Sociální konstrukce životního prostředí a kulturní krajiny Katedra geografie Fakulty pedagogické Technické univerzity v Liberci Tomáš HENDRYCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žádoucí těla, Leni Riefenstahlová a vizuální sociologie
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Úvod do sociální a kulturní antropologie
sociální psychologie Škola:
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Lidská práva.
MGR. MICHAL OBLOUK KULTURA A JEJÍ PROJEVY. KULTURA slovo latinského původu, colere = pěstovat od 16. století se používá pro označení vybraných lidských.
Sociální konstruktivismus
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
(komentovaný přehled)
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Kultura Občanský a společenskovědní základ Autor: Mgr. Pavel Semerák
Průřezová témata.
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Teorie motivace Adéla Furiková.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní principy geografického výzkumu
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Základy pedagogické metodologie
ČLOVĚK 2 Mgr. Alena Ščuková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
3. téma: Kultura
KULTURA kognitivní prvky normativní prvky jazyk materiální prvky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
 Z latinského slova „cultura“ – co je pěstováno  Soubor materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi v průběhu vývoje společnosti  Materiální.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Socializace Kejřová.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Témata kognitivní psychologie
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Transkript prezentace:

Sociální konstrukce životního prostředí a kulturní krajiny Katedra geografie Fakulty pedagogické Technické univerzity v Liberci Tomáš HENDRYCH

Biologická specifika člověka senzorická a pohybová výbava –poměrně nízká úroveň, značně omezuje instinktuální vybavení (pudy) –slabě vyvinuté, nízký stupeň specializace a zacílení intelektuální a lingvistické schopnosti –velice vysoká úroveň z uvedeného vyplývá zejména: –velmi široká otevřenost vůči okolnímu světu –možnost vykonávat pestrou škálu činností –široké spektrum možností volby

Mimozemské světy (archiv autora)

Konstrukce a sociální konstrukce sestavování, skládání částí do celku –např. při hře se stavebnicí Lego vzhledem k našim biologickým dispozicím: –Svět pro nás představuje obrovskou neznámou. –Pokud chceme přežít musíme se hodně snažit. –Součástí této snahy je mimo jiné i uspořádat svět. Společnost tedy konstruuje (buduje) svět: –mentální obraz světa daný stupněm poznání –objektivní podoba světa formovaná naší činností

Jane Franková (1918–86) – aerial landscape art

Jazyk nejvýznamnější lidská znaková soustava –fonetická – tvořena zvukovými znaky znaky obecně: –odkazují na realitu –jsou nositeli významů –zastupují reálné objekty jazyk tedy umožňuje: –typizovat a kategorizovat zkušenosti –uspořádávat ji do přehledných celků

Typizace krajiny (foto: TH)

Bergerova a Luckmannova teorie budování světa podle tohoto konceptu: –vždy sociální záležitost, svět sdílíme –systematické uspořádávání zkušenosti –nutnost, nezbytnost, podmínka existence toto probíhá ve třech krocích: –externalizace – objektivizace – internalizace lidská kultura takto vytváří soubor: –znalostí, hodnot, morálních zásad, atp.

Budování materialistického ráje?

Externalizace doslovně „zvnějškovění“ promítání subjektu do světa vylévání lidského bytí do světa přenášení vnitřních skutečností do světa projevuje se v lidském díle, produkuje názory, vzorce lidská činnost produkuje novou zkušenost

Síla vztahu ke krajině (F. Hudeček)

Zrcadlo našich tužeb (foto: TH)

Objektivizace doslovně „zvěcnění“ vytváření norem, modelů, teorií, atp. tyto obecně sdíleny, přijímány postupně se stávají daností podílejí se na vytváření řádu –důležitá role legislativy nejsou nikdy definitivní

Teorie jako příklad objektivizace

Internalizace doslovně „zvnitřnění“ produkty objektivace jsou konfrontovány se subjektem subjekt je přijímá (nepřijímá) za své přikládá je jako kostičku do obrazu světa nový obraz světa zpětně ovlivňuje pohledy na svět

Rány v krajině bolívají (foto: F. Eichler)

Použité zdroje: BERGER, P. L. – LUCKMANN, T. Sociální konstrukce reality: pojednání o sociologii vědění. 1. vyd. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, ISBN Obrázky, u nichž není uvedeno jinak, převzaty z:

Kulturní rozdíly v pojetí krajiny

Děkuji za pozornost