 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEDM NOVODOBÝCH DIVŮ SVĚTA
Advertisements

Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
Ekologický seminá ř (7.ro č ník + 6.A) Hledání bod ů Kolumba (
METODICKÝ LIST Prezentace je určena k opakování a proto je vhodné, zařadit ji na začátek školního roku. Předcházejí jí další dvě: měkké slabiky a tvrdé.
LÁSKA.
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Za jednoho chladného rána se zastavil jeden mladík v metru ve Washingtonu a za č al hrát na housle. B ě hem 45 minut zahrál 6 skladeb, všechny od Bacha.
Welcome, wilkommen, bienvenidos in Šumperk. Šumperk.
ŽIVOT VE STŘEDOVĚKU Vlastivěda pro 4. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Výuka biologie Tomáš Klinger, Sp, b ř ezen  Co je to biologie?  U č ebny  Profesorky  Po č ty hodin v týdnu  U č ivo.
Kamenická Stráň.
Projekt Socrates Řecko Španělsko Itálie Petra Laníková.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Antické umění Starověké Řecko.
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
Jsou v ž ivot ě chvíle, kdy nám p ř ítomnost druhého velmi chybí, a stále by jsme jej cht ě li mít p ř i sob ě.
Automatická presentace se zvukem
Prezentace o tom co nám FYZIKA dala a vzala
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
Tak jsme se p ř átelé p ř es všechny potí ž e, na našem podzimním setkání všichni sešli. Chyb ě l Petr, toho jsme omluvili. 20. zá ř í jsme se zase sešli,
Skoro denn ě dostávám od svých p ř átel maily. Jsou rozli č né. N ě které krati č ké, jen tak pro informaci, nebo upozorn ě ní, ale také n ě které,
Chci vám ř íci - DĚKUJI ! Za všechny ty v ě ci, o které jsem sice nikdy nežádal,
Program Leonardo da Vinci - projekt mobility „Evropské trendy ve slu ž bách“ Tomáš Kasárník, CR –
Vyrobilo centrum pro katechezi samota, - bezradnost, - neví s kým bojuje, - neví proti č emu bojuje, - neví, jak má bojovat, - neví, co je jeho.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Photo by Aneta Brožovská Present by Aneta Brožovská.
Řecko – kolébka evropské civilizace
Velké planety Plynní obři
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
Milý č loví č ku…. Ur č it ě se najde n ě kdo, koho máš opravdu rád…
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
Antické Řecko Opakovací mix
STÁTY A MĚSTA JIŽNÍ EVROPY
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jan č ová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Láska.
Pro č ž íješ rád… Po n ěč em tou ž it jest ji ž d ů vod k ž ití…
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
RÁN ÍRÁN PETR KOTAN 7.B. OBSAH Základní informace Základní informace Zajímavosti Zajímavosti Památky Památky Íránská kuchyn ě Íránská kuchyn ě Otázky.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Česnečka 20,- Kč Polévka Hrášková 25,- Kč.
Jana Kreislová Kristýna Procházková.  5. ř íjna 1919 – 26. č ervence 2006  Slovenský spisovatel, historik a p ř ekladatel  Zakladatel literatury faktu.
Uvítalo nás sluníčkem a teplem. Navštívil jsem Athény – město bohů.
ABAKU. Abaku – kombina č n ě strategická po č etní hra pro 2 až 4 hrá č e.
Máme rádi Pardubice Po stopách koňských kopyt ZŠ Staňkova 128, Pardubice Veronika Fránová, 8.A.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
VY_32_INOVACE_Fi_II_17 Název Itálie a Řecko II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
BÚZ (Jagarmaa) 10/09/15 | Recept | MongolskoMongolsko
M. Borovská, B. Máslová Romulus, Remus a vl č ice.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Hudební výchova – 8. ro č ník TÉMA: Rock.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
ERASMUS NA KYPRU.
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Antické Řecko – doba železná
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – ZAJÍMAVÉ MÍSTO
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
STAROVĚKÉ ŘECKO Dějepis 6.roč. Mgr.Renata Šimková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_20_STAROVĚK - ŘECKO
klasické období (5. stol. př. n. l. Athény za Perikla)
STAROVĚKÉ ŘECKO.
VY_ 32_ INOVACE _18_10_křesťanství
Transkript prezentace:

 m ě sto s nejslavn ě jší historií na sv ě t ě, které je uctíváno jak bohy, tak lidmi. Okouzlující hlavní m ě sto Ř ecka bylo odedávna kolébkou civilizace. Je to m ě sto, kde se zrodila demokracie a v ě tšina filosof ů antického sv ě ta. Atény pat ř ili ve starov ě ku mezi nejsiln ě jší m ě stské státy a prost ř ednictvím památek p ř ežívají dodnes.historií AthényAthény

 Co v Athénách m ů žeme navštívit?  Stejn ě jako je Pražský hrad symbolem a dominantou Prahy, je AkropolisPražský hrad PrahyAkropolis dominantou a symbolem Athén. Akropole byla ve starov ě ku a pak i ve st ř edov ě ku díky své poloze pevností. Akropolis

 Je tém ěř 1900 let starý a pochází z po č átku našeho letopo č tu. Brána stojí na hranici mezi Starým a Novým m ě stem. Sm ě rem k Akropoli na ní je napsáno „Toto je m ě sto Théseovo, staré m ě sto“ a na druhé stran ě je napsáno „Toto je m ě sto Hadriánovo, nikoli Théseovo“. Hadrián ů v oblouk

 V Dionýsov ě divadle pod Akropolí (nejstarším známém divadle na sv ě t ě ) bývaly premiéry Aischylových, Aristofanových, Euripidových a Sofoklových her Za doby panování císa ř e Nerona bylo divadlo upraveno, aby se zde mohly konat gladiátorské hry a zápasyNerona gladiátorské hry zápasy Dionýsovo divadlo

 Centrum antických i dnešních Athén tvo ř í starov ě ká Agora. I když pojem agora znamená tržišt ě, v žádném p ř ípad ě to ani dnes, natož v dobách nejv ě tší slávy, nebylo jen obchodní centrum. Stály zde administrativní budovy, chrámy i soudy. Zde mohl ob č an m ě sta najít ve ř ejné služby i vše, co pot ř eboval k b ě žnému životu.agoratržišt ě Athénská agora

 Ř ecká kuchyn ě je typicky st ř edomo ř ská a její gastronomie je sv ě tov ě proslulá (samotné slovo gastronomie je ř eckého p ů vodu). V jídle nesmí chyb ě t olivový olej, č erstvá zelenina, vo ň avé bylinky a mo ř ští živo č ichové. Ř ecké restaurace se nazývají taverny.  Velmi oblíbenou místní pochoutkou je gyros.  Mezi další oblíbenou pochoutku z grilu pat ř í souvlaki  Musaka Muska jsou plátky lilku zape č ené s mletým jehn ěč ím masem, cibulí, raj č aty a vše je zalité bešamelovou omá č kou a zape č ené  Mezi nejoblíben ě jší bezmasá jídla v Ř ecku pat ř í saganaki, což je smažený plátek sýru feta obalený ve strouhance. Gastronomie

Dnešní Athény:

Nadchnou každého turistu, protože jsou to jedny z nejstarších zachovalých památek. Každý si najde co by cht ě l vid ě t a co ho v kultu ř e zajímá. Návšt ě va Athén zanechá v č lov ě ku krásnou vzpomínku v srdci. AthényAthény