RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozpad SSSR, vznik SNS a formování nového Ruska
Advertisements

Sovětský svaz.
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Komunistická diktatura VY_32_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
Totalitní režimy.
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Ruské revoluce 4. část.
ČESKÝ SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Světová literatura 1. poloviny 20. století - 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
KOMUNISMUS Michal Hess.
Vývoj v Rusku.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
TEST 13 POLITOLOGIE Ve které zemi získaly ženy volební právo nejdříve ? A.Norsko B.Rakousko C.ČSR D.Francie.
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
SECESE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SSSR a J.V.Stalin Vývoj v Rusku po 1. světové válce J. V. Stalin
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dagmar Zemanová Komunismus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Život v Sovětském svazu mezi 1. a 2. světovou.
Projevy marxismu, komunismu, stalinské represe - Gulagy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
SSSR mezi světovými válkami I
Totalita sovětského typu
Ruské revoluce 1917.
Sovětské Rusko mezi světovými válkami VY_32_Inovace_02 ŠJ-4
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Komunismus a fašismus.
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
ČÍNA.
Totalitní vláda komunistické strany
BOLŠEVISMUS Kateřina Vozáryová, 4.B.
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ruské revoluce 1917.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
VY_32_INOVACE_06_Vývoj v Sovětském svazu
Leninova vláda ( ).
Transkript prezentace:

RUSKO (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

RUSKO (SSSR) Historie na počátku 20. století začalo Rusko směřovat k demokracii, ale ke konci 1. světové války zde proběhla Říjnová revoluce (1917) země se ocitla v občanské válce, ve které se proti sobě postavili bolševici (rudí) a zastánci starých pořádků (bílí), které podporovala zahraniční intervenční vojska do bojů se zapojili i českoslovenští legionáři po vítězství bolševiků vedených Vladimirem Iljičem Leninem (1870-1924) se stalo Rusko největší totalitní zemí a řada obyvatel emigrovala do ciziny, aby si zachránila život

za vlády Josifa Vissarionoviče Stalina (1878-1853) se poměry v nově ustaveném Svazu sovětských socialistických republik (1922), který tvořilo 15 států (Ukrajina, Bělorusko, pobaltské republiky...), ještě zhoršily charakterizovaly je stranické čistky, zinscenované politické procesy, pronásledování lidí za jejich názory, ničení církevních památek, zavírání oponentů do pracovních táborů (GULAG), vraždění, bezpráví, vzrůstající moc tajné policie (Čeka, NKVD, KGB), hladomory a všudypřítomný strach a teror zemědělství rozvrátila kolektivizace obrovské prostředky se investovaly do budování těžkého průmyslu oficiální ideologií se stal ateismus a marxismus- -leninismus

Rusko se stalo prvním státem, kde se dostali k moci komunisté Lenin, Stalin, Trockij a další revolucionáři prosazovali (na rozdíl od Marxe) nastolení diktatury proletariátu násilnou cestou ve feudálním Rusku ale dělnická třída prakticky neexistovala a diktátory se stali samotní komunističtí vůdci zvláště kolem Stalina se vytvořil nebývalý kult osobnosti a tento vládce si v ničem nezadal s nejhoršími ruskými cary

Boris Běrezovskij: Náš vůdce veliký Stalin

lidský život neměl v zemích Sovětského svazu prakticky žádnou hodnotu například v době tzv. válečného komunismu (vyhlášeného Leninem) mohl být dělník, který se rozhodl stávkovat, okamžitě popraven, protože jeho čin byl považován za dezerci miliony lidí zemřely kvůli hladomorům, které byly způsobené neuváženou kolektivizací zemědělství nepočítaně bylo obětí vládního teroru a genocidy obyvatelstva

Kultura komunistický režim nejprve využíval všechny umělce, kteří se postavili na jeho stranu brzy ale začalo pronásledování nejen jeho odpůrců, ale také avantgardních tvůrců, jejichž umění bylo označeno nálepkou zrůdný formalismus v průběhu 30. let 20. století se stal oficiálním proudem socialistický realismus v jeho duchu tvořil Gorkij, Šolochov, Tolstoj a řada podprůměrných umělců teoreticky vycházel socialistický realismus z myšlenek Marxe, Engelse a Lenina zásadní byl kladný vztah autora ke komunismu

socialistický realismus tematicky čerpá z revolučních změn, zachycuje třídní boj, opěvuje pracovní hrdinství a budovatelský optimismus a odsuzuje nepřátele revoluce šlo tedy o nástroj oficiální propagandy a s uměním ani skutečností neměl socialistický realismus mnoho společného socialistický realismus se projevil i v pompézní architektuře, pomníkové tvorbě nebo výtvarném umění vznikaly agitační divadelní představení, propagandistické filmy a plakáty oficiální umělci se sdružovali ve státem kontrolovaných a podporovaných svazech a získali mnohé výhody díla ostatních byla cenzurována a jejich autoři mohli skončit ve vězení, GULAGu nebo na popravišti

Olexij Šovkuněnko: Muchinův pomník Dělník a kolchoznice v Moskvě Gustav Klucius: Leninův prapor

Nejlepší kolchoznice a dělnice do leninské strany (propagační plakát Sergeje Sokolova) Pojď k nám do kolchozu, soudruhu! (plakát Věry Korablevové)

Ruští spisovatelé Maxim Gorkij Ivan Bunin Michail Afanasjevič Bulgakov Michail Alexandrovič Šolochov Issak Babel

Rusko (SSSR) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz