Starověké Řecko.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Název Minojská Kréta Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MiNOJSKÁ A MYKÉNSKÁ CIVILIZACE
Řecko – balkánský poloostrov
AZ KVÍZ Starověké Řecko.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Klasické kultury Předřecké kultury v Egejské oblasti Antické Řecko
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověká Kréta 6. ročník.
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Obecná charakteristika
Starověká Kréta a Mykény
Starověké Řecko I. počátky.
Předřecké kultury - kultura egejské oblasti
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Peloponéský poloostrov
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Mínojská a Mykénská kultura (počátek 2. tisíciletí – polovina 14
Starověké Řecko 6. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Egejská oblast Mykénská kultura
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Zánik starověkých civilizací
CHETITÉ.
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověké Řecko.
ŘECKO Martin VRZALA.
Počátek řeckých civilizací.
Dějepis Starověk – Chetité, Fénicie, Palestina, Mykény a Kréta Pavel Šupka
Dějepis Starověké Řecko 1.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Kréta.
Sedm divů světa.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Barbora Šímová Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.32_Minojska_mykenska_kultura.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Asýrie a Babylonie 20.st. – 612 př.n.l př. n. l.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Křížovka. Křížovka Řešení Kréta a první Řekové (doba bronzová)
Soupeření mezi Evropou a Asií v mýtech a průběhu historie
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
MÍNOJSKÁ KULTURA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Starověké Řecko I. počátky.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Mykénské období ( st .př.n.l.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Starověké Řecko - úvod Mínojská Kréta.
Řecko uč. str
STAROVĚKÉ ŘECKO.
EGEJSKÁ OBLAST.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Starověká Kréta.
Transkript prezentace:

Starověké Řecko

Přírodní podmínky Balkánský a Peloponéský poloostrov členité pobřeží hornatý povrch roviny z říčních naplavenin jen 20 % zemědělské půdy v horách zimy s mrazy a sněhem suchá a horká léta, srážky na podzim a v zimě lesy vykáceny (lodě)

Minojské období Kréta 1. evropská civilizace, 2. tisíciletí A strategická poloha, obchod, bezpečí podle mytického krále Mínoa Labyrintos = palác dvojité sekery objevil Arthur Evans nedochovaly se písemné prameny o politických dějinách, pouze archeologické

Labrys

Písmo hieroglyfické, lineární A (nerozluštěno), lineární B zápisy pouze úřední (daně, smlouvy), na hliněných destičkách

Dějiny Kréty Období prvních paláců Období druhých paláců Knossos, Faistos, Mallia neexistoval centralizovaný stát zničeny zemětřesením v 17. stol. A největší rozkvět bez hradeb velké loďstvo v 15. stol. A katastrofy (výbuch sopky Théry) oslabení – útok Achájů ve 14. stol. A zánik

Paláce minimálně 15 uprostřed měst uprostřed dlážděný obdélníkový dvůr dvouposchoďové domy, i 2 podlaží podzemní spleť chodeb obytné a úřední místnosti dílny domácí svatyně skladiště malby na zdech kanalizace vany

Freska

Společnost palácové hospodářství z paláce rozdělovány potraviny, obilniny, suroviny, výrobky, dobytek, otroci hlavním božstvem bohyně – matka v 15. stol. A řečtí bohové posvátným zvířetem býk

Dálkový obchod s Kykladami, Egyptem, Kyprem, Malou Asií, Řeckem vývoz dovoz dřevo vlna barvené látky řemeslné výrobky kůže víno olivový olej měď cín zlato stříbro slonovina jantar polodrahokamy

Mýtus o Minotaurovi Zeus v podobě bílého býka unesl foinickou princeznu Európu na Krétu jejich synem byl Mínos jeho manželkou Pásifaé, která porodila Minotaura, byl to trest boha Poseidona za to, že Mínos nedodržel slib a neobětoval bílého býka

Théseus a Minotaurus