Jiří Fialka Partner, Actuarial & Insurance Solutions Seminář z aktuárských věd, 14. října 2005 Zkušenosti s testem postačitelnosti životních rezerv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Referát pro Seminář z aktuárských věd Tereza Jarolímková ( ) Cena kapitálu ve výpočtu hodnoty důchodového pojištění (E. Pitacco, A. Olivieri.
Advertisements

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3.
D) Substituční a důchodový efekt
Účetní subsystémy dle primárních uživatelských potřeb
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Oceňování majetku a závazků
IAS 17 - Leasing ..
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
Seminář z aktuárských věd Dana Bohatová Chládková Jan Kořistka Standard IAA Testování přiměřenosti závazků.
Valná hromada ČESKÁ SPOLEČNOST AKTUÁRŮ.
IFA, Česká republika 17. května 2011
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Jiří Polák, DTCE TMT Managing Partner Základní pravidla krizového managementu Poznámky k informační bezpečnosti, infrastruktuře a kategorizaci.
Změny pojistných závazků (IASB Preliminary Views on Insurance Contracts) Martin Janeček, Jan Šrámek 2. listopadu 2007.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Metody řízení tržních rizik
Průměrné vážené náklady kapitálu
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Optimalizace organizační struktury MMO Zkušenosti z projektu.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 13: Finanční plánování
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Základy firemních financí
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Kolektivní investování
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
IAS 18 VÝNOSY.
IAS 36 – Snížení hodnoty aktiv
Komerční pojišťovna.
Příklad (investiční projekt)
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
Transkript prezentace:

Jiří Fialka Partner, Actuarial & Insurance Solutions Seminář z aktuárských věd, 14. října 2005 Zkušenosti s testem postačitelnosti životních rezerv.

Page 2 Agenda Odborná směrnice ČSpA č. 3 Diskontování finančních toků Podíly na zisku Předpoklady Náklady Přirážky na nepříznivý vývoj Souvislosti účetního zachycení aktiv

Odborná směrnice ČSpA č. 3

Page 4 Odborná směrnice ČSpA č. 3 - souvislosti Vypracována pracovní skupinou ČSpA v roce 2003 Přijata výborem společnosti Zdroj: Motivace: IFRS4, resp. ED5 a česká legislativa –Loss recognition test, liability adequacy test Základ metodiky – směrnice ASSA: PGN104 : LIFE OFFICES – FINANCIAL SOUNDNESS VALUATION Převzata Slovenskou společností aktuárů

Page 5 Odborná směrnice ČSpA č. 3 – obecné zásady Vykázané rezervy snížené o související aktiva nesmí být méně než minimální hodnota pojistných závazků Minimální hodnota pojistných závazků vs „reálná hodnota“ Rezerva pojistného ŽP podle původních početních podkladů Případná nepostačitelnost vykázána jako „rezerva na vývoj početních podkladů“ Při postačitelnosti rezerv se o přebytku neúčtuje Úroveň agregace –Pojistný kmen se rozdělí do skupin, např. podle povahy produktů, způsobu jejich sjednávání a správy, podle pojistných odvětví dle zákona o pojišťovnictví, generace produktů apod. Postačitelnost rezerv bude posuzována odděleně pro tyto skupiny.

Page 6 Odborná směrnice ČSpA č. 3 - metodika Metoda diskontovaných finančních toků (DCF) Započítává se: pojistné, plnění včetně minulých i budoucích podílů na zisku, náklady Nezapočítává se: výnos z aktiv Diskont: Bezriziková úroková křivka (RFR) Při výpočtu minimální hodnoty pojistných závazků se uvažují pravděpodobnosti zrušení pojistné smlouvy a algoritmus výpočtu odbytného. Při výpočtu minimální hodnoty pojistných závazků se zohlední cena derivátů (opcí a garancí) vložených do pojistných smluv.

Page 7 Odborná směrnice ČSpA č. 3 - předpoklady Předpoklady: nejlepší odhad předpokladů budoucího vývoje vstupních parametrů upravených o přirážky na nepříznivý vývoj (Market value margins, MVM) –Přirážkami na nepříznivý vývoj se rozumí posun vstupních parametrů takovým směrem, že dojde k navýšení minimální hodnoty pojistných závazků –Přirážky mají vyjadřovat tržní ocenění rizika spojeného s budoucím vývojem během pojistné doby

Page 8 Odborná směrnice ČSpA č. 3 - přirážky Doporučené přirážky jsou uvedeny v bodě 3.16 směrnice. O použitých předpokladech včetně přirážek rozhoduje odpovědný pojistný matematik společnosti na základě posouzení okolností.

Page 9 Doporučení, interpretace 2005

Page 10 Diskontování finančních toků Směrnice: pro diskontování finančních toků se používá bezriziková úroková křivka (RFR) snížená o přirážku (doporučeno 0,25 %) Úprava diskontní míry o přirážku je zjednodušeným vyjádřením hodnoty vložených derivátů a dalších rizik, pokud pro ně nepoužíváme explicitní přirážky. –Pokud produkt neobsahuje žádné vložené deriváty, přirážka k RFR může být nižší. –Naopak, pro produkty zatížené vloženými deriváty může být důvod použít větší než doporučenou MVM. –Pokud je hodnota vložených derivátů plně oceněna např. stochastickým modelem a model je úplný, tj. zohledňuje nejistotu okolo všech parametrů, přirážka k RFR se nepoužije. Je žádoucí postupně implementovat stochastické modely –přiblížení se ke skutečné reálné hodnotě

Page 11 Podíly na zisku Úroková křivka pro projekci bonusů –Pro projekci budoucích bonusů v modelu finančních toků se používá výnosnost aktiv na úrovni RFR (s úpravou o MVM nebo bez dalších úprav o MVM). –Skladba finančního umístění technických rezerv neovlivňuje projekci. Výjimkou je situace, kdy aktiva nejsou oceňována reálnou hodnotou (viz dále). Pravidla pro připisování bonusů –Minimální bonusy v modelu finančních toků odpovídají smluvnímu nebo právnímu závazku nebo „constructive obligation“. Constructive obligation je zjednodušeně řečeno částka, kterou pojišťovna musí připsat, protože je vynutitelná nebo by si pojišťovna na stávajícím pojistném kmeni způsobila větší ztrátu hodnoty, než je náklad na připsání bonusů. –Pojistný matematik použije v testu postačitelnosti vyšší bonusy, pokud aktuální strategie vedení společnosti předpokládá budoucí alokaci bonusů nad rámec smluvních a právních závazků nebo „constructive obligations“ –V obou případech musí být metoda používána konzistentně v jednotlivých letech, pokud neexistuje evidence zdůvodňující změnu.

Page 12 Předpoklady Pro stanovování předpokladů lze postupovat podle návrhu IAA standardu „Current estimates“. Pojem „nejlepší odhad předpokladů“ používaný ve směrnici ČSpA přitom odpovídá pojmu „Current estimates“ v návrhu směrnice IAA.

Page 13 Náklady Náklady na investice –Investiční náklady se započítávají do modelu finančních toků ve výši, která je nezbytná k dosažení RFR. –Pokud nelze z investičních nákladů příslušnou část oddělit, započítávají se veškeré investiční náklady, které tuto část obsahují. Započítávání obecných nákladů (overheads) –Přestože i test obsahující pouze přímo přiřaditelné náklady by splňoval minimální požadavky IFRS4, pracovní skupina doporučuje započítávat do testu veškeré náklady. Tento postup eliminuje arbitrární ovlivňování výsledku pomocí re- alokace nákladů.

Page 14 Přirážky na nepříznivý vývoj Obecné možnosti stanovení tržních přirážek: –kalibrace na nulový zisk při sjednání smlouvy (primární trh) –kalibrace na převody portfolií nebo zajištění (sekundární trh) –arbitrární stanovení Byly identifikovány zásadní problémy při použití první a druhé metody. Proto přes teoretickou nesprávnost je použití arbitrárně stanovených předpokladů asi stále nejvhodnější.

Page 15 Souvislosti účetního zachycení aktiv – vliv oceňování aktiv na projekci bonusů Reálná hodnota závazků z pojistných smluv obsahuje budoucí bonusy: –plynoucí z RFR křivky, plus –plynoucí z budoucích realizací oceňovacích rozdílů zaúčtovaných do vlastního kapitálů (může vznikat i z oceňovacích rozdílů přeceňovaných do výsledku u těch společností, které pro podíl na zisku vycházejí z jiného základu než je účetní zisk – blíže popsáno v IAA směrnici Liability adequacy testing jako „timing differences“), plus –plynoucí z vyšších výnosů z nepřeceňovaných cenných papírů, jejichž aktuální tržní hodnota je vyšší než zaúčtovaná hodnota.

Page 16 Vliv oceňování aktiv na nakládání s výsledkem testu Soulad oceňování aktiv a závazků – accounting (mis)match HTM: Tvorbu dodatečných rezerv lze upravit o rozdíl tržní a účetní hodnoty finančního umístění technických rezerv, pokud část tohoto finančního umístění není přeceňována na tržní hodnotu (ani přes výsledek, ani přes vlastní kapitál). –Zaúčtovaná dodatečná rezerva je nižší o tento rozdíl, než kdybychom oceňování aktiv nezohlednili. AFS: Pokud je část finančního umístění technických rezerv přeceňována na tržní hodnotu pouze přes vlastní kapitál, bylo by žádoucí účtovat tvorbu dodatečných rezerv proti vlastnímu kapitálu, a to až do výše odpovídajících oceňovacích rozdílů na finančním umístění. –Pracovní skupina si není vědoma postupu, který by v Českých účetních standardech tento přístup umožňoval. –Zaúčtovaná dodatečná rezerva tak nezohledňuje případné oceňovací rozdíly zaúčtované do vlastního kapitálu.

Page 17 Závěr – další kroky Nahrazení v podstatě arbitrárně zvolených přirážek stochastickým modelováním a kalibrace na trh. Accounting mismatch: –Účetním modelem oceňování aktiv –Vysoké úrokové sazby

Copyright © by Deloitte & Touche, This report is solely for the use of client personnel. No part of it may be circulated, quoted, or reproduced for distribution outside of the client organization without prior written approval from Deloitte & Touche.