Středověká vzdělanost, rytířská kultura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY
Advertisements

Cambridge.
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středověká Západní Evropa
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Scholastika VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.14/Md CZ.1.07/1.5.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Vznik měst a jejich význam
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
RENESANCE A HUMANISMUS
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vznik středověkých univerzit
Gotická kultura a vzdělanost
Středověká vzdělanost
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Gotická kultura.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_103 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Scholastika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kultura na počátku novověku
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Vzdělanost a umění raného středověku
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Filosofie křesťanského středověku
7.A Dějepis. Je to základní otázka středověku Křesťan věří v Bibli a vykládá ji rozumem Čím se má tedy křesťan řídit? Sv. Augustin: „Poznávej, abys věřil,
Svatá říše římská, Rusko
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Stát Definice, funkce, typy.
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Dějiny významných států v evropě
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Úvod do středověku.
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělání ve středověku
Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Středověká vzdělanost, rytířská kultura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Změny ve společnosti potřeba rozšířit vzdělání Raný středověk církevní školy Vrcholný středověk městské školy(čtení, psaní, počítání) univerzity (nejvyšší vzdělání) I kupci a řemeslníci potřebovali vzdělání, výpočty, míry, váhy, obchodní dopisy.

Nižší školství šlechta soukromí vychovatelé a učitelé měšťané školy u farních kostelů, klášterní městské školy (zřízeny městskou radou) dívky se vzdělávaly převážně v soukromí většina společnosti negramotná

- latina ustupuje jazyku mateřskému Městské školy - praktičtější zaměření (sedmero mechanických umění = zpracování vlny, zbrojířství, lodní plavba, zemědělství, lovectví, lékařství a divadelnictví) - latina ustupuje jazyku mateřskému

Univerzity - hlavní roli při zakládání sehrává církev (poskytuje profesory a materiální zajištění, kontroluje obsah výuky) panovník uděluje privilegia Profesoři

Univerzita = společenství učitelů a žáků (lat Univerzita = společenství učitelů a žáků (lat. universitas magistrorum et scholarium) - společně žili a studovali v univerzitních kolejích (společenský ani národnostní původ tu nehrál roli)

Základ vzdělání - sedmero svobodných umění (septem artes liberales) = trivium (gramatika, rétorika, dialektika) a kvadrivium (aritmetika, geometrie, astronomie, múzika)

Členění univerzit obvykle 4 fakulty: artistická (filozofická): měla přípravný charakter, učila sedmeru svobodných umění; absolvent trivia - titul bakalář; kvadrivia – titul mistr umění (zkomolenina latinského magister) právnická medicínská teologická (bohoslovecká) (teologie – považována za nejvyšší vědu) rektor – v čele univerzity (měl právo soudit žáky i profesory) děkan – v čele fakulty absolventi univerzit – středověká světská inteligence titul doktor

Nejstarší známé univerzity 1088 Bologna 1150 Paříž od 16. stol. zvaná Sorbonna 1167 Oxford 1209 Cambridge 1222 Padova

Výuka probíhala předčítáním – učebnice byly příliš drahé Univerzita v Bologni Výuka probíhala předčítáním – učebnice byly příliš drahé Výuka probíhala předčítáním – učebnice byly příliš drahé

Padovská univerzita - část učenců odešla z Bologne - neměli tolik akademické svobody; prvními vyučovanými předměty byla právní věda a teologie - nejslavnějším učenec - Galileo Galilei

Pařížská univerzita (Sorbonna – významná bohoslovecká fakulta)

Oxford

Podle pověsti založili Univerzitu v Cambridgi v roce 1209 akademici, kteří po neshodách na Oxfordské univerzitě uprchli a založili si vlastní univerzitu.

Pečeť Univerzity Karlovy (kolem 1360 Historická budova Karolina s arkýřem Velké auly Pečeť Univerzity Karlovy (kolem 1360 Univerzita Karlova v Praze - jedna z nejstarších evropských univerzit

spoluzakladatel středověkého myšlení kladl důraz na rozumové poznání Pierre Abélard (1079- 1142) - filozof a teolog spoluzakladatel středověkého myšlení kladl důraz na rozumové poznání upřednostňoval vědění před slepou vírou: „Poznávám, abych věřil.“ stal se terčem útoků kvůli lásce ke své žačce Héloise Učil, že rozum vede k víře a doplňuje ji. Abélard a Héloisa

katolický filozof a teolog snaha spojit víru s rozumem Tomáš Akvinský (1225 – 1274) katolický filozof a teolog snaha spojit víru s rozumem (Víra vychází od Boha, rozum z přirozených lidských schopností rozum se může mýlit, víra je neomylná rozum dochází ke správným poznatkům, je-li v souladu s vírou.) - tomismus = oficiální církevní filozofie

1. školy zakládané městskou radou Křížovka s tajenkou 1. školy zakládané městskou radou 2. označení středověku rozvíjejícího se od 12. do 14. století 3. nejvyšší věda středověku 4. spoluzakladatel středověkého myšlení 5. město, v němž byla založena první univerzita 6. oficiální církevní filozofie 7. titul absolventa kvadrivia 8. škola poskytující nejvyšší vzdělání 9. titul absolventa trivia 10. město, v němž se nachází Sorbonna

- hlavní směr ve vývoji filozofie v 9. – 15. století Scholastika - hlavní směr ve vývoji filozofie v 9. – 15. století - uplatňovala se ve středověkých církevních školách, od 12. století i na univerzitách - základní téma – vyrovnat se nově s antickým dědictvím, rozumově prověřit a podložit strukturu křesťanské nauky a víry (rozumové důvody víry)

Rytířství Rytířská kultura souvisí s křížovými výpravami každý šlechtic je povinen řídit se křesťanskými zásadami, musí být schopen šířit křesťanskou víru mečem Žádný muž se rytířem nenarodil, pasování panovníkem si musel zasloužit svými činy.

Rytířské ctnosti: - čest (základem byla věrnost Bohu a panovníkovi) - odvaha - štědrost - ochrana bezbranných - galantní vztah k ženě

Rytířská kultura se rozvíjela především při panovnických dvorech: slavnosti, turnaje, hostiny

Trubadúři opěvovali ženskou krásu.

Rytířská kultura se šířila do Evropy z Francie. Do Čech se dostává v době vlády Václava I. (1230 – 1253). Král sám vjíždí v plném brnění k turnaji Historie českého národa v obrazech, Karel Svoboda

Vznik univerzit, rytířská kultura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Čornej, Petr: Dějepis pro střední odborné školy. SPN, Praha 2002 http://www.dejepis.eu/vzdelanost-a-kultura/ http://dejepis.info/ http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://www.emilydickinsoninternationalsociety.org/ http://ao-institut.cz/texty/Ceske-dejiny/16-vaclav-I.html http://media.rozhlas.cz/_obrazek/2089737--Obrazek--1-0x768p0.jpeg http://historicky.blog.cz/0811/rytir http://www.prezentace-pro-dejepis.freeeee.net/