PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference se zaměřením na náhradu funkce ledvin a péči o dialyzovaného pacienta Jihlava
Advertisements

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Interní oddělení Strahov
Konference se zaměřením
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Pomůcky pro aplikaci inzulínu
Nu 9/15-23 V den, kdy byl Příbytek postaven, přikryl Příbytek při Stanu svědectví oblak. Od večera do rána pak spočíval nad Příbytkem.
NZDM KLÍDEK PROSTOR PRO, o. s. Tým sociálních pracovnic
Co se za 35 let změnilo? Ludmila Nermutová
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Yeovil THE SMALLEST FOOTBALL TOWN IN UK JOSEF CHRPA student kvinty anglická škola 2005.
HEMODIALÝZA.
TRANSPLANTACE LEDVIN.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Pojem clearance, využití v klinické praxi
DETOXIKACE – očista organismu
Střední zdravotnická škola Evangelické akademie
Konference se zaměřením
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Hemodialýza X33BMI Peter Kováč.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Dana Miklicová FN u sv. Anny v Brně
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
P é če o dialyzovan é pacienty Bedn á řov á Vladim í ra.
Konference se zaměřením
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Dýchací soustava2.
Anatomie ledvin Olga Bürgerová.
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Punkční epicystostomie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Hemodialýza Co je to hemodialýza Proč ji někteří lidé potřebují?
Logopedická třída MOTÝLCI
Ošetřování nemocných s kýlou
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Vylučovací soustava.
Bypass. Faktory přizpívající k ucpávání koronárních artérií: ► Kouření ► Vysoký krevní tlak ► Vysoká hladina cholesterolu ► Diabetes.
Da Vinci robotic surgical system
Vylučovací soustava 2.
Laparoskopie Autor: Roman Táborský.
Vylučovací soustava.
MOČOVÁ SOUSTAVA. FUNKCE MOČOVÉ SOUSTAVY vylučování zplodin udržování stálého vnitřního prostředí - důležitý je přísun tekutin → vylučování zplodin Obr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Na Zámecké 9, Praha 4 - Nusle, IČO: č. účtu: /2700
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Laparoskopicky asistovaná neoplastika pochvy dle Vecchiettiho
Vylučovací soustava.
Vylučovací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Renální selhávání chronické
ULTRAZVUKOVÝ ČISTIČ - SonicOne
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

PERITONEÁLNÍ DIALÝZA

Peritoneální dialýza – co to je ? Odstraňování odpadních látek a přebytečné vody probíhá v dutině břišní, tzv. břišní dialýza. Pobřišnice - peritoneum slouží jako filtr, přes který odpadní látky procházejí.

Řez pobřišnicí - peritoneem

Peritoneum jako „cedník“

Přístup pro peritoneální dialýzu Měkká plastová hadička - peritoneální katetr . Do dutiny břišní ji během menší operace zavádí chirurg. Je to trvalý přístup. Vyústění katetru je pod pupíkem a trochu stranou ( u praváku doleva), snadno se schová pod oblečení

Vyústění katetru a koncovka

Koncovka katetru pod oblečením

Jak probíhá peritoneální dialýza? Do dutiny břišní se napustí pomocí peritoneálního katetru dialyzační roztok. Roztok prodlévá v břiše několik hodin - probíhá dialýza. „Použitý“ roztok s odpadními látkami a vodou se vypouští pomocí stejného katetru z těla ven a odstraňuje se .

Kdo se může léčit peritoneální dialýzou ? Většina pacientů se selháním ledvin. Problém někdy představují předchozí rozsáhlé břišní operace. Pacient musí být schopen si provádět výměny.

Zahájení peritoneální dialýzy Založení peritoneálního katetru. Pooperační období - přihojování katetru - nelze provádět peritoneální dialýzu asi tři týdny. Výuka peritoneální dialýzy, která trvá několik dní. Dále již probíhá domácí peritoneální dialýza. Nemocný pravidelně chodí na ambulantní kontroly na středisku jednou za 4 - 6 týdnů.

Typy peritoneální dialýzy CAPD APD

Co je CAPD ? CAPD - pacient si provádí výměny ručně Zkratka je z angličtiny a česky to znamená stále probíhající ambulantní peritoneální dialýza CAPD - pacient si provádí výměny ručně Kontinuální - probíhá 24 hodin denně Ambulantní - pacient není připoután k přístroji, může se pohybovat Peritoneální - peritoneum funguje jako filtr Dialýza - očišťování krve

Provádění CAPD Nemocný si provádí výměny 4 x denně 7 dní v týdnu. Jedna výměna zabere asi 20 min. Výměnu lze provést kdekoli v čistém prostředí. Není nutný přesný časový rozvrh. Pacienti mohou pracovat, cestovat, chalupařit…Vaky s dialyzačním roztokem lze dodat na místo, které si nemocný vybere.

Výměna CAPD

Pacientka na CAPD

Co je APD APD – pacient provádí výměny za pomoci přístroje Zkratka je opět z angličtiny a česky to znamená peritoneální dialýza prováděná pomocí přístroje. APD – pacient provádí výměny za pomoci přístroje Automatizovaná - vše si řídí přístroj, který se nazývá cycler [sajkler] Peritoneální - peritoneum funguje jako filtr Dialýza - očištění krve Výměny probíhají v noci , v době pacientova spánku.

Cycler pro APD

Provádění APD Pacient se večer připojí k přístroji, ráno se odpojí. Délka dialýzy je 8 – 10 hodin. Přístroj sám hlídá průběh dialýzy. Jeho obsluha je snadná. Je přenosný, velký jako kufřík, lze jej použít všude kde je elektřina. Nemocní s ním mohou cestovat, nebo pobývat na chalupě.

Pacientka na APD

Výhody peritoneální dialýzy Soběstačnost, větší volnost, není nutno dojíždět 3 x týdně na dialyzační středisko. Ambulantní kontroly jsou jednou za 4 – 6 týdnů. Možnost pracovat, cestovat, pobývat mimo domov. Není nutno napichovat jehly.

Nevýhody peritoneální dialýzy Větší zodpovědnost . Každodenní dialýza. Katetr v břiše. Nebezpečí infekce. Nutné doma skladovat vaky s dialyzačním roztokem.

Ambulantní kontrola

Pacientka na APD na cestách