké osmahnutí, nebo ohřátí v troubě jim nemůže uškodit.Z masa je nejčastějším zdrojem nákazy drůbež ( i mražená). Proto se doporučuje a zdůrazňuje správný způsob odmrazování v lednici, teplé vodě nebo troubě. Při přípravě jídla je nutné, aby každý kousek potraviny byl vystavěn teplotě vyšší než jsou salmonely schopné odolat (kolem 70 st.C). Rizikové jsou například uvnitř ,,růžové“ steaky, ale i nedostatečně tepelně upravené maso jak domácích, tak i divoce žijících zvířat. Nebezpečí ze strany vajíček přichází v podobě volských ok, vajíček do skla, domácích majonéz, tiramisu a mnohých omáček, kde se vajíčka používají buď vůbec, nebo jen minimálně tepelně opracovaná. Baktérie salmonely se ze zažívacího traktu transportují do lymfatického systému a odsuď do krve. Krví mohou dále putovat kamkoliv a usadit se na různých orgánech, kde mohou způsobit i těžké komplikace. Závisí to nejenom na bakteriích samotných, ale i na vnímavosti a odolnosti organizmu. I když mají po požití infikovaného jídla všichni stejnou pravděpodobnost nákazy, nebezpečí hrozí zejména malým dětem, starým lidem a osobám s oslabenou imunitou.

Projevy onemocnění Po invazi baktérií do organizmu a proražení imunitního ochranného štítu ještě nějakou dobu trvá, než se onemocnění projeví. Toto období se nazývá inkubační doba a u salmonelózy je velmi krátké. Maximálně za 48 hodin (ale obyčejně jenom pár hodin) přichází: horečka až 39 st.C nevolnost a zvracení křečovité bolesti břicha průjem (zpočátku kašovitý, záhy se ale mění na zelenavý s příměsí hlenu a krve) Podle toho, které z příznaků jsou v popředí, rozeznáváme formu střevní, horečnatou nebo ložiskovou. První ustává zvracení a záhy za ním horečka. Bolesti břicha a průjem trvají delší dobu.

Léčba Nekomplikovaný průběh nemoci se léčí v domácím prostředí a spočívá v podávaní tekutin a šetřící diety. Tekutiny ve formě čaje, minerální vody nebo iontového nápoje pokojové teploty. Ideální je velice jednoduchý recept na rehydratační roztok: Rehydratační roztok: 1 litr převařené vody + 1 lžička mořské soli + 7 lžiček cukru. Roztok je potřeba vypít v množství ½ litru za 1 hodinu pro dospělého člověka a ¼ litru za 1 hodinu pro dítě.

Fotografie bakterie Salmonela rizikové potraviny Zajímavost Bakterie z rodu Salmonel, konkrétně Salmonela typhi je původcem těžkého infekčního onemocnění, které v minulosti probíhalo ve velkých epidemiích - břišního tyfu.

BŘÍŠNÍ TYFUS

ROZŠÍŘENÍ PO SVĚTĚ

Výskyt Trend břišního tyfu má od r. 1945, kdy proběhla rozsáhlá epidemie s postižením 16 385 osob, dramaticky klesající tendenci. Od r. 1987 do r. 1994 je vykazováno méně než 5 případů onemocnění ročně. Výjimku tvoří r. 1990, kdy z hlášených 23 nemocných osob bylo 21 svatebčanů, kteří konzumovali bramborový salát připravený evidovanou bacilonosičkou. V r. 1995 bylo registrováno 5 případů onemocnění, většinou importovaných.

Zdroj Zdrojem je člověk, nemocný nebo bacilonosič, který je evidován nebo častěji neznámý. Jejich výskyt v České republice má stále klesající tendenci. V ČR v r. 1995 bylo registrováno méně než 150 bacilonosičů, zatímco v r. 1982 jejich počet činil 490.

Přenos Fekálně - orální přenos se uplatňuje přímým nebo nepřímým stykem. Při alimentárním přenosu nejčastějším přenašeč je kontaminovaná voda, mléko, potravina. Hmyz se může podílet na přenosu mechanicky.

Období nakažlivosti Inkubační doba Nejčastěji 12 dní, rozmezí 5 - 24 dní. Období nakažlivosti Nemocný je nakažlivý od prvního týdne až do období rekonvalescence. K vylučování salmonel dochází stolicí nebo močí. Přibližně 10 % rekonvalescentů vylučuje zárodky ještě 3 měsíce od začátku nemoci, Asi 3-5 % nemocných se stává bacilonosiči, většinou celoživotními. Vznik nosičství není ovlivněn klinickou fornou nemoci, bývá pozorován i po inaparentním průběhu. podkladem jsou chronické zánětlivé změny nejčastěji žlučníku (více než 95 %) nebo orgánů močových cest. Nosičstvím jsou více postiženy ženy středního a vyššího věku

Preventivní epidemická opatření * zajistit kvalitní pitnou vodu a dbát technického stavu vodovodní sítě a studní * dbát hygienické likvidace lidských výmětů a odpadků * dodržovat hygienické požadavky při výrobě, transportu, skladování a distribuci potravin * aktivně vyhledávat nosiče břišního tyfu a udržovat nad nimi dohled * nezaměstnávat osoby v potravinářství bez platného potravinářského průkazu a bez znalosti hygienického minima * osvětou působit na pracovníky s podrobením se mnimořádné lékařské prohlídce v případě výskytu nehlášeného průjmového onemocnění v rodině nebo okolí pracovníka * v rodinách kde žije nosič lze děti chránit též očkováním.

Baciální Dyzentérie

Úvodem INKUBAČNÍ DOBA NAKAŽLIVOST Průvodcem baciální dyzentérie jsou shigely, střevní tyčky z čeledi Enterobacteriacea. Rozšiřuje se kvůli špatné a nedostatečné hygieně. INKUBAČNÍ DOBA Inkubační doba bakteriální dyzenterie je 1 až 3 dny. Ke klasickým klinickým příznakům patří tenesny ( bolestivé nutkání na stolici ), mnohočetné průjmy s příměsí hlenu a krve, třesavka a horečka. Hrozí dehydratace. NAKAŽLIVOST Nakažlivost u shigeloz je vysoká. Baciální dyzentérie patří díky své nízké infekční dávce k nejnakažlivějším střevním infekcím. Léčba je velice nepříjemná a trvá až několik týdnů.

KONEC