Projekt voda Zpracoval:Ondřej Přib. Tvrdost vody Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z chemických rovnic
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
PRINCIP SOUČASNÉHO NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN
INTENZITA POLE.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kovy alkalických zemin
Druhy chemických reakcí
Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
I. NÁZVOSLOVÍ.
Domácí ekologie – pitná voda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_66.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
ZÁKLADNÍ PRVKY A JEJICH SLOUČENINY
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Teorie kyselin a zásad.
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
HYDROSFÉRA.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
Kovy alkalických zemin
Atom Molekula Iont RZ
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
Globální Oteplování Jméno: Martin Šiška Obor: Technické lyceum
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Základní procesy při úpravě technologické vody
SVĚTOVÝ DEN VODY
Ekofyziologie vodních rostlin
Salinita – iontové složení vody a
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Neutralizace Vznik solí
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
alkalických zemin - cvičení
Oxidační číslo Volné atomy a atomy v molekulách prvků mají oxidační číslo 0 Oxidační číslo vodíku je ve většině sloučenin rovno +I. Výjimkou jsou sloučeniny.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
„RISK“.
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Chemické výpočty III.
Protolytické reakce.
Názvosloví anorganických sloučenin
Látkové množství, molární hmotnost
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
Fyzikální veličiny.
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
2. Skupina periodické tabulky
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Kovy alkalických zemin typické kovy
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák IONTY KATIONTY (mg/l)ANIONTY (mg/l) Mg +II = 22.3Cl -I = 11.2 Ca +II = 74.0SO.
Soli a jejich chemické vlastnosti
Hořčík.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fyzikální veličiny - opakování
Látková koncentrace.
Kovy alkalických zemin typické kovy
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Podzemní voda a prameny
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Projekt voda Zpracoval:Ondřej Přib

Tvrdost vody Veličina nejčastěji udávající koncentraci kationtů vápníku a hořčíku ve vodě. Definice tvrdosti vody je však nejednotná, někdy se tak označuje koncentrace dvojmocných kationtů vápníku, hořčíku, stroncia a barya, nebo všech kationtů s nábojem větším než jedna. Vzhledem k této nejednotnosti se moderní hydrochemie termínu tvrdost vody snaží vyhýbat. V praxi mnoha oborů, například akvaristiky, se však pojem tvrdost vody stále často užívá.

Vzorečky Ca(HCO 3 ) 2 → CaCO 3 + H 2 O + CO 2 Mg(HCO 3 ) 2 → MgCO 3 + H 2 O + CO 2. Ca(HCO 3 ) 2 + Ca(OH) 2 → 2CaCO 3 + 2H 2 O Mg(HCO 3 ) 2 + Ca(OH) 2 → CaCO 3 + MgCO H 2 O MgSO 4 + Ca(OH) 2 → CaSO 4 + Mg(OH) 2 CaSO 4 + Na 2 CO 3 → CaCO 3 + Na 2 SO 4,

Hodnotu tvrdosti vody uvádíme v mmol/l nebo tzv. německých stupních tvrdosti (dGH). Jeden německý stupeň odpovídá 10 mg CaO v jednom litru vody. Současná (2005) česká norma stanovuje tvrdost vody podle koncentrace Ca a Mg (mmol/l). Mezi uvedenými jednotkami je možno přibližně převádět podle vztahu 1 mmol/l = 5,61°dGH. Z celkové tvrdosti vody jsou odvozeny tyto údaje: tvrdost od 1 do 10° značí vodu měkkou, z toho do 5° jde o vodu zvláště měkkou. 10–20° značí střední tvrdost, 20–30° značí vodu tvrdou a přes 30° zvláště tvrdou.