Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Statistická indukce Teorie odhadu.
Analýza experimentu pro robustní návrh
Analýza spolehlivosti tlakové nádoby metodou Monte Carlo Jakub Nedbálek Katedra Aplikované Matematiky, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky VŠB - Technická.
Testování statistických hypotéz
Diagnostika staveb a zkušebnictví 3.přednáška ak.rok 2012/13, V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební metody.
Kalmanuv filtr pro zpracování signálů a navigaci
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
MODELOVÁNÍ VLÁKNOBETONU: EXPERIMENT – IDENTIFIKACE – NELINEÁRNÍ ANALÝZA – SPOLEHLIVOST (koncepce) úvodní přednáška k sekci Modelování vláknobetonu Prof.
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Rozbory přesnosti v jednotlivých fázích vytyčení
Odhad genetických parametrů
Obsah prezentace Náhodná proměnná Rozdělení náhodné proměnné.
Rozbor přesnosti vytyčení
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Matematická teorie rozhodování
Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Statistická analýza únavových zkoušek
Institut ekonomiky a systému řízení Oddělení GIS
Čtyřvrstvý nosník namáhaný trojbodovým ohybem
Matematické metody v ekonomice a řízení II 4. Metoda PERT
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Pohled z ptačí perspektivy
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Alternativy k evolučním optimalizačním algoritmům Porovnání genetických algoritmů a některých tradičních stochastických optimalizačních přístupů David.
Náhodný vektor Litschmannová, 2007.
Cíl přednášky Seznámit se
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Modeling claim size in time via copulas (Gaida Pettere & Tonu Kollo) Mgr. Jan Šváb
Reprezentativita: chyba výběru Jindřich Krejčí Management sociálních dat a datové archivy Kurz ISS FSV UK.
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Konference Modelování v mechanice Ostrava,
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.
příklady použití základních reálných opcí
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Aritmetický průměr - střední hodnota
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
1 Principy simulace Definice Koncepce tvorby modelů Obecné charakteristiky.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Modelování hlubinného úložiště - Citlivostní analýza vstupních  parametrů a její vztah k hodnocení rizik. Josef Chudoba.
Pravděpodobnostní hodnocení vstupních parametrů zemin a hornin a spolehlivostní analýza geotechnických konstrukcí.
Základy statistické indukce
Defektoskopie a zkušebnictví
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Monte Carlo Typy MC simulací
Signály a jejich vyhodnocení
- váhy jednotlivých studií
Úvod do praktické fyziky
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Příklad (investiční projekt)
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Statistika a výpočetní technika
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Náhodné výběry a jejich zpracování
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Systém rizikové analýzy při statickém návrhu podzemního díla Jan Pruška

Definice spolehlivosti Spolehlivost = schopnost systému (konstrukce) zachovávat požadované vlastnosti po celou dobu životnosti = pravděpodobnost, že požadované vlastnosti budou zachovány (p s ) p s = 1 – p f kde p f je pravděpodobnost poruchy.

Definování rizika Riziko je pravděpodobnost vzniku nežádoucího jevu během přípravy, realizace a provozování podzemních staveb Riziko H (hazard): H = p f * C f kde C f je průměrná očekávaná hmotná škoda, ke které by došlo při vzniku poruchy.

Druhy rizik Rizika technického řešení Rizika geotechnických poměrů zájmového území Rizika výstavby podzemního díla Rizika provozní

EN Zásady navrhování konstrukcí EN 1990: „Alternativně lze použít návrh založený přímo na pravděpodobnostních metodách“ Stochastický návrh je nutné vždy porovnat s výpočtem metodou dílčích koeficientů

EN Navrhování geotechnických konstrukcí EN 1997: Charakteristické hodnoty geotechnických parametrů Pokud se použijí statistické metody, charakteristická hodnota se má odvodit tak, že vypočtená pravděpodobnost horší hodnoty„ řídící výskyt uvažovaného mezního stavu není větší než 5%.“ Pokud se při výběru charakteristických hodnot vlastností základové půdy použijí statistické metody, mají takové metody rozlišovat mezi místním a regionálním odběrem vzorků a mají dovolit užití apriori znalostí srovnatelných vlastností základové půdy

Riziko horninového prostředí Hledáme odpověď na otázku: „Jaké vstupní parametry mají být použity v matematické analýze?“ Zohlednění variability geologického prostředí → spolehlivé stanovení pravděpodobnosti poruchy → přizpůsobení konstrukce akceptovatelné míře rizika

Deterministický a pravděpodobnostní přístup Deterministicky formulovaná podmínka spolehlivosti: R N ≥ E N Pravděpodobnostní přístup (funkce spolehlivosti): R – E ≥ 0 kde R (odpor konstrukce = únosnost) a E (vnější zatížení) jsou náhodné veličiny s hustotami pravděpodobnosti f R (r) a f E (e).

Metody řešení spolehlivosti lze rozdělit na dvě základní skupiny: -aproximační metody -simulační metody: Monte Carlo LHS - Latin Hypercube Sampling (Metoda latinských hyperkrychlí)

Výhody LHS Koncept založen na metodě Monte Carlo metoda používající výběru vrstev zachovává mezní rozdělení pravděpodobnosti pro každou simulovanou proměnnou snižuje počet nutných výpočtů pro dosažení adekvátní přesnosti

Výstup LHS Latinský čtyřhran je čtvercová síť popisující pozicí výběrů, kdy je v každé řadě a sloupci pouze jeden vzorek (výběr). Latinská hyperkrychle je zobecnění Latinského čtyřhranu – každý vzorek je pouze jeden v jedné řadě (v intervalu jedné osy)

Obecný princip LHS Pro proměnné spočteme distribuční funkce, ty normujeme na interval a rozdělíme na N nepřekrývajících se intervalů o stejné pravděpodobnosti (zde N = 5),

Obecný princip LHS Z N hodnot získaných pro každý typ simulované náhodné proměnné (jejich počet je K), sestavíme matici N*K a zpětně spočteme skutečné hodnoty (odnormování). N hodnot proměnných je spárováno náhodným způsobem navzájem

Obecný princip LHS Princip Sestavení matice - Náhodné permutace

Výsledná sada dat

Obecný princip LHS Vzorky mohu také normalizovat kde u j a σ j jsou střední hodnota a směrodatná odchylka j-té proměnné

„LHS – mean“ vs „LHS – median srovnání metod výběru vzorků

Vliv počtu simulací N Střední hodnota Směrodatná odchylka

Vliv počtu simulací N Střední hodnota Směrodatná odchylka

Zohlednění korelací mezi proměnnými Většina postupů je implementací statistické korelace formou záměny pořadí vzorků u jednotlivých proměnných a nemění již jejich hodnoty. Metody: Pearsonův lineární korelační koeficientu Spearmanův koeficient pořadové korelace Metoda žíhání

Porovnání postupů deterministické a stochastické analýzy

Nevýhody LHS Obtížnější získávaní naměřených dat a jejich zpracování statistickým softwarem – QC- Expert, Anthill apod. Nutnost použít algoritmus LHS se zohledněním korelací Více výpočtů řešené úlohy (pro N simulací)

Výhody LHS značného snížení počtu simulací oproti standardní metodě Monte Carlo při zachování vysoké přesnosti odhadů zachovává pravděpodobnostní rozdělení přiřazené všem simulovaným proměnným zohledňuje korelovanost mezi proměnnými.

Závěr Využití metody LHS pro statické výpočty podzemních staveb může výrazně zpřesnit představu o předpokládaném chování posuzované konstrukce (zejména pak o pravděpodobnosti výskytu extrémních stavů).

Poděkování Tento příspěvek byl zpracován s podporou grantu TAČR TA „Pravděpodobnostní hodnocení vstupních parametrů horninového masivu a spolehlivostní analýza podzemních konstrukcí s využitím numerických metod“