Aktuální problémy ve výživě ryb Prof.Ing.Jiří Jirásek, DrSc., Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.eu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Tuky ve výživě ryb.
Moderní metody intenzivní produkce ryb
Zásady krmení ryb, technika krmení
Projekt: shrnovač píce Přednášející: Ing. Roman Cieslar
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
Výživa a krmení ryb v různých produkčních systémech
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Problematika odchovu raných stádií ryb
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Organizace akvakulturního chovu v Evropě. (Systémy chovu v zahraničí)
Hodnotový management Teorie rozhodování
Ontogeneze ryb relativně stálý a neměnný ráz vývoje s kvantitativními (zvětšování velikosti) změnami, které jsou přerušovány rychlými kvalitativními změnami.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Mimoprodukční funkce lesa
Intenzivní odchov plůdku ryb
Systémy chovu ryb.
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Psychické stavy.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Úpravy krmiv.
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Střední škola rybářská a vodohospodářská
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Evaluace inovací Prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky.
„EU peníze středním školám“
Produkt.
Sacharidy ve výživě ryb
2.Marketingové prostředí
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
Ing. Josef Zrůst PEF MZLU v Brně Ústav managementu
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Potraviny pro zvláštní výživu
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
IMPROVAC Ekonomické přínosy MVDr. Jaroslav Kratochvíl Pfizer Animal Health.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Chov kapra  Způsoby, metody. Kapr – základní znalosti biologie kapra –t – eurytermní, O 2 – 6-7 mg.l -1 –pohl. dospělost 3 – 4 rokem, ♂ o rok dříve než.
PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK: 1)Fylogenetického původu 2)Stupně prošlechtění.
Vliv výživy na produktivitu prasat
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
CHEMIE - Metabolismus živin
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Presentation Title 1st September 2002
Výživa.
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
4. železniční balíček a ERTMS/ETCS
Transkript prezentace:

Aktuální problémy ve výživě ryb Prof.Ing.Jiří Jirásek, DrSc., Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.eu

Výživa ryb Akvakultura je relativně mladé odvětví živočišné výroby, což se týká i rybářského výzkumu v oblasti výživy ryb. Dynamický rozvoj akvakultury, rozšiřování druhové diverzity a použití různých produkčních systémů vyžadují rozšíření znalostí nutričních potřeb pro komerční výrobu krmiv (akvakrmiv).

Hlavní problémy ve výzkumu výživy ryb a vývoje krmiv pro akvakulturu (akvakrmiv).

Největší mezery ve znalostech jsou především v oblastech: 1.Parentální a larvální výživy. 2.Nutričních požadavků juvenilních nelososovitých ryb. 3.Vývoje receptur a výroby krmiv pro ryby chované v intenzivní akvakultuře. 4.Dosažení nižší konverze a spotřeby krmiv za účelem: Zvýšení produkční a ekonomické prosperity. Snížení ekologické zátěže vodního prostředí. Racionálního přikrmování kapra doplňkovými krmivy při zohlednění nutričních přínosů přirozené potravy.

Podmínky pro vývoj receptur a výroba krmiv pro akvakulturu 1.Znalost nutričních požadavků daného druhu a věkových skupin chovaných ryb. 2.Dosažení vysoké produkční účinnosti a snížení krmných nákladů. 3.Použití netradičních krmných ingredientů. 4.Požadavku získání vysoké konzumní hodnoty a potravinové bezpečnosti finálního produktu. 5.Podmínek prostředí konkrétních produkčních systémů.

Význam parentální výživy pro reprodukci ryb Nedostatečná nebo nutričně nevyvážená výživa generačních ryb se projevuje: Inhibicí vývoje gonád. Sníženou plodností. Nízkou kvalitou gamet. Poruchami vývoje zárodku. Nízkým obsahem živin ve žloutkovém váčku. Menší velikostí a sníženou životaschopností larev.

Faktory ovlivňující kvalitu parentálních diet: 1.Krmné ingredienty - musí být zdravotně nezávadné a bez přítomnosti antinutričních látek. 2.Kvalita proteinového zdroje – protein musí obsahovat všechny esenciální aminokyseliny a musí být vysoce stravitelný. 3.Správný poměr DP / DE (Stravitelný Protein / Stravitelná Energie) – optimální poměr musí zamezit akumulaci viscerálního tuku. 4.Obsah a poměr mastných kyselin – přítomnost esenciálních mastných PUFA n-3 a jejich metabolitů (HUFA n-3) se považuje za esenciální nutriční složku.

Larvy ryb lze rozdělit podle vývoje: Stavby (struktury) gastrointestinálního traktu. Funkce digestivního systému do 3 skupin (Dabrowski, 1984) 1.Skupina – larvy ryb, které mají při přechodu na exogenní výživu funkční žaludek a trávicí systém umožňuje dobře využívat suchá krmiva (ryby lososovité, jeseteři, některé druhy tilapií) 2.Skupina – larvy nemají vyvinutý (funkční) žaludek a střevo je diferencováno do 3 segmentů s různou digestivní a absorpční schopností (ryby síhovité, sumečkovité, sumec).

Larvy ryb lze rozdělit podle vývoje: Stavby (struktury) gastrointestinálního traktu. Funkce digestivního systému do 3 skupin (Dabrowski, 1984). 3.Skupina – larva ryb bez žaludku s krátkým a jednoduchým střevem (ryby kaprovité).

Fáze larvální výživy: 1.Endogenní (žloutková) –nízká digestivní schopnost je kompenzována intracelulárním trávením a pinocitózou. 2.Exogenní – aktivní ingesce potravy a živin z vodního prostředí.

Kriteria pro hodnocení kvality larvální diety: 1.Úroveň přežití. 2.Intenzita růstu. 3.Dosažený stupeň vývoje. 4.Výskyt morfologických malformací.

Koncepční záměr při odchovu raných stádií kapra v kontrolovaných podmínkách S ohledem na vývoj digestivní funkce a nutriční požadavky byl počáteční odchov kapra členěn do tří navazujících technologických fází: Rozkrmení larev od začátku exogenní výživy po dobu 12 dnů (D0-D12) pomocí semisyntetických prestarterových diet s počáteční (D0-D5) aplikací kombinované potravy (co-feeding). Přechodná perioda v délce 10 dnů (D12-D21) určená k postupné adaptaci na starterovou dietu. Odchov odkrmených larev po dobu 3 týdnů (D21- D42) do stadia rychleného plůdku na bázi komerčně vyráběných starterových diet.

Cíle krmivářů při formulaci akvakrmiv 1.Uspokojení nutričních požadavků chovaných druhů ryb a dosažení maximálního růstu při nízkých krmných nákladech. 2.Maximalizace přírůstku a minimalizace ztrát energie. 3.Získání environmentálně příznivých krmiv (EFF), umožňujících redukci ekologické zátěže vodního prostředí. 4.Ovlivnění kvality finálního produktu a jeho potravinové bezpečnosti řízenou výživou.

Požadavky na kvalitu akvakrmiv 1.Produkční: a.Intenzita růstu. b.Konverze krmiva. c.Zdravotní prosperity ryb. 2.Ekonomické: a.Cena krmiv. b.Krmné náklady (cena produktu).

Požadavky na kvalitu akvakrmiv 3.Environmentální: a.Minimalizace ekologické zátěže (impaktů). b.Kvalita vody v chovném prostředí a v recipientu. 4.Marketingové: a.Konzumní hodnota finálního produktu. b.Potravinová bezpečnost.

Norma potřeby živin:

Děkuji Vám za pozornost. Prof. Ing. Jiří Jirásek, DrSc. Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Oddělení rybářství a hydrobiologie. Zemědělská Brno rybarstvi.eu