Evidence kontaminovaných míst s PCB

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Sanace kontaminovaného území plzeň- libušín
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
Nebezpečné odpady.
Prístup ČR k riešeniu informatizácie rezortu MŽP ČR Jiří Hradec.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Praha Oddělení hygieny půdy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt Národní inventarizace starých ekologických zátěží
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Aplikovaná hydrobiologie II.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Evidence kontaminovaných míst
Informace z CENIA J. Valta
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Sanace kontaminovaného území Koloveč
Podpora biomasy z invazních nepůvodních druhů? Vývoj právní úpravy
Prioritizace a rizikovost kontaminovaných míst a Národní inventarizace kontaminovaných míst v ČR Marta Martínková.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
NANOČÁSTICE ELEMENTÁRNÍHO ŽELEZA
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Informační systém odpadového hospodářství ISOH
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
Likvidace starých ekologických zátěží
Znečištění půdy a potravin
Institut environmentálního inženýrství 546
BIOREMEDIACE Petr Bor 2. Ročník Bi-Z.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Závadné látky – prioritní
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Hodnocení plnění POH LK
Kumulativní jedy DDT a POPs.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C IV Další zdroje pro popis zájmového území.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Systém evidence kontaminovaných míst Ing. Václav Kolář Judita Michlová.
Voda jako transportní médium při termicky podporované dekontaminaci materiálů Odpadové fórum 2015 Hustopeče u Brna Autor: Bc. Ingrid Maňáková.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
SITUACE – region Zlínsko Určete priority / identifikujte problémy v rámci regionu: kontaminace povrchových vod Jaké hlavní kontaminanty jsou pro vody.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí – závěr.
Výstupy z kontrolní akce Brownfields plnění úkolu č. 1 Usnesení Bezpečnostní rady státu č. 18 ze dne 3. dubna 2007 pro přípravu systémových opatření na.
Právní režim nakládání s odpady
Osobní svítidlo T Osobní svítidlo K 07 v dobíjecím stojanu.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Jednotky délky, hmotnosti, obsahu
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
SITUACE – region Zlínsko
LOKALITY SE STAROU EKOLOGICKOU ZÁTĚŽÍ NA ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE, JEJICHŽ NABYVATELÉ MAJÍ UZAVŘENOU EKOLOGICKOU SMLOUVU Mgr. Eva Moučková.
Registr spaloven odpadů
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Případová studie – interaktivní program
Transkript prezentace:

Evidence kontaminovaných míst s PCB Pavel Eckhardt

(suma šesti kongenerů – 28, 52, 101, 138, 153, 180). Úvod Identifikace a evidence kontaminovaných míst s polychlorovanými bifenyly (PCB) je prováděna v rámci VZ 2 (MŽP 0002071102 – Výzkum pro hospodaření s odpady…), subprojektu 12. Podle zákona (185/2001 Sb. v platném znění) a vyhlášky (384/2001 Sb.) jsou evidována kontaminovaná místa (ekologické zátěže a odpadní zeminy s PCB) v případě, že koncentrace PCB překročí 50 mg/kg (suma šesti kongenerů – 28, 52, 101, 138, 153, 180).

Vlastnosti a použití PCB PCB se řadí mezi perzistentní organické polutanty (POPs) Vlastnosti PCB: Nízký stupeň degradace – perzistence, Lipofilní, hydrofobní, kumulace v biotických materiálech, Chronická toxicita (játra, kůže, reprodukční a imunitní systémy,..), Pravděpodobný lidský karcinogen. Výroba a použití na území ČR: Na území ČR nevyráběny (Chemko Strážské-Slovensko) Použití např. do barev, elektrozařízení, teplonosné kapaliny,…

Problémy identifikace a evidence PCB Většinou vedlejší kontaminant Relativně drahé analýzy Cca do roku 1996 jiné typy analýz (Delory) Typická lokalita s PCB má max. řádové koncentrace: g/kg v zeminách, µg/l v podzemních vodách, první mg/kg v sedimentech a rybích tkáních, stovky ng/l v povrchových vodách.

Identifikace a evidence KM s PCB K identifikaci a evidenci používány všechny dostupné zdroje dat (SEKM, Seznam priorit, databáze ČIŽP, MŽP, archiv ČGS-Geofond, úřady obcí, internet, krajské úřady, odborníci,..)

Evidenci se vyhnou lokality s PCB Neproběhl průzkum nebo výsledky nejsou dostupné PCB nebylo analyzováno (např. jen ropné uhlovodíky, aromáty atp.) PCB bylo analyzováno jen ve vodách Nebylo zastiženo centrum kontaminace v zeminách (např. pro nízký počet vzorků) Přítomny jiné kongenery než indikátorové (teoreticky)

Výsledky evidence KM s PCB Evidováno 43 lokalit s PCB Výroba barev, transformátorů, obalovny, elektrorozvodny, staré skládky, havárie, provozovny kovošrotu, sklady… Část z evidovaných lokalit již sanována Na 22 lokalitách převýšily koncentrace PCB 1g/kg suš.

Evidence KM s PCB - závěr K čemu to je? (mimo výzkum,…) Informace pro státní správu (ČIŽP, MŽP) Mezinárodní závazky (Stockholmská úmluva, reporting pro EEA) Inventarizace KM s POPs Odstraňování dopadů na životní prostředí, sanace těchto KM Děkuji Vám za pozornost.