Vývoj jazzu a moderní populární hudby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj populární hudby v letech
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
HUDBA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
USA jako kolébka jazzu a moderní populární hudby
Název Dělení moderní hudby
Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova Ostrov
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
Otázky jsou vybrány z DUM č
70. a 80. léta v moderní populární a rockové hudbě
Základní rozdělení hudby
HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
Vývoj populární hudby v ČSSR v letech
Vývoj populární hudby v letech
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Americká hudba Petra Kloudová.
Populární hudba ve světě v letech
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
Rock and roll.
Martin Dvořáček kvarta 2014/2015
Nela Chalupová.
Rhythm and Blues Vendula Zimová.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název Folková hudba Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo HV 7
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Moderní populární hudba
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Periodizace nonartificiální hudby
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Jazz.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_13_ROCK Dějiny hudby 8. ročník 8. února 2013 Materiál obsahuje výklad učiva o rocku. Součástí jsou poslechové ukázky.
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 5 – výukový materiál Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
70. a 80. léta v české moderní populární hudbě. Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Swing Rebeka vitová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/11
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Music Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Jazz a swing v české hudbě
zpíváme a hrajeme R&R FOLK C&W. R&B. R&R. FOLK. COUNTRY AND WESTERN RHYTHM AND BLUES ROCK AND ROLL FOLK zpíváme FOLK zpíváme a hrajeme R&R FOLK.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY 32 INOVACE 551.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Rocková hudba - kvizy VY_32_INOVACE_A15
Michal Brabec.
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Vývoj jazzu a moderní populární hudby Jazz se začal vyskytovat již před rokem 1920 v USA a jen o něco později se prosadil také v Evropě a tedy i u nás. Tehdejší jazz byl vlastně až do 50. let hudbou k tanci. Teprve až mladí lidé začali tancovat rock´n´roll, stával se víc a víc hudbou k poslechu. Vývojová období jazzu: 1) Afroamerická hudba - pracovní písně - 1916 - spirituály - 1619 - blues -> boogi-woogi, rhythm and blues - přelom19.- 20. st. - ragtime – přelom 19. – 20. st. 2) Klasický jazz - swing - 30. léta 20.stol. - bop - 40. léta 20.stol. 3) Tradiční jazz - dixieland – po r. 1940 4) Moderní jazz = west coast jazz – 50. léta 20. stol. - cool jazz – 50. léta 20. stol. - soul jazz – 60. léta 20. stol.

JAZZ Hlavní znaky: 1) často splývá osoba skladatele a interpreta 2) improvizace 3) usiluje o výrazný tón 4) rytmus je vytvářen stále znějícími bicími nástroji 5) chorus = opakovaná základní melodie 6) hraje se v malých klubech či na festivalových pódiích 7) jazzmani jsou většinou diletanti (učili se sami, hudba je neživí) Hlavní světoví představitelé: Paul Robeson – spirituály Louis Armstrong – blues, swing, jazz Ray Charles – soul jazz Ella Fitzgeraldová – „královna jazzu Duke Ellington – klasický jazz Scott Joplin – ragtime Miles Davis – jazzrock Hlavní čeští představitelé: Jaroslav Ježek – blues, jazz Luděk Hulan – soul jazz Emil Viklický – jazz vycházející z moravského folklóru Martin Kratochvíl - jazzrock

Vývoj rocku Rock = skála, kámen Rock se objevil v USA v polovině 50. let. Vzor pro rockovou hudbu našli hudebníci v černošské hudbě – rhythm and blues. A protože neustrnul, objevuje se v několika podobách. Vývoj rocku: ROCKOVÝ STŘEDNÍ PROUD – žije v přátelství s jazzem i s běžnou písničkou 1) Rock´n´roll – pol. 50. let 20. stol., u nás – po roce 1959 2) Hippies = flower-power – 1960 – 1970 3) Art rock – 1970 – 1980 „ZJEDNODUŠENÝ ROCK“ – pro mladší generaci, chce „vystrašit dospělé“ 4) Hard rock – počátek 70. let 20. stol. 5) Heavy metal – polovina 70. let 20. stol. 6) Punk rock – ke konci 70. let 20. stol.

ROCK Hlavní znaky rocku: 1) Hrají ho mladí amatérští hudebníci 2) Setkáváme se hlavně s malými skupinami - (3 – 5 hudebníků, kteří většinou i zpívají) 3) Rock je kytarovou hudbou (melodická, doprovodná, basová kytara) 4) Rock je elektrickou hudbou (elektrické zesilovače) 5) Texty jsou jednoduché, úderné 6) Zpěv se pohybuje většinou v pronikavé hlasové poloze Hlavní představitelé rocku: Elvis Presley – rock´n´roll Bill Haley – rock´n´roll Jimi Hendrix - rock The Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Star Rolling Stones, Pink Floyd, Beach Boys Hlavní představitelé u nás: Miki Volek Karel Zich Petr Janda Olympic

FOLKLÓR - FOLK Folklór = část lidové kultury, která zahrnuje slovesnost, hudbu, tanec, divadlo, obřady, hry atd. Folk = určitý typ hudebního folklóru (lidová hudba) - své kořeny má v anglosasských zemích - jako první ho začali šířit folk singers = hudebníci válečné a poválečné Ameriky (1939 – 1945) Velké zásluhy o sbírání amerického folklóru, z něhož folkové hnutí vyšlo, měli zhruba ve 30. a 40. letech 20. století John Lomax a jeho syn Alan. Činnost folkařů: - začali sbírat, zpívat a hrát černošské i bělošské spirituály, blues, písně kovbojské, námořnické, rybářské, irské balady, skotské taneční skladby (reely), židovské písně… - jejich další činností však byla i jejich vlastní tvorba Na začátku 60. let 20. stol. Se spojil folk s politikou a uvedl se do souvislosti s rockem a pop music – písničkář Bob Dylan.

FOLK Hlavní znaky folku: 1) Navazuje na folklórní tradice 2) Hudba je stejně důležitá jako text 3) Jde o vyjádření citů a názorů na svět, reakce na nejrůznější stránky společenského dění 4) Mívá velmi často formu velmi upřímné a přímočaré osobní výpovědi, která je ventilována lidovou uměleckou formou 5) Kytarový doprovod PÍSNIČKÁŘI – tvoří zvláštní kapitolu folku - jejich tvorba je městským folklórem 2. poloviny 20. století - zpěváci doprovázející se sami na kytaru - jsou autory písničky i jejími hlavními interprety - zpívají o aktuálních problémech, životních pocitech i o věcech politických Hlavní představitelé: Bob Dylan – Jen vítr to ví Karel Kryl – Bratříčku, zavírej vrátky Jaroslav Hutka - Náměšť Jaromír Nohavica…

Vývoj popu Pop vznikl na začátku 60. let 20. století po ústupu rock´n´rollu. Ještě dříve než označení pop se používal termín šlágr. ŠLÁGR = něco, co má úspěch, co se dobře prodává - nejčastěji se toto označení používalo právě pro úspěšnou písničku V dnešní době se místo něj užívá slovo HIT. Aby se písnička stala hitem musí splňovat určitá kritéria: 1) musí to být něco, co lidi příliš nezarazí, nešokuje 2) musí to být blízké a srozumitelné většině lidí 3) musí se to podobat dřívějším hitům, ale pře to musí být trochu jiné 4) musí to být něco, co uslyšíme často v rádiu, v televizi… 5) musí hovořit o věcech, které lidi pokládají za důležité, pěkné… 6) musí to být něco, co lidi zaujme všemi způsoby Pop = písničkový střední proud - chce produkovat hity - bere si ode všeho trochu – něco z jazzu, něco ze swingu, něco z šansonu a nejvíce z rocku

POP Hlavní znaky popu: Písně nejsou příliš složité na poslech Cílem každé písně je stát se hitem Popové skladby se zpravidla skládají ze slok a refrénů s předvídatelnou strukturou Texty mívají nenáročná , opakující se témata skladby bývají komponovány, nahrávány a vydávány zpravidla s cílem úspěchu Hlavní představitelé: zpěvačky: Madonna, Tina Turner, Hana Hegerová, Petra Janů, Helena Vondráčková, Lucie Bílá Zpěváci: Freffie Mercury, Frank Sinatra, Karel Gott, Jiří Suchý… Skupiny: ABBA, AC/DC, Beach Boys, Queen, Pink Floyd…. Popový tým: pěvecká hvězda, skladatel, textař, aranžér, kapelník, manažér, producent, zvukař, osvětlovač, technici.