ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000. 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Advertisements

ČLOVĚK A SVĚT Antická filozofie II..
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SZŠ a VOŠZ Zlín® předkládá prezentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
 Matematická logika je myšlení, uvažování třeba poskládání správných číslic v matematické řadě. Nebo různé myšlení to je logika.!  Uvažování správného.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Přírodní vědy v antickém Řecku
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-000
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Antoine Henri Becquerel
Aristotelés ze Stageiry
Období klasické řecká filosofie II
ARISTOTELES FILOZOFIE
ARISTOTELES.
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Filosofie úvod do problému....
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Období klasické řecká filosofie II
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.
Sociologie ?.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řecko – sochařství 6. srpna 2012 VY_32_INOVACE_140106
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Aristotelés - přehled díla a myšlení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
PLATÓN př. n. l..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Dějiny evropského myšlení
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Alexander Veliký Vojtěch Šípek 1.A.
Transkript prezentace:

ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000

Aristotelés (384/ )  Aristotelés nebyl Athéňan. Pocházel ze Stageir (v Chalkidiké, poloostrov na SV Řecka). Jeho otec Níkomachos byl lékař u makedonského krále Amynty, otce Filipa II.  V r. 366/65 přišel do Athén a vstoupil do Platónovy Akademie. Zůstal zde až do Platónovy smrti. Ovlivněn Platónem psal dialogy, ze kterých se dochovaly jen zlomky.  Po Platónově smrti se stává scholarchou Akademie Speusippos, jehož myšlení bylo zaměřeno zcela jinak než Aristotelovo.

ŽIVOT  343/42 jej Filip II. povolal, aby vychovával jeho třináctiletého syna Alexandra. Zůstal zde asi do r. 336, kdy Alexandr nastoupil na trůn.  335/34 se vrátil do Athén a založil vlastní školu v posvátném okrsku Apollóna Lykeia (proto "Lykeion"). Protože se výklady konaly během procházek (περ ί πατος), nazývá se škola také "peripatetická".  Po smrti Alexandra Velikého (323) v Athénách povstala silná reakce protimakedonská, která zasáhla i Aristotela. Formálně byl obžalován z bezbožnosti. Před soudem utekl na ostrov Euboia, kde za několik měsíců zemřel (322).

VĚDY TEORETICKÉ  Cíl: Jejich účelem je samo poznání (pozorování - θεωρ ί α), které uspokojuje přirozenou lidskou touhu po vědění.  fyzika (její předmět je odloučený - těleso - a v pohybu), matematika (její předmět je neměnný a věčný, avšak neexistuje sám o sobě - body, čáry a plochy existují jen na tělesech) první filosofie" nebo "theologie", která se bude zabývat předmětem nehybným (neměnným) a odloučeným, tj. existujícím o sobě. Proto jsou jejich výsledky přesné a nutné (např. matematické vztahy).

VĚDY PRAKTICKÉ  Cíl: Jejich cílem není pravda a vědění samo, nýbrž jednání (πρ ᾶ ξις) na základě vědění.  Zabývají se lidským dobrem a zlem. Protože se týkají jednotlivých situací a událostí (tj. jednotlivin), které jsou vždy odlišné, není v nich možné tak přesné poznání jako ve vědách teoretických. Pro správné jednání lze proto stanovit pouze obecná pravidla, která musí jednající vždy zohlednit podle konkrétní situace. Etika - jejím předmětem je dobro jedince; Politika - je etice nadřazena, protože se zabývá dobrem celku.

VĚDY TVŮRČÍ  Cíl: Jejich cílem je vytváření nějakých věcí na základě určité znalosti (jde tedy o τ έ χναι - patří sem umění v našem pojetí, o nichž pojednává Poetika, i praktická řemesla jako stavitelství nebo takové obory jako medicína).

SPISY:  Logické - souhrnně Organon (Kategorie, O vyjadřování, Topiky, První a Druhé analytiky, O sofistických důkazech)  Přírodní filosofie a psychologie - Fysika (Περ ὶ φ ύ σεως), O nebi, O vzniku a zániku, O duši, spisy o životě zvířat  Metafysika - název pochází od Andronika Rhodského, pořadatele spisů (asi 70 př.)  Spisy z oblasti etiky a politiky - Etika Níkomachova, Etika Eudémova, Magna Moralia; Politika, Athénská ústava.  Poetika, Rétorika.