optimalizace zásob V DISTRIBUČNÍ SÍTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 7..
Černoch Michal Školoudová Lenka
Optimalizace stavu zásob
Kompletace Ivan Gros
Úvodní studie pro Q&X Trading (Technica Solutions)
Jednatel Cargologix, s.r.o.
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Efektivní obchodní portál
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Úvodní studie pro Q&X Trading (Tomáš Klinský, Technica Solutions)
Dynamické rozvozní úlohy
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Kalkulace plných a variabilních nákladů
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
Případová studie Business Intelligence ve společnosti Mountfield, a.s.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
1 Kapitálový trh obchodování s cennými papíry v ČR Ing. Jiří Vodička Ústav ekonomiky a řízení podniku ČVUT, FS
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Lenka Fialová Martina Procházková Ondřej Soukup Martin Valenta Cyril Vojáček 1.
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
Prezentace společnosti ZAJDO Transport Logistics s.r.o.
4 Optimalizace úrovně dodavatelských služeb zákazníkům
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
SCHÉMA MODELU PERSONÁLNÍ PRÁCE VE SKUPINĚ ČEZ
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST
Nákup ( kap. 12).
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Koncepce marketingového řízení
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
S námi víte na beton,kde jsou vaše auta Oborové řešení O2 Car Control.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
Velkoobchodní operace
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Výběr dodavatelů Ivan Gros
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
3 Simulace řízení informačního a materiálového toku - logistická hra
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
GASTRONOMICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM FUSION prezentace základních funkcí
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Model strategie marketingového mixu
Distribuce - placement
13.přednáška – Elektronické zásobování Ing. Jiří Zmatlík, Ph.D. ČVUT, Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Předběžná finanční kontrola Příkazce operace. Úvod S účinností od byl na fakultě upřesněn vnitřní kontrolní systém předběžné finanční kontroly.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
MM – system s.r.o. MM - system s.r.o Prezentace společnosti.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Autor: Bc. Michaela Kolářová Vedoucí: doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D.
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

optimalizace zásob V DISTRIBUČNÍ SÍTI Ing. Zdeněk Opršal Allium, s.r.o.

ELIT - více než autodíly Skupina ELIT Group byla založena v roce 1992 a nyní je plně včleněna do skupiny Rhiag Vlastní distribuční síť 80ti poboček v zemích střední a východní Evropy Skupina zásobuje 5 zemí z centrálního skladu v Praze Nabízí kompletní řešení zajišťující úspěšnou činnost a rozvoj svých zákazníků znalostní informační a kalkulační programy ELIT eTECH, ERE Manager pro ELIT, ELIT eCARIS, ELIT eCAT, ELIT business, diagnostické přístroje a garážová technika

ELIT – motivace k projektu Výkonově nevyhovující systém Nedostatečná funkcionalita v oblasti měření KPI‘s Service level – míra uspokojení zákaznických požadavků Lead Time a Service Level dodavatelů – měření dodací výkonnosti Nízká integrace zemí Nevyhovující prognózy odbytu Nedostatečné řízení backorderu

Allium – Dynamic Logistics & Distribution Allium, s.r.o. působí na trhu již více než deset let. Specializuje se na plánování a řízení v logistických a obchodních společnostech. Nasazuje řešení na bázi Microsoft Dynamics NAV a AX. Pro optimalizaci procesů uplatňuje principy Teorie omezení.

Východiska a cíle optimalizace Elyiahu M Goldratt: Teorie omezení Nákup, zaskladnění, distribuce, vyskladnění, prodej a dodávka je řetězcem činností, které dokáží vytvářet ekonomický efekt definovaný organizací. Jediný faktor, který je mimo řízení organizace je prodej, neboli zájem zákazníka. Omezením je tedy nepředvídatelnost zájmu zákazníka a uplatní se nedostupností zboží, o které má zákazník zájem. Nadměrné zásoby naopak váží fin. prostředky z marže

Zboží v zásobovacím skladu Na začátku řešení uložení zásob v řízených skladech: Nedisponibilní zásobní přihrádky a lokace jsou určeny k uložení zásob, které nelze operativně distribuovat Vyskladňovací přihrádky jsou určeny pro operativní zásobu, která je vyskladňována a expedována k pokrytí vznikajících potřeb Stanovení množství ve vyskladňovací přihrádce je úlohou optimalizace min/max parametrů. Na konci řešení uložení zásob v řízených skladech: Všechny přihrádky jsou disponibilní Ve vyskladňovací přihrádce zůstává to zboží, které je zbytkem z optimální manipulační dávky po dodání k pokrytí potřeb.

Zboží v distribuční síti Na začátku řešení doplnění zásob ve skladech poboček: Ručně definované minimální zásoby na základě zkušeností z minulých prodejů Pravidelné závozy očekávaných množství Na konci řešení doplnění zásob ve skladech poboček : Dynamické stanovení doplňovaného množství na základě prodejních charakteristik zboží Velmi časté závozy nepravidelných množství a operativní přesuny mezi pobočkami

Překážky optimalizace Připustit, že zásoby, které chci prodávat, jsou uloženy mimo moji kontrolu Zajistit, že nebudou obchodníci zklamáni nedostupností zboží – všechny závozy musí být spolehlivé Shromáždit data v jediném informačním systému Zajistit schopnost zúčtování velkého množství pohybů nárazově při vypravení vozidla On-line vyhodnocovat odkud a které zboží pokryje potřebu zákazníků Poskytnout skladníkům a dispečerům přesné a aktuální informace o pracnosti manipulace se zbožím Maximálně zjednodušit veškeré transakce, protože jich bude více S každou novinkou, či při změně, vyhodnocovat prodejní charakteristiky zboží

Dílčí opatření Katalog

Dílčí opatření – katalog Definovat možné záměny a alternativy ke zboží. Rychle a efektivně zpracovat celý katalog dodavatele a stanovit vlastní prodejní atributy (cena, termín, …). Vytvořit vlastní prodejní katalog s přesnými a ověřenými informacemi, využitím kontrolních postupů

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce

Dílčí opatření – pult prodejce Udržet individuální přístup k zákazníkům vyhodnocením historie. Umožnit zákazníkům sdruženou fakturaci, zápůjčky a případně i vratky, pokud to budování vztahu napomůže. Výše uvedeným motivovat zákazníka k závazkům odběru a prognózám.

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce Šablony rezervace

Dílčí opatření – šablony rezervace Definovat možnosti efektivního pohybu zboží v rámci celé sítě Řídit termíny objednávky a dodávky tak, aby mohly být včas obslouženy zdrojovým skladem Poskytnout informaci o termínu dodání v případě neobsloužení okamžitě u položek, na které je zákazník ochoten čekat.

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce Šablony rezervace Pult dispečera

Dílčí opatření – pult dispečera Stanovit optimální množství a skladbu vyskladněných zásob. Zajistit včasnost expedice řízením zdrojů ve skladu (skladníků) díky znalosti objemu předpokládané práce. Řídit obsluhu prioritní expedice (např. rezervovaných položek) na úkor odložitelné expedice (např. doplnění minimálních zásob)

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce Šablony rezervace Pult dispečera Zúčtování a závoz

Dílčí opatření – zúčtování a závoz Zajistit správnost dodávky - checking Stanovit optimální dávku pro využití kapacity dopravce Stanovit optimální trasu závozu

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce Šablony rezervace Pult dispečera Zúčtování a závoz Šablony nákupu - prognózy

Dílčí opatření – šablony nákupu Stanovit prodejní charakteristiky položky Zohlednit spolehlivost dodavatele a rozptyl Lead Time Zohlednit případné připravované marketingové akce

Dílčí opatření Katalog Pult prodejce Šablony rezervace Pult dispečera Zúčtování a závoz Šablony nákupu - prognózy

ELIT – dosažené výsledky Řízení nákupu s podporou modelování systém od společnosti SYNCRON Zvýšení obrátkovosti zásob: rychlejší doplnění MIN/MAX rezervování pouze zákaznických požadavků Pokles stavu odpisových zásob důsledek schopnosti operativnějšího nákupu a důslednějšího sledování zásob Výkonnost systému Asi půl milionu obsluhovaných položek v sortimentu z toho cca 110 tisíc naskladněných položek v celkovém počtu 1,5 milionu kusů denně zpracovává více než 75 tisíc pohybů

Děkujeme za pozornost Dotazy?