Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR 5.12.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Jan Kofroň Seminář Galerie inovací FOR INDUSTRY,
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Šedá literatura Zuzana Janušová.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR INOVAČNÍ PODNIKÁNÍ A JEHO PODPORA Jan Kofroň Seminář Efektivní marketing PARDUBICE,
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Theses – abecední rejstřík klíčových slov Jsou zde uvedena pouze slova, která byla vložena do klíčových slov u více než 50 prací.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
ISSS 2004 Tezaurus Eurovoc - selekční jazyk dokumentů EU a jeho využití v České republice PhDr. Kvetoslava Žigmundová Anna Lhotská Kancelář Poslanecké.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Pilotní projekt NK ČR Dobrovolné uložení elektronických publikací Mgr. Martin Žížala Oddělení doplňování domácích dokumentů.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
Možnosti spolupráce: e-VŠKP v rámci systému šedé literatury
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR

2 Proč se zabývat ŠL není dostupná prostřednictvím běžných akvizičních zdrojů - obtížně se získává vydávána v omezeném množství originální a hodnotný obsah přináší nejčerstvější poznatky

3 Co patří do šedé literatury disertace výzkumné zprávy zprávy - technické, vývojové, studijní, cestovní, výroční konferenční sborníky preprinty nepublikované překlady normy, instrukční materiály a pravidla dokumenty korporací – administrativní dokumenty …

4 Co označit do systému ŠL Do systému SIGLE mohou být zahrnuty publikace vytvářené ústavy AV ČR za předpokladu, že ústavy zpřístupní primární texty těchto dokumentů. Rozhodnutí, zda příslušný dokument má být zařazen do databáze SIGLE je plně v kompetenci ústavu ASEP – především tyto typy dokumentů Disertace (D) Výzkumné zprávy (V) Konferenční sborníky (C, G, H, K) Interní tisk (I)

5 ARL – web formuláře označení záznamu Zaškrtávací pole pro označení záznamu

6 Asociace EAGLE a systém SIGLE celoevropská asociace EAGLE (European Association for Grey Literature Exploitation) provozovala systém SIGLE systém SIGLE (System of Information for Grey Literature in Europe) - evropský kooperační systém pro šedou literaturu základní funkce SIGLE - získávat, zpracovávat a zpřístupňovat informace o šedé literatuře v Evropě a zpřístupňovat samotné plné texty Asociace EAGLE byla rozhodnutím Valného shromáždění EAGLE, které se konalo v březnu 2005, rozpuštěna. Důvodem byla podle STK především celková koncepční zastaralost systému SIGLE, která způsobila odchod některých klíčových členů asociace - Velké Británie, Nizozemska a Německa.

7 Systém SIGLE období bibliografická báze dat připravovaná decentralizovaně v účastnických institucích a zpřístupňovaná online prostřednictvím databázových center nebo na CD- ROM (např. STN International, SilverPlatter) registrované dokumenty dostupné na základě lokace, která byla uvedena v každém záznamu prostřednictvím objednávky byl dokument dostupný ve formě výpůjčky nebo ve formě kopie webovská prezentace

8 Příklad záznamu v db SIGLE

9 Stav po zániku EAGLE závěry z pracovní schůzky v STK ze dne : STK začne pracovat na vytvoření "národního centra pro ŠL" s reprezentativním zastoupením všech producentů ŠL v ČR STK přitom bude těsně spolupracovat s komisí pro VŠKP při AKVŠ a dalšími subjekty produkujícími ŠL. STK zahájí jednání s Radou pro výzkum a vývoj o "informační kultivaci" RIV s ohledem na možné sdílení dat. Žádoucí je rovněž dosáhnout určité standardizace dat dodávaných do RIV.

10 Soubor metadat pro e-VŠKP (návrh, verze 0.1)

11 Děkuji za pozornost Jaroslav Meixner