Křesťanství Kratochvilová Adéla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Advertisements

Liturgické knihy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Starověká Palestina.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Světová náboženství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství.
VY_32_INOVACE_02_SVP_083_Bel
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
KŘESŤANSTVÍ.
Světová náboženství – křesťanství
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
KŘESŤANSTVÍ.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
Syropalestina.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství B. Trojanová.
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Řád mše svaté.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KŘESŤANSTVÍ ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_17
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká Palestina.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

Křesťanství Kratochvilová Adéla

Historie vznik asi ve 4. desetiletí n.l. v Palestině návaznost na judaismus první křesťanské centrum byl Jeruzalém Ježíš Kristus = bůh křesťanské víry náš letopočet se odvíjí od narození Ježíše Krista Kristus = Christos = Mesiáš = vykupitel (spasitel) nebo také duchovní vůdce (podle Pavla) poselství Ježíšova : miluj boha svého, bližního svého i svého nepřítele celým svým srdcem křesťanství nedělá žádné rozdíly, pouze křest, který je pojí, je jakousi symbolickou očistou

v čele křesťanských obcí stáli kněží, nad obcemi měli dohled biskupové první biskup byl podle legendy apoštol Petr radostná zvěst o Ježíšovi = evangelium šířená Pavlem, který křesťanství šířil do Středomoří, Egypta, severní Afriky a do Francie Jidášova zrada = počátek (v 60. letech 1. století) tvrdého pronásledování křesťanů, které skončilo až vydáním ediktu Milánského, který prohlašoval křesťanství za svobodné náboženství (po nástupu Konstantina na trůn, v roce 313) velké východo-západní schizma

Dělení Západořímská církev ( = římskokatolická ) - katolíci, uznávají papeže Východořímská ( = řeckokatolická ) - pravoslavní, uznávají řeckého patriarchu A – protestantská církev B – římskokatolická církev

Křesťanství monoteistické náboženství, které odvozuje svůj původ od učení Ježíše Krista za mesiáše považují Ježíše křesťané pocházejí z různých národů převzalo Starý zákon (judaismus) a přidalo Nový zákon

Starý zákon - delší a starší část Bible - protestantství uznává 39 samostatných knih, katolická církev 46 spisů - 4 části : 1. 5 knih Mojžíšových 2. historický spisy 3. mudroslovné knihy 4. prorocké knihy - Nejstarší texty pocházejí z předmonarchického izraelského období, tj. snad před rokem 1000 př. Kristem

Nový zákon - označení druhé části Bible. Obsahuje 27 knih, jež se všechny přímo či nepřímo týkají osoby Ježíše Krista. - posvátný spis, který tvoří tyto části : 1. Evangelia 2. Skutky Apoštolů 3. Epištoly 4. Apokalypsa ( = zjevení Janovo) - všechny knihy Nového zákona byly psány řecky a vznikly v 1.století n. l.

Křesťanství monoteistické náboženství, které odvozuje svůj původ od učení Ježíše Krista za mesiáše považují Ježíše křesťané pocházejí z různých národů převzalo Starý zákon (judaismus) a přidalo Nový zákon velikonoce jsou oslavou vzkříšení Ježíše Krista z mrtvých (po jeho smrti na kříži) synagogální podoba bohoslužby v kostelech a farnostech užívání kadidla při slavnostních bohoslužbách užívání společných biblických textů, zvláště žalmů užívání zpěvu a hymnů při modlitbě shodné užívání určitých hebrejských slov při modlitbě: amen, aleluja, hosana

základ křesťanské nauky tvoří: - Boží láska a lidská odpověď na tuto lásku v podobě lásky k Bohu, k druhým lidem a k sobě. - Bůh se stal v Ježíši z Nazareta člověkem (vtělení), který byl ukřižován a vzkříšen z mrtvých, a tak člověka vysvobodil z otroctví hříchu a smrti k životu. Existuje jediný Bůh, Bůh je TROJJEDINÝ - Otec (Stvořitel), Syn (Ježíš Kristus) a Duch svatý Křesťanské Písmo svaté (bible) Křesťanská etika Symboly – kříž a ryba K největším skupinám křesťanství patří katolická církev, pravoslavné církve a protestantské církve.

Bible ( = Písmo svaté, slovo Boží, kniha knih ) - 2 části : Starý zákon + Nový zákon - Slovo „bible“ pochází z řeckého neutra (biblion), které označuje papyrový svitek. - Ve 14. století vznikají nejstarší české překlady – např. Bible leskovecko-drážďanská (1360) či Bible olomoucká a Bible třeboňská. - Nejvýznamnějším a nejznámějším českým překladem je Bible kralická. - Ve 20. století se objevují např. překlady Hejčlův, Colův, Žilkův, Petrů a další.

Křesťanská etika - popisuje požadavky, podle nichž se má řídit křesťan. - vyžaduje, aby věřící žil v míru s ostatními lidmi a soucítil s trpícími. - Desatero : 1.Já jsem pán, tvůj Bůh 2.Nebudeš mít jiné Bohy mimo mě 3.Pomni, abys den sváteční světil 4.Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi 5.Nezabiješ 8.Nepromluvíš křivého svědectví 6.Nesesmilníš 9.Nepožádáš manželky bližního svého 7.Nepokradeš 10.Nepožádáš statku bližního svého

Římskokatolická církev se vyznačuje latinským obřadem a plným společenstvím s římským biskupem (papežem) Bůh je jeden a je nejvýš spravedlivý existují tři božské osoby: Otec, Syn a Duch svatý lidská duše je nesmrtelná k lidské spáse je nezbytně zapotřebí milosti Boží uznává 7 svátostí – křest, biřmování, manželství, svátost smíření, mše, kněžství, svátost posledního pomazání středem života církve je liturgie (součástí je breviář)

Pravoslavná církev východní církev nemá papeže titulární hlava církve je Konstantinopolský patriarcha kněží nemusí žít v celibátu pravoslavní věřící se modlí doma i v kostele (ve stoje) obsah evangelia je předáván tak, aby působil na všechny smysly : zpěvem, rozdávání požehnaného chleba, vůně kadidla, světla, barevná liturgická roucha , ikony náboženské služby vykonávají kněží, těm pomáhají jáhnové a diakoni svátky : Velikonoce, Epifanie, Vánoce, Proměnění Páně

Protestantství nejvyšší autorita je Bible nejspolehlivější cesta k Bohu je její studium tvorba nesčetných sekt podle nich, to, co člověk vyznává (bude vyznávat) musí zasáhnout jeho srdce a proměnit jeho pohled na život, jinak je to pouhá fráze jako protestantské se označují reformované, též evangelické církve Martin Luther Jan Kalvín

Jedním z nejdůležitějších trendů v současném křesťanství je ekumenismus (spolupráci mezi jednotlivými církvemi).