Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Gravitační síla ve vesmíru
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Látky a tělesa, síla Měření síly.
Měříme elektrický proud
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Měříme elektrické napětí
O roli pružiny při měření síly
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Síla a její měření.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Síla - opakování.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Gravitační síla a hmotnost tělesa VY_52_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Člověk a příroda – Fyzika
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Síla- fyzikální veličina VY_52_INOVACE_12 Sada 2
Síla.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Měříme délku s různou přesností
Skládání sil opačného směru
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Měření objemu pomocí odměrného válce
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je potřeba na všech obrázcích?
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_SÍLA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
GRAVITAČNÍ SÍLA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Gravitace, působení a měření
Měření objemu pomocí odměrného válce
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B27Fy6_Objem 1
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jednotka síly. Gravitační síla. Vypracoval: Lukáš Karlík
Transkript prezentace:

Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou. (Učebnice strana 24 – 27) Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou. Na tělesa se stejnou hmotností působí stejná gravitační síla. Zavěsíme-li na pružinu délky d závaží, pružina se protáhne o délku dP. d Přidáme-li další závaží, které má stejnou hmotnost jako první, pružina se protáhne opět o délku dP. dP dP Prodloužení pružiny je tedy přímo úměrné síle, kterou závaží natahují pružinu.

Dočasné prodloužení pružiny je tolikrát větší, kolikrát větší silou je pružina napínána. K měření síly používáme pružinový siloměr. Základní části pružinového siloměru: Na každém siloměru je uveden měřící rozsah. háček obal Stupnice je rozdělena na menší dílky. pružina Po zavěšení závaží se pružina prodlouží a my můžeme na stupnici odečíst velikost síly, kterou těleso pružinu siloměru napíná. stupnice háček

Síla je fyzikální veličina, značí se F. Sílu měříme pružinovým siloměrem. Měření je umožněno tím, že dočasné prodloužení pružiny siloměru je přímo úměrné působící (měřené) síle. Síla je fyzikální veličina, značí se F. Jednotkou síly je newton, značí se N. 1 N je roven přibližně síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů. Pro velké síly budeme užívat větší jednotku – kilonewton (kN) 1 kN = 1 000 N

Víme, že závaží o hmotnosti 0,1 kg přitahuje Země silou o velikosti 1 N. Dvě závaží budou Zemí přitahována dvakrát větší silou, 2 N. m = 0,1 kg m = 0,2 kg Čím je hmotnost tělesa větší, tím větší gravitační silou na něj Země působí. Fg = 1 N Fg = 2 N Před měřením síly siloměrem musíme zjistit v jakých jednotkách je stupnice siloměru, jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice, rozsah siloměru (jakou největší sílu můžeme siloměrem měřit), zda při nulové výchylce splývá okraj vnějšího válce siloměru s nulovou čárkou stupnice.

Procvičení Jaký je rozsah siloměru? 10 N Kolika newtonům odpovídá nejmenší dílek stupnice? 1 N Jak velkou silou napíná závaží pružinu? 4 N

U každého siloměru urči: Rozsah siloměru Kolika newtonům odpovídá nejmenší dílek stupnice? Jak velkou silou napíná závaží pružinu? 1 N 0,05 N 0,4 N 5 N 0,25 N 1,8 N 10 N 0,5 N 3,75 N Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 27 – 28.