Katedra práva 9.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Důvody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Systém bank v ČR.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Regulace.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
BANKOVNICTVÍ Depozitní obchody.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Finanční analýza.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Instituce finančního trhu
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Regulace bankovního sektoru
Bankovní systém, centrální banka
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Dohled.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Bankovnictví a jeho historie Pavel Seknička. Obsah Bankovnictví Bankovní soustava Banka a bankovní operace Bilance banky Regulace bank a bankovní dohled.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Řízení vztahu podniku k věřitelům
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Bankovnictví a jeho historie
Bankovnictví a jeho historie TNH 2 (S-6)
Transkript prezentace:

Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody existence regulace a dohledu bank Ing. Dalibor Pánek

2 Důvody existence regulace a dohledu bank Bankovnictví patří k nejvíce regulovaným odvětvím v tržních ekonomikách, v centrálně řízených ekonomikách je direktivně řízeno. Stanovení pravidel pro bankovní sektor a jeho regulace není v rozporu s principy tržní ekonomiky.

3 Důvody existence regulace a dohledu bank Specifičnost bankovních institucí Regulace není nutná z hlediska cíle podnikání nebo vlastníků ale zejména z hlediska předmětu činnosti. Odlišnosti od nebankovních institucí: Emise bezhotovostních peněz, množství peněz v oběhu je důležitou makroekonomickou veličinou Zajištění platebního styku v ekonomice, rozhodující podíl bank, životně důležité pro ekonomiku, pravidla a ochrana platebního styk Rozhodující podíl na zdrojích banky tvoří cizí zdroje /vklady/, důvěra v bankovní systém, neúčast volných peněz v bankách zpomaluje hospodářský růst, nutná pravidla pro banky

4 Důvody existence regulace a dohledu bank Specifická struktura aktiv a pasiv banky, dlouhodobější aktiva a krátkodobější pasiva, rozdíl od jiných subjektů, nutná proporce – likvidita Úpadek banky má horší důsledky než u jiných subjektů, široký rozsah vlivu banky v ekonomice, nutnost pojištění vkladů, CB a stát nemůže ponechat padnout velkou banku – důvěra v bankovní systém „ too large to fail „ Bankovnictví je oligopolní odvětví s vysokou ziskovostí, do bankovnictví nelze připustit subjekty s pouhou snahou o zisk a odchod z bankovnictví Vysoká ziskovost a tvrdá konkurence mohou vést k nadměrným rizikům, omezení regulací a dohledem - klasifikace úvěrů, rizikové váhy, kapitálová přiměřenost apod.

5 Důvody existence regulace a dohledu bank Asymetrie informací Nestejný přístup různých subjektů k informacím všeho druhu, v bankovnictví je asymetrie velká, může mít větší negativní dopady, je to jeden z důvodů provádění regulace a dohledu bank. Informace o bance: vedení banky a vlastnící banky centrální banka a instituce dohledu jiné banky kapitálový trh, ministerstvo financí klienti /nejhorší přístup/ Systém dohledu napomáhá získávat ověřené informace mimo povinné z účetních výkazů, ročních zpráv apod. I tyto informace nejsou zcela veřejné, u menších problémů bank je snaha zamezit run na banku.

6 Důvody existence regulace a dohledu bank Pokles zprostředkování bank Projevuje se v poklesu podílu bank na zprostředkování finančních transakcí v ekonomikách a přelévání jeho části do nebankovních subjektů, pojišťovny, penzijní fondy, podílové a investiční fondy. Pro centrální banku nežádoucí tendence, omezuje možnosti vlivu měnové politiky /emise peněz nebankovními subjekty/. Z pohledu klientů pozitivně ovlivňuje kvalitu a efektivnost bank. Banky je možno zvýhodnit pojištěním vkladů, zákazem primárních vkladů mimo banky, lze očekávat obcházení těchto pravidel. Proces poklesu zprostředkování bank je v současnosti nevyhnutelný, logicky vyplývá požadavek stejné úrovně regulace bankovních i nebankovních subjektů.

7 Regulace a dohled a měnová politika Měnová politika /snaha ovlivňovat množství peněz v oběhu/ je uplatňována u institucí emitujících peníze, centrální banka a obchodní banky. Emise peněz probíhá i mimo bankovní sféru – nebankovními subjekty – tedy mimo dosah centrální banky, omezuje možnosti měnové politiky, bez regulace a dohledu by byl výkon měnové politiky nemožný.

8 Regulace a dohled a měnová politika Možnosti řešení: přibližování regulace a dohledu bank a nebankovních subjektů zákaz přijímání primárních vkladů mimo banky systém svobodného bankovnictví a peněz tj. rezignace na měnovou politiku měnové rady tj. návrat regulace emise domácí měny na příliv cizí měny Existence měnové politiky je tedy silný důvod pro regulaci a dohled bank popř. dalších finančních institucí.

9 Argumenty proti regulaci a dohledu bank nejsou jasná pravidla do budoucna, může vést k nejistotě a opatrnosti v bankovním systému při podnikání, konzervativnímu přístupu bank a pomalému vývoji produktů orientace bank na hůře sledovatelné obchody CB např. mimobilanční vysoké náklady na dohled bank, zatížení daňových poplatníků nebo bank systém dohledu vede ke snaze obcházet pravidla /není argument/ nedodržování pravidel orgány dohledu, záchrana velkých bank, vkladů /důležité, nutno minimalizovat/

10 Argumenty proti regulaci a dohledu bank některá pravidla vedou banky k nadměrným rizikům např. pojištění vkladů /zatím jsou pozitivní zkušenosti/ regulace a dohled nezabraňují bankovním skandálům /důvod zdokonalovat, než rušení/ Bankovní regulace a dohled je ve vyspělých státech současnou realitou.