Kterých vlastností a dovedností si na sobě vážíš?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
Advertisements

16.1 Odčítání desítek V obchodě mají 70 krabiček mléka. Balí je po 10.
45.1 Větné vzorce
Elektronická učebnice - I
4.1 Přímka (modelování, rýsování)
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
10.1 Cyklista na silnici, výbava cyklisty
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
8.1 Lidé kolem nás – POSTAVENÍ DĚTÍ VE TŘÍDĚ, VZTAHY
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
Elektronická učebnice - I
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Elektronická učebnice - I
36.1 Obsahy složitějších obrazců
Elektronická učebnice - II
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
20.1 Trojúhelníková nerovnost
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
19.1 Kružnice, kruh (průsečíky) - konstrukční úlohy
Elektronická učebnice – II
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
78.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 4. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace.
02.1 Zdravý způsob života Ve zdravém těle zdravý duch.
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
21.1 Malá násobilka - dělení
Elektronická učebnice - I
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
23.1 Mechanická energie a její přeměny
33.1 Úhlopříčky čtverce a obdélníku, jejich vlastnosti
Elektronická učebnice - I
12.1 Mimořádné události, IZS
Zvládnu i náročné životní situace I.
Elektronická učebnice - II
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
15.1 Osa a střed úsečky Popiš, co vidíš na obrázcích.
18.1 Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
7.1 Polopřímka, opačné polopřímky
5.1 Měření na centimetry a milimetry
Elektronická učebnice - I
83.1 Skloňování zájmen, druhy
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
Elektronická učebnice - I
21.1 Útvary souměrné podle osy
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
Co mají společného tyto obrázky???
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Transkript prezentace:

Kterých vlastností a dovedností si na sobě vážíš? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.1 Osobní rozvoj Přijímám zodpovědnost za své jednání. Rozhoduji se a jednám podle svého nejlepšího přesvědčení. Kterých vlastností a dovedností si na sobě vážíš? Mluvím pravdu. Uvědomuji si své chyby. Čeho si na tobě váží druzí? Zasloužím si úctu, lásku. Dokážu odpouštět. Co bys na sobě rád/a změnil/a? Platí tato tvrzení i u tebe? Jsem věrný/á. Mám se rád/a. Autor: Mgr. Eva Zralá

ČLOVĚK MÁ URČITOU SVOBODU V TOM, CO SÁM ZE SEBE VYTVOŘÍ. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.2 Co už je za námi? Co nás čeká? Životní plány a cíle Jaké okamžiky ve svém dosavadním životě považuješ za nejdůležitější? Kdybys mohl/a vrátit čas, co bys změnil/a? Co očekáváš od života do budoucnosti? Máš nějaké životní sny? Na co se těšíš? Čeho se bojíš? ČLOVĚK MÁ URČITOU SVOBODU V TOM, CO SÁM ZE SEBE VYTVOŘÍ.

ADAPTACE NA NÁROČNÉ ŽIVOTNÍ SITUACE Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? SEBEOVLÁDÁNÍ ADAPTACE NA NÁROČNÉ ŽIVOTNÍ SITUACE Jednou ze situací, v níž se můžeme cítit nepříjemně (či dokonce v ohrožení) je konflikt. tři základní typy chování v konfliktu: útok – jedna strana útočí na druhou (hádají se) únik – snaha utéct z konfliktu (nechat to být) řešení – snaha vyřešit konflikt (najít kompromis) současná doba je hodně uspěchaná – vysoká psychická i fyzická zátěž → stres stres = stav organismu, který vzniká jako odezva na nepřiměřenou zátěž (tělesnou i duševní) co vyvolává stres (stresory): např. nemoc, spěch, neúspěch, hádka, smrt,… příznaky stresu: bolesti hlavy, nevolnosti, nechuť (nadměrná chuť) k jídlu, nespavost, … nebezpečí: deprese, agrese, toxikomanie řešení: odpočinek, koníčky, psychoterapie agresivní jednání pasivní jednání asertivní jednání asertivita = způsob jednání, kterým člověk přiměřeně vyjadřuje své myšlenky (není ani pasivní = nečinný, ani agresivní = útočný)

Pravidla zdravého seberozvoje Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.4 Co si řekneme nového? Pravidla zdravého seberozvoje Vstoupil/a jsi, potkal/a jsi – pozdrav. Odcházíš – rozluč se. Chceš-li, potřebuješ-li – řekni prosím. Jen slaboši a zbabělci si musí dokazovat sílu – nikomu neubližuj. Nečiň jiným to, co nechceš, aby činili tobě – nikomu se nevysmívej. Neskákej nikomu do řeči, všechny vyslechni – každý má právo vyjádřit názor. Vše, co ti posloužilo, poslouží i druhým – nenič. Lež, pomluva a drzost nepatří mezi slušné lidi – nelži a buď slušný. Jen ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí – neboj se neúspěchu. Pokud něco pokazíš, přiznej se, zjednej nápravu – omluv se. Neboj se požádat o radu a pomoc, všechny dveře jsou ti otevřeny – pomůžeme ti! Máme o tebe starost a chceme z tebe mít radost – pomoz nám! SEBEROZVOJ, SEBEZMĚNA Pravidla zvládání stresu Brát si na sebe jen tolik, kolik zvládnu. Neodkládat všechno na poslední chvíli. Dělat úkoly postupně (od obtížnějších po snazší). Relaxovat, sportovat.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.5 Procvičení a příklady Tolerance mezi lidmi není nutná. Obejdeme se i bez ní. ANO-NE Když někoho tolerujeme, bereme ohledy na jeho odlišnost a potřeby. ANO-NE Já musím tolerovat ostatní, ale ostatní nemusí tolerovat mě. ANO-NE Tolerance přispívá k dobrým vztahům mezi lidmi. ANO-NE   Pokus se vlastními slovy dokončit následující větu. TOLERANCE JE TAKOVÉ CHOVÁNÍ, KDYŽ…………….. JAK PŘEDCHÁZET KONFLIKTŮM Jedním ze způsobů, jak předcházet konfliktům mezi lidmi, je vzájemná tolerance. Přečti si následující výroky o pojmu „tolerance“ a rozhodni, zda s nimi souhlasíš. Pokud s některým výrokem nesouhlasíš, tak jej oprav tak, abys s ním mohl/a souhlasit. OSOBNÍ VYZNÁNÍ Mám vztek protože… Zlobím se, že … Mrzí mě, že … Je mi líto, že … Má strach, že … Bojím se, že … Přál/a bych si, aby … Chtěl/a bych, aby … Máš-li nějaké trápení, může ti pomoci i obyčejný papír a tužka. Napiš sám sobě jakýsi dopis (osobní vyznání). Dopis si můžeš schovat, předat druhé osobě nebo třeba spálit. Mělo by se ti ulevit.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 11.6 Něco navíc pro šikovné Host v restauraci se rozčiluje na číšníka kvůli svému nápoji. Co ho mohlo rozčílit? Jak jinak lze situaci řešit? Zahrajte si ve třídě scénky, v nichž postupně znázorníte jednání 1) agresivní, 2) pasivní a 3) asertivní: V restauraci ti přinesli nesprávné jídlo. V obchodě ti prodali vadný výrobek. Pokladní ti vrátila o 100 Kč méně.

11.7 CLIL (Stress) Signs of stress = příznaky stresu tělesné příznaky Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Civics 11.7 CLIL (Stress) Signs of stress = příznaky stresu tělesné příznaky duševní příznaky (mysl) emocionální příznaky změny chování

11.8 Test znalostí Co je to stres? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.8 Test znalostí Co je to stres? a/ Stav organismu po běžném sportovním výkonu. b/ Stav organismu v adolescentním věku. c/ Stav organismu, který vzniká jako odezva na nepřiměřenou tělesnou a duševní zátěž. d/ Stav organismu typický pro batolata. Jak se zpravidla chová asertivní člověk: a/ Snaží se vždy prosadit svou variantu řešení. b/ Snaží se vyhovět všem, najít kompromis. c/ Hádá se. d/ Mávne nad problémem rukou, nic neřeší. Vyber vhodné pravidlo zvládání stresu: a/ Brát si na sebe jen tolik, kolik zvládnu. b/ Co nestihnu dnes, nestihnu už nikdy. c/ Bez práce nejsou koláče. d/ Čím víc, tím líp. Vyber vhodná synonyma ke slovu tolerance: a/ snášenlivost, ochota b/ pasivita, nečinnost c/ nezávislost, volnost d/ kritičnost, řízenost Správné odpovědi: c a b

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.9 Použité zdroje, citace Janošková, Dagmar a kol.: Občanská výchova 9 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2006, ISBN 80-7238-528-3 slide 1 Janošková, Dagmar a kol.: Občanská výchova 8 s blokem Rodinná výchova pro základní školy a víceletá gymnázia, 1. vydání, Plzeň, FRAUS, 2005, ISBN 80-7238-393-0 slide 2, 3, 6 http://www.signs-of-stress.com/symptoms-of-stress.html slide 7 kliparty

11.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova k občanství 11.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 8. ročník Klíčová slova Životní cíle a plány, sebeovládání, stres, konflikt, náročné životní situace. Anotace Prezentace zabývající se osobním rozvojem člověka – jeho životními plány, seberozvojem, sebeovládáním, zvládáním náročných životních situací.