ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Česká republika ODKAZ GEOLOGICKÝCH VĚKŮ II.
Česká republika Půdní pokryv Z_103_Česká_republika_Půdní_pokryv
PEDOSFÉRA Pedosféra je půdní kryt Země vzniklý přeměnou svrchní části litosféry působením organizmů za účasti slunečního záření, vzduchu a vody. Pedogeografie.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PEDOSFÉRA (pedon = půda)
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Planeta Země – Pedosféra
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
Pedosféra.
Povrch ČR.
PEDOSFÉRA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Česká republika Geologický vývoj
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Vlastnosti půdy Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Geologie ČR (geologické jednotky)
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
je půdní obal Země nacházející se na povrchu litosféry
Pedosféra 2 Igor Dostal.
Půdy České republiky Igor Dostal.
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PŮDNÍ TYPY A PŮDNÍ DRUHY V ČESKÉ REPUBLICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzická geografie Datum vytvoření
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Hnědozem   je typ půdy, která je typická svojí hnědou barvou, od níž je odvozen i její název. Jedná se o půdní typ, který je méně kvalitní než černozemě.
Pedosféra.
David Fischer a Ladislav Odvárka 9.A
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Povrch - Geomorfologie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AUTOR: Jan KOHOUTEK TEMATICKÁ OBLAST: Geografie České republiky NÁZEV DUMu: ČR – horninový a půdní pokryv POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 2. KÓD DUMu: JK_CR_02 DATUM TVORBY: 3. 9. 2013 ANOTACE (ROČNÍK): kvarta – DUM – seznamuje žáky s horninovým a půdním pokryvem České republiky, využitím půd a jejich rozmístěním METODICKÝ POKYN: Atlas České republiky – sešitový atlas pro ZŠ a víceletá gymnázia (2010)

Horninové složení v České republice Z hornin v Česku převládají následující: vyvřelé: žula, čedič, znělec; usazené: pískovec, vápenec, břidlice; přeměněné: rula, svor, fylit Žuly (deskovitá až kvádrovitá odlučnost) jsou převládající hlubinné vyvřeliny, které tvoří základ Českého masivu (Českomoravská vrchovina, Šumava, Český les, Smrčiny, Krušné hory, Krkonoše, Železné hory) Čedič jako výlevná vyvřelina je základem sopečných pohoří (České středohoří, Doupovské hory) a jednotlivých kup (Trosky)   Znělec, který tvoří některé kopce, např. Bezděz, Jedlovou, Kunětickou horu, Milešovku aj.

Horninové složení v České republice Pískovec je zpevněná usazenina, která se vyskytuje především na severu a severovýchodě Čech - tvoří četná skalní města Vápence jsou usazeniny, které tvoří krasové oblasti (Český kras ,Moravský kras), kde najdeme nejvíce jeskyní, propastí a podzemních jezer Břidlice je zpevněná usazenina, rozšířená zejména v západních a jihozápadních Čechách Rula je přeměněná hornina, která tvoří rozsáhlá tělesa především v oblasti Českomoravské vrchoviny, Šumavy a Orlických hor Svor najdeme především na Šumavě, v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku Fylit je rozšířený hlavně v západních Čechách, v okolí Železného Brodu a na severní Moravě

Půdní pokryv v ČR – půdní typy Půda – přírodní zdroj, který lze velice snadno znehodnotit PŮDNÍ TYPY – jsou půdní souvrství, jejichž uspořádání do horizontů je výsledkem půdotvorného procesu Černozemě – vznikly nejčastěji na spraších v bývalých lesostepních a stepních oblastech V povrchové části (A horizont) je množství humusu šedo až hnědočerné barvy Výskyt ve středních Čechách, na střední a zejména jižní Moravě Hnědozemě – obklopují pásma černozemí Vznikly degradací černozemí pahorkatinných a vrchovinných oblastí Málo živin – nutnost hnojit a kypřit

Půdní pokryv v ČR – půdní typy Hnědé půdy – jsou nejrozšířenější V půdním profilu mají tři horizonty – A humózní, hnědý B a matečný substrát C (hornina, zvětralina) Vyskytují se v horských pohraničních oblastech, Českomoravské vysočině a severní Moravě Podzolové půdy – vznikají vyluhováním, zesvětlením a minerálním ochuzením svrchního horizontu na hrubých zvětralinách a svahových sedimentech Ve větších nadmořských výškách a na severních svazích Redziny – (vápenatky), vznikají na vápencích, mají pouze A a C horizont a jsou bohaté na živiny

Půdní pokryv v ČR – půdní typy Nivní půdy – vznikají na mladých náplavech řek, využívají se převážně jako louky Lužní půdy – (černice) – vznikají na náplavách s lužním lesem a mají hluboký humusový horizont Antropické půdy – vznikají činností člověka Jsou ovlivněné emisemi Půdy odvalů a hald Půdy skrývek atd.

Půdní pokryv v ČR – půdní druhy PŮDNÍ DRUHY se úzce vážou na charakter geologického podkladu a na způsob jeho zvětrávání Písčité půdy – lehké půdy, vznikly na říčních štěrkopíscích a pískovcích – málo živin a velice dobře propustné pro vodu Hlinitopísčité až písčitohlinité půdy vznikají především na zvětralinách žul Českého masívu – obsah až 25% jílovitých částic a dostatek humusu – zemědělsky velice využívané Hlinité půdy – písčitý a jílovitý podíl v rovnováze a patří mezi nejúrodnější ve středních Čechách, moravských úvalech a na Ostravsku Jílovitohlinité (těžké) – více než 50% jílovitých částic, soudržné, váží dobře živiny a půdní vlhkost – musí se dostatečně kypřit

Půdní pokryv v ČR – půdní druhy Jílovité půdy – pro vzduch a vodu těžko prostupné – zemědělsky nevhodné – Mladobolevslavsko, jižní Čechy Skelety – nevhodné pro zemědělství, hrubozrnné kamenité půdy vznikající v horských oblastech Černozem http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg

Půdní pokryv v ČR PŮDY NÍŽIN A PAHORKATIN Výskyt do výšek 350 m n.m. Průměrné roční teploty 8°C – 10°C, srážky od 450 do 600 mm Na říčních nánosech, spraších a vátých píscích vznikají černozemě a hnědozemě V zaplavovaných částech se vytvořili nivní a lužní půdy s dostatkem humusu PŮDY PAHORKATIN Do 550 m n.m. Vznikají na sprašových hlínách a na svahových zvětralinách Průměrná teplota 6,5 – 8,5°C, srážky 600 – 800 mm Převažují hnědé lesní půdy s různým obsahem humusu

Půdní pokryv v ČR PŮDY VRCHOVIN A HOR V chladných a vlhkých oblastech s průměrnou roční teplotou 4°C – 7°C Srážky se pohybují mezi 700 – 1 000 mm Převládají podzolované hnědé lesní půdy Na vápencových podkladech vápenatky V nejvyšších polohách jsou podzoly EROZE v současné době ohrožuje 4/5 zemědělské půdy, která leží na svazích Asi 35% svažitých pozemků je ohroženo zejména v jarním období

Vodstvo České republiky Území Česka leží na hlavním evropském rozvodí (rozvodí - tvoří hranici mezi sousedícími povodími) , což znamená, že většina řek zde má své prameny a odvádí vodu do zahraničí, zatímco z okolních zemí přitéká jen malé množství Celostátní dlouhodobý roční průměr srážek, které jsou hlavním zdrojem vody, je 693 mm Řekami odtéká asi 1/3 z tohoto množství Území je odvodňováno do 3 okrajových moří Atlantského oceánu Územím českého státu procházejí tři hlavní evropská rozvodí oddělující úmoří Severního, Baltského a Černého moře Zajímavost: všechna tři rozvodí se sbíhají na vrcholu Klepý (1143 m), polsky Trójmorski Wierch, ležícím na česko-polské hranici v hřebeni Králického Sněžníku

Použité zdroje a literatura Literatura: Červinka, P. et al. (2003): Zeměpis České republiky. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Kastner, J. et al. (2009): Zeměpis naší vlasti. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, s.r.o. Toušek, V. et al. (2008): Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. Internetové zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesko Obrazové materiály: CASE, Daniel. wikipedie [online]. [cit. 3. 9. 2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg