Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled právních předpisů
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Mirek Topolánek V l á d a ODS. Vláda funguje  Díky koaličnímu kabinetu ODS:  Po deseti letech spravuje zemi  Plní volební sliby v maximální míře 
Registr dlužníků státu
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů („NZDP“)
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Správa daní a daňové řízení
Právo na informace Tereza Danielisová,
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Samovyměření Jana Jarešová. Předchozí úprava vyměření Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, platný do Zákon č. 337/1992 Sb., o správě.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Základy daní úvod do českého daňového systému
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Daňová teorie a politika
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Ekonomické aspekty veřejné správy
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Finanční a rozpočtové právo
ministryně pro místní rozvoj
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Základní prvky daňové techniky
Proces správy daní Michal Radvan.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Vytvoření jistějšího a komfortnějšího prostředí pro daňového poplatníka Ing. Dana Trezziová Náměstkyně ministra financí.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÝ ŘÁD Zákon č. 280/2009 Sb. Upravuje při správě daně:
Obecná část daňového práva procesního I
Současné aspekty daňového práva procesního
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
„Policejní reforma dostala zelenou!“
Obecná část daňového práva procesního I
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
„Policejní reforma dostala zelenou!“
Ekonomické aspekty veřejné správy
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Principy správy daní a charakter daňového řízení
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko

Cílový stav – Daňová politika Konkurenční prostředí podporující ekonomický růst (přesun daňové zátěže k nepřímé) Jednoduché a srozumitelné zákony (snížení časové náročnosti plnění daňových povinností) Moderní správa pro výběr veškerých veřejných příjmů (registrace, kontrola, platba, vymáhání,…) Spravedlivý a rychlý proces včetně soudního přezkumu (partnerský vztah správce - subjekt)

Reforma DS 2010 InstituceProcesHmota Daňová reforma 2010

Reforma DS 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu Jak toho dosáhnout (3 pilíře): 1.Maximální zjednodušení legislativy - HMOTA 2.Efektivnější správa daní a odvodů - INSTITUCE 3.Férovější a jednodušší procesní postupy - PROCES

Základní východiska Zákony založené na principech a zásadách Jeden formulář, jedno místo, jedno podání Snižování počtu daní a odvodů Klientský přístup k poplatníkům Modernizace a elektronizace procesů Kapitál se zdaňuje až v okamžiku, kdy opouští „koloběh výroby“ Výraznější podpora vědy, výzkumu a vzdělávání při zapojení komerční sféry

Hmota – ZDP (1) Snížení počtu daní (zrušení trojdaně) Systematika a přehlednost (syntetika a analytika) Snížení počtu a sjednocení vyměřovacích základů pro daně a odvody FO Zjednodušení stanovení ZD (neměnnost) Zrušení „neodůvodněných“ osvobození příjmů (zachování systémových + vládní priority) Vlády budou měnit pouze parametry (výše odečitatelných položek, sazby), ne systematiku

Hmota – ZDP (2) Princip teritoriality zdanění (zásada vynětí) Přesun zdanění kapitálových zisků na FO = zastropování místo časového testu Časově neomezené využití daňové ztráty Nahrazení superhrubé mzdy hrubou mzdou Zjednodušení odepisování – uvítáme konkrétní návrhy

Instituce – Nová „DCO“ správa Nová instituce pro výběr daní, cel a odvodů Jedno ředitelství a úřadů Jeden správce, jeden účet pro platby, jedna kontrola, jeden vymahač, jeden exekutor Přidělování do veřejných rozpočtů dle vyměření (ne inkasa)

Proces – Daňový řád Posílení zásady dobré správy Srozumitelnost, jednoznačnost, bezrozpornost Zvýšení právní jistoty Urychlení postupů a řešení sporů (např. vylepšení institutu doručování) Placení doměřené daně až za odvolacím řízením Přisnější pravidla pro opakované kontroly, lhůty pro dodatečné stanovení daně, nečinnost správce daně atd.

Děkuji za pozornost … a těším se na jakékoliv podněty a konstruktivní příspěvky na vylepšení daňového systému ČR.