Plenární přednáška na konferenci PEDAGOGICKÁ EVALUACE 08 a SOCIÁLIA 2008. Pedagogická fakulta Ostravské univerzity. Malenovice, 17.–19. září 2008 Vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Další vzdělávání obyvatel Prahy pohledem jeho poskytovatelů a účastníků Závěry z kvalitativních šetření Pavel Kuchař CHEVAL s.r.o.
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Ústav pedagogických věd Filozofické fakulty MU v Brně &
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vstup absolventů středních škol na trh práce
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Vzdělávání dospělých: základní principy. PhDr. Zuzana Sládková ÚISK, FF UK.
a jeho využití u klientů po CMP
Dobrovolnictví v české společnosti
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Mezinárodní výzkum dospělých Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PIAAC v České republice a jejich implikace pro veřejné politiky Konference,
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, Věra Czesaná, Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Podpora částečných úvazků?
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Imigranti na trzích práce v EU
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Zdravá škola.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Komunitní a otevřená škola
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Celoživotní vzdělávání
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+
Z0027 Geografická analýza trhu práce
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
SOCIOLOGIE VZDĚLÁNÍ.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Tisková konference
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Škola základ občanského života
Transkript prezentace:

Plenární přednáška na konferenci PEDAGOGICKÁ EVALUACE 08 a SOCIÁLIA Pedagogická fakulta Ostravské univerzity. Malenovice, 17.–19. září 2008 Vzdělávání dospělých: očekávání a efekty Milada Rabušicová Ústav pedagogických FF MU Brno

Východiska „Celoživotní učení je v ideálním pojetí považováno za nepřetržitý proces, ve skutečnosti jde spíše o neustálou připravenost člověka učit se než o neustálé studium. Mluví se tedy spíše o celoživotním učení, nikoliv vzdělávání, aby se tím zdůraznil význam i takových učebních aktivit každého jedince, které nemají organizovaný ráz, tzn. samostatného učení např. při práci, při pobytu v přírodě, na kulturních akcích apod. “ (Strategie, 2007, s. 7).

Triáda formálního, neformálního a informálního vzdělávání (učení)  Formální učení – vede k získání diplomů a kvalifikací v rámci formálního vzdělávacího systému  Neformální učení – děje se vedle formálního vzdělávacího systému, nevede k získání vyššího stupně vzdělání, je poskytováno v rámci pracovního zařazení nebo v rámci aktivit občanské společnosti  Informální učení - je přirozenou součástí každodenního života, nemusí se jednat o záměrné učení, nemusí být ani jednotlivci samotnými uznáno za něco, co přispívá k rozvoji jejich znalostí nebo dovedností, přesto se děje.

Silné stránky a komplementarita Formální učení je efektivnější, jedná-li se vzdělávací funkci kognitivní, abstraktní a hodnotící a je nejlépe reprezentováno školním vzděláváním. Neformální učení je efektivnější, jestliže vzdělávací funkce je psychomotorická, konkrétní a orientovaná na dovednosti. Reprezentují ji hlavně technologie učení spjaté s pracovní pozicí. Informální učení je efektivnější, jestliže jeho funkcí je afektivní učení vztažené k hodnotám a přesvědčením. Je reprezentováno sociokulturním učením v rodině, mezi vrstevníky a v komunitě.

První typ pomáhá vytvářet a akumulovat znalosti, První typ pomáhá vytvářet a akumulovat znalosti, druhý praktické dovednosti potřebné pro různé aktivity člověka druhý praktické dovednosti potřebné pro různé aktivity člověka a poslední typ posiluje emoce. a poslední typ posiluje emoce. Z tohoto pojetí (Collet, 1996) tří typů učení zřetelně vyplývá, že je nelze vnímat izolovaně, ale naopak, že se v průběhu celého životního cyklu prolínají a přelévají jeden v druhý. Vzájemně se tak podporují a umocňují, přičemž v jednotlivých obdobích života jsou individuálně a sociálně akcentovány v různých kombinacích (předškolní věk – informální, školní věk – formální, dospělost – neformální, starší věk – informální.

Survey na reprezentativním vzorku - jaro respondentů ve věku 20–65 let jen 9 % českých dospělých se navrací zpět do systému formálního vzdělávání po jeho opuštěníjen 9 % českých dospělých se navrací zpět do systému formálního vzdělávání po jeho opuštění jen 12 % plánuje návrat kvůli novému nebo vyššímu diplomujen 12 % plánuje návrat kvůli novému nebo vyššímu diplomu 34 % navštěvovalo v posledních 12 měsících kurz v rámci neformálního vzdělávání34 % navštěvovalo v posledních 12 měsících kurz v rámci neformálního vzdělávání 36 % má zájem v příštích 12 měsících navštěvovat kurz v rámci neformálního vzdělávání36 % má zájem v příštích 12 měsících navštěvovat kurz v rámci neformálního vzdělávání 60 % aktivních v informálním učení ve volném čase60 % aktivních v informálním učení ve volném čase

Proč (A.) 91 % respondentů v případě formálního vzdělávání a (B.) 66 % respondentů v případě neformálního vzdělávání se nezúčastňuje žádné z těchto forem vzdělávání ? (C.) a proč 40 % dospělých je neaktivních v informálním učení ? ?

A. Neúčast a důvody neúčasti dospělých ve formálním vzdělávání ______________________________________________________________ Důvody ( % ) Dosáhl/a jsem dostatečného vzdělání 27.5 Chtěl/a jsem začít pracovat22.9 Musela jsem pracovat (z finančních důvodů) 16.3 Rodinné důvody 7.4 Nelíbilo se m i ve škole 7.0 

A. Neúčast a důvody neúčasti dospělých ve formálním vzdělávání ______________________________________________________________ Důvody ( % ) Důvody ( % ) Nedařilo se mně ve škole 6.5 Nedostal/a jsem se na školu podle svých představ 5.4 Jiné důvody 3.2 Odešel jsem na vojnu 2.9 Zdravotní důvody 1.1 

A. ______________________________________________________________ Základní charakteristiky osob s nezájmem účastnit se v blízké budoucnosti formálního vzdělávání: neliší se podle pohlaví, neliší se podle pohlaví, s vyšším vzděláním se snižuje neochota dále si rozšiřovat vzdělání, s vyšším vzděláním se snižuje neochota dále si rozšiřovat vzdělání, typ povolání nehraje žádnou roli, typ povolání nehraje žádnou roli, záměry nestudovat se, ve srovnání s nejmenším sídlem, snižuje se stoupající velikostí sídla, v němž respondent bydlí, ale bydlení ve velkoměstě pak už žádnou roli nehraje, záměry nestudovat se, ve srovnání s nejmenším sídlem, snižuje se stoupající velikostí sídla, v němž respondent bydlí, ale bydlení ve velkoměstě pak už žádnou roli nehraje, důležitost přisuzovaná vzdělání pro úspěch v životě nehraje žádnou roli. důležitost přisuzovaná vzdělání pro úspěch v životě nehraje žádnou roli.

A. ______________________________________________________________ Celkově jsou potenciálními kandidáty na účastníky formálního vzdělávání dospělých: lidé mladšího věku a vyššího vzdělání Ostatním v plánech na pokračování ve studiu „něco“ brání

A. ______________________________________________________________ Bariéry ve dvou kategoriích: vnitřní (psychické) vnější (situační)

A. ______________________________________________________________ · akceptace zažitého tradičního modelu vzdělávání – kontinuálního a umístěného do mladého věku · vlastní přesvědčení o dostatečnosti znalostí a dovedností pro výkon profese · málo zájmu o osobní rozvoj cestou formálního vzdělávání (studia) · demotivující zkušenosti ze školy („ve škole se mně nedařilo“ a „ve škole se mně nelíbilo“) Vnitřní psychické bariéry (shrnuto)

A. ______________________________________________________________ · není nutné studovat ke zlepšení pozice v zaměstnání · není nutné studovat pro udržení zaměstnání · není nutné studovat ani pro získání zaměstnání. Vnější situační bariéry (shrnuto)

Průběh vzdělávací dráhy podle vzdělání respondenta (bez aktuálně studujících)

B. Neúčast a důvody neúčasti dospělých na neformálním vzdělávání ______________________________________________________________ Základní charakteristika neúčastnících se vzdělávání: lidé s nižším vzděláním, lidé staršího věku, lidé v manuálních profesích, důchodci, nezaměstnaní a osoby na rodičovské dovolené.

B. ______________________________________________________________ Bariéry ve třech kategoriích (podle Crosse (1981): situační institucionální osobnostní

B. ______________________________________________________________ Situační bariéry souhlas (%) Situační bariéry souhlas (%) Nemám momentálně dostatek finančních prostředků 53 Pracovně jsem příliš zaneprázdněn/a 48 Mám hodně koníčků, takže na další vzdělávací aktivity nemám čas 39 Nemám čas kvůli starosti o děti nebo rodinu 33 Nemohu se účastnit ze zdravotních důvodů 17

B. ______________________________________________________________ Institucionální bariéry souhlas (%) Není dost informací o vhodných vzdělávacích kurzech31 Není dost informací o vhodných vzdělávacích kurzech31 Není dost vhodných kurzů samotných28 Kvalita kurzů bývá poměrně nízká24

B. ______________________________________________________________ Osobnostní bariéry souhlas (%) Účast ve vzdělávacích kurzech nebo na školeních pro mě nemá smysl49 Mám obavy, že bych to nezvládl/a36 Myslím, že na další vzdělávání nemám dostatečné vzdělání32

B. ______________________________________________________________ Pro vnímání bariér je důležitá zkušenost s předcházející účastí na vzdělávacím kurzu. Při zavedení tohoto hlediska se vnímání překážek významně proměňuje.

______________________________________________________________

B. ______________________________________________________________ Je možné konstatovat ve shodě s dalšími autory, např. Rubenson (2001), že: Namísto bariér, jako je nedostatek financí, nedostatek času z různých důvodů apod. je lepší o tématu uvažovat v dimenzi „co lidem vzdělávání v dospělém věku přináší“, resp., co očekávají, že jim přinese. Budou-li taková očekávání vysoká, mohou restrukturovat jak své zdroje finanční, tak časové.

A + B: Shrnutí k formálnímu a neformálnímu vzdělávání Faktor, který podmiňuje to, aby se dospělý vrátil k formálnímu vzdělávání nebo se alespoň jednou zúčastnil nějakého kurzu neformálního vzdělávání, je především dosažené formální vzdělání.  Lidem musí jim být umožněno, aby dosahovali v maximální možné míře formálního vzdělání, a to v podobě počátečního i dalšího vzdělávání. Dostatečně vzdělaná mladá populace  aktivní participace na dalším vzdělávání  naplňování základního předpokladu společnosti vědění.

C. Informální učení _______________________________________ Strategie celoživotního učení ČR (MŠMT, 2007) V průměru se v EU-25 sebevzdělává zhruba každý třetí dospělý člověk, v ČR pouze každý pátý. Výrazný rozdíl existuje mezi jednotlivými kvalifikačními skupinami. Zatímco terciárně vzdělané osoby se v ČR věnují samostudiu stejně nebo dokonce o něco více než jejich evropské protějšky, osoby s nižší kvalifikační úrovní naopak výrazně méně. Projevuje se zde vedle nízké motivace a informovanosti také nedostatečná vybavenost domácností počítači, omezený přístup k internetu a nízká počítačová gramotnost.

C. Informální učení Lidé, kteří nejsou aktivní v informálním učení, jsou spíše: muži než ženy (12 : 8), ve věku 20-29, pouze se základním vzděláním, nezaměstnaní

C. Konstrukce aktivity a neaktivity v informálním učení v závislosti na frekvenci vykonávaných činností a bodové váhy připsané jednotlivým frekvencím

C. Rozložení respondentů podle intenzity, s níž se věnují informálnímu učení ve svém volném čase

Frekvence čtení novin a časopisů

C. Shrnutí k informálnímu učení Je téměř nemožné adekvátně aktivity v informálním vzdělávání změřit. Je téměř nemožné adekvátně aktivity v informálním vzdělávání změřit. Je obtížná komparace s jinými výzkumy. Je snažší vycházet z optimistického východiska, že přirozeně se všichni informálně učíme (viz četba novin).

Diskuse k výsledkům Obrácený úhel pohledu: namísto bariér uvažovat o motivacích Motivace založené na ekonomické argumentaci (v této chvíli nejsilnější) Motivace založené na osobním rozvoji (spojované s mimopracovním světem, s každodenním životem ve různých oblastech a ve všech fázích životního cyklu člověka) Motivace „intelektuální“ (vzdělání jako hodnota sui generis)

Důvody? „Základní sociální rozdíl mezi lidmi bude postupně situován nikoliv do oblasti disponibilního vlastnictví, majetku a jmění (ekonomického kapitálu), ale do oblasti disponibilního vědění (symbolického či kulturního kapitálu…“ Petrusek: Společnosti pozdní doby, 2006, s. 410

Strategie Máme informaci o tom, koho se sociální ohrožení (vyloučení) potenciálně může týkat. Jsou to starší lidé, s nižším vzděláním, s nižší sebedůvěrou, v manuálních profesích, ekonomicky neaktivní,… Nemáme jistotu, jak postupovat…

První náznaky Uznávání a prostupnost Rovný přístup Funkční gramotnost Sociální partnerství Stimulace poptávky KvalitaPoradenství