Možnosti využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie v budovách a zařízeních SEAP Rokycany s.r.o. EKIS-ČEA Ing.Vlastimil Brada,CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Prezentace prácí topenářské firmy Jiří Javdošňák - Vimperk
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetický management budov
EXPERT NA TEPLO.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Zdroje tepla - obnovitelné zdroje
Tepelné čerpadlo 3.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
Úspora elektrické energie
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Úspory energie a regenerace
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Využití energie Slunce
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Tepelné čerpadlo 2.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Možnosti využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie v budovách a zařízeních SEAP Rokycany s.r.o. EKIS-ČEA Ing.Vlastimil Brada,CSc.

Klasifikace obnovitelných zdrojů energie pro ELEKTŘINU  vyhl. 214/2001 Sb - pro výrobu elektřiny  vodní energie do 10 MWe  sluneční energie  větrná energie  geotermální energie  biomasa do 5 MWe  bioplyn  palivové články

Klasifikace obnovitelných zdrojů energie pro TEPLO  vyhl. 214/2001 Sb - pro výrobu tepla  sluneční energie  větrná energie  geotermální energie  biomasa do 20 MWt  bioplyn  palivové články

Změna pohledu na OZ  zvýšení ceny energií  nová moderní zařízení v široké nabídce  snižující se cena zařízení pro OZ  výhodná investice  změny ekologického myšlení

Hlediska pro posouzení využití OZ  novostavba či rekonstrukce,  poloha budovy,  druh a množství odpadní energie a jejich časová produkce,  možnosti a dimenze napojení na klasické energie,  objem potřebné energie, její druhy a časové rozložení,  ceny energií v místě budovy při potřebném množství,  způsob využití objektu a perspektiva užívání.

Možnosti k využití OZ  tepelná čerpadla ( princip voda/voda, země/voda, vzduch/voda…)  sluneční kolektory ( teplovodní, teplovzdušné)  spalování biomasy (dřevní štěpka, obilná sláma, pelety..)  solární elektrické články  malé vodní elektrárny (do 10 MWe)  větrné elektrárny  spalování bioplynu

Aplikace tepelných čerpadel  posoudit vhodnost aplikace pro konkrétní případ  preference nízkoteplotních systémů  je možné uspořit až 75% energie pro vytápění  správné dimenzování (cca 70% tepelných ztrát)  pro TUV je potřeba dohřev  posoudit návratnost v závislosti na ceně investice  je vhodné využít dotace

Parametry pro tepelná čerpadla A. Státní program na podporu úspor energie  požadované parametry tepelného čerpadla  země-voda 0°C/35°C..topný faktor > 3,9  voda-voda 10°C/35°C..topný faktor > 4,8  vzduch-voda 7°C/35°C..topný faktor >3,9 B. Státní program SFŽP lokální tepelná čerpadla

Příklady aplikací TČ  v blízkosti vodních toků s nezamrzající částí  u zemědělských výrobních zařízení  místo s vysokou podzemní vodou – princip dvou studní  odpadní teplo z technologií  v místech s možností hlubinných vrtů ( m)

Využití energie slunce  získání tepla – teplovodní kolektory  vytápění  ohřev TUV  bazény  získání elektřiny – malé zdroje s nízkým napětím

Intenzita slunečního záření

Parametry pro sluneční kolektory  optická účinnost 80% při klidové teplotě min.115°C a teplotě vzduchu 25°C  regulace odvodu tepla  doba využití – pro celoroční provoz sklon 45°

Využití biomasy  složité palivo mnoha druhů –hmota organického původu  dřevo z lesní produkce a dřevní odpad  sláma  rychle rostoucí energetické plodiny  místo s vysokou podzemní vodou – princip dvou studní

Využití biomasy  suché procesy (termochemická přeměna) - spalování a zplynování  mokré procesy (biochemická přeměna) - produkce etanonlu a bioplynu

Možnosti využití biomasy

Využití biomasy v domech  spalování v poloautomatických kotlích - zplyňování  široký sortiment moderních kotlů  možnost automatické regulace  výroba komfortního paliva – pelety, dřevěné brikety

Srovnání cen energií Srovnání cen paliv a energií pro domácnosti se spotřebou tepla 100GJ Druh paliva (energie) Cena vč. dopravy a DPH HÚčinnSpotřeba Konečná cena Roční cena Kč/GJ h.uhlí1750Kč/t17,4MJ/kg0,668,71t100, Kč brikety3450Kč/t23,4MJ/kg0,676,38t147, Kč zem.plyn6,71Kč/m334,05MJ/m30,883337,34m3197, Kč tepelné čerpadlo +el. (D56)1,37Kč/kWh3,6MJ/kWh3,813450,29kWh381, Kč el.akumulační (D25)1,00Kč/kWh3,6MJ/kWh0, ,36kWh277, Kč štěpka do 20% vlhk.2560,00Kč/t11,5MJ/kg0,6712,98t222, Kč koks6420Kč/t27,3MJ/kg0,695,31t235, Kč dřevěné pelety3800,00Kč/t14MJ/kg0,6710,66t271, Kč CZT průměr410Kč/GJ1GJ/GJ1100,00GJ410, Kč LTO (0,2%síry)18,07Kč/kg42MJ/kg0,852801,12kg430, Kč elektřina přímotop (d45)1,61Kč/kWh3,6MJ/kWh0, ,36kWh446, Kč Propan22,50Kč/kg46MJ/kg0,882470,36kg489, Kč

Srovnání cen energií

Vytápění včetně investice a provozu Druh paliva (energie)cena paliva cena zařízení ostatní roční provozní náklady životnost - odpis Roční náklady na vytápění Cena GJ Kč/rokKčKč/rokrokyKčKč/GJ h.uhlí brikety tepelné čerpadlo +el. (D56) zem.plyn el.akumulční (D25) štěpka do 20% vlhk koks dřevěné pelety CZT průměr LTO (0,2%síry) elektřina přímotop (d45) Propan

Srovnání cen vytápění včetně investice a provozu

Využití energie větru  větrné elektrárny  lokality s průměrnou rychlostí nad 4,8m/s  ostrovní zdroj elektřiny – nízké napětí  malé doplňkové zdroje  energetické zařízení pro dodávky do sítě

Využití energie vody  výroba elektřiny  závislost na vhodné lokalitě, spádu, průtoku  nutné posouzení ekonomické výhodnosti  minielektrárny do 100 kWe  závodní, obecní do 1 MWe  průmyslové do 10MWe

Obnovitelné energie pro úsporné domy  v ČR neexistuje zákonný pojem  kritéria stanovují Programy ČEA  při hodnocení se vychází z ČSN a vyhl. 291/01Sb.  qcred< qcredN doporučené dle ČSN

Bezplatné energetické poradenství EKIS-ČEA SEAP Rokycany s.r.o. Po- Pá hod. tel