EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vedoucí Oddělení boje s korupcí
Advertisements

Diskusní fórum: Rusko – obchodní partner Praha, 26. dubna 2012
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Milan Holeček ÚNMZ, Praha JSOU NETARIFNÍ PŘEKÁŽKY OBCHODU VÁŽNOU PŘEKÁŽKOU VÝVOZU DO RF? 1.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Sankce a omezující opatření
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Technologické platformy a dopravní výzkum
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Vnější dimenze energetické politiky EU
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
BOJ PROTI DAŇOVÝM ÚNIKŮM aktuální otázky, květen 2013
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ruská federace x WTO a OECD
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Technické řešení PostSignum QCA
Společná obchodní politika EU
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Vítejte na Marketingu.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Právní aspekty podnikání s ukrajinskými partnery Jiří Horník Den Ukrajiny, Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9. října 2013.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Evropská ekonomická integrace podnikový pohled 9. seminář
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Společná obchodní politika
Právo mezinárodního obchodu
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
© 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Transatlantic Trade and Investment Partnership
Transkript prezentace:

EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Strategie přístupu na trh pro české exportéry Co je Strategie? Nástroj obchodní politiky EU Projekt (Market Access Strategy) EK již z r.1996 Obnovený r jako součást iniciativy Global Europe Dnes významná a stále rostoucí množina aktivit na podporu evropských vývozců

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Strategie přístupu na trh pro české exportéry Jak Strategie funguje? Výbor pro přístup na trh - MAAC Posílené partnerství - MAP (viz dále schéma) Expertní pracovní skupiny - WG V rámci EU a také přímo ve třetích státech – společné týmy - MAT Databáze překážek - MADB

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Partnerství pro přístup na trh

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Strategie přístupu na trh pro české exportéry Databáze překážek obchodu a její využití Market Access Database - MADB Jak ji využívat? Co v ní hledat? Členění překážek - sektor, země Ve většině ČS je intenzivně využívána - celkem okolo 1500 přístupů den (cca 70% - DE, ES, UK, NL, FR) Využití a odezva české podnikatelské sféry

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7

8

9 Strategie přístupu na trh pro české exportéry CZ PRES ČR přinesla inovaci i nové přístupy Projekt BRIC Top 10 SE PRES

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Pilotní projekt „Top 10 obchodních překážek evropských exportérů v zemích BRIC“

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Projekt BRIC INDIE Cla na vína a alkohol Povinná certifikace BIS na ocelářské výrobky Dovozní opatření na kuřecí a vepřové maso kvůli ptačí chřipce Dovozní opatření na kůže Nové standardy na radiální pneumatiky Veterinární potvrzení omezující dovoz vepřového a hovězího masa Dovozní licence a poplatky na různé produkty Zdravotnické pomůcky Poštovní a distribuční služby Dovozní požadavky na zeleninu

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Projekt BRIC RUSKO Vydávání víz a pracovních povolení Celní záležitosti Sanitární a fytosanitární opatření (SPS) Nárůst dovozních cel (RF protikrizový plán) Technické překážky obchodu – osvědčení a prohlášení o shodě Právní jistota a implementace zákonů Silniční poplatky Refundace DPH IPR ochrana Sibiřské přelety Překážky jež jsou předmětem probíhajících přístupových jednání RF do WTO: Exportní cla na suroviny Sanitární a fytosanitární opatření (SPS) Železniční tarify

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Projekt BRIC ČÍNA Povinný certifikační systém (automobily, stroje, keramika) Zdravotnické pomůcky – duplicitní testy a registrace Bezpečnost IT – nerespektování mezinárodních standardů Suroviny – exportní cla a kvóty Rezervační počítačové systémy (CRS služby) – licence Pojišťovací a distribuční služby – pravidla, závazky dohod WTO Farmaceutika IPR - procedury Veřejné zakázky (Buy Chinese, diskriminace) Mechanismus čistého rozvoje (CDM) Pojišťovnictví

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Projekt BRIC BRAZÍLIE Práva duševního vlastnictví (IPR) Zdanění Pojišťovnictví - podmínky Námořní doprava - režim Telekomunikace - omezení Zdravotnické pomůcky - dovozy Sanitární a fytosanitární opatření (SPS) Exportní cla Celní procedury Osvědčení o shodě u hraček

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Závěrem o Strategii přístupu na třetí trhy

 2007  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1