Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY"— Transkript prezentace:

1 STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY
Universitas= latinsky společenstvo učitelů a studentů (ve středověku nazýváni žáky)

2 VZNIK UNIVERZIT Největší rozvoj 13.-15.st.
Snaha světských feudálů a biskupů získat nezávislost Předchůdci byli římské rétorické školy a akademie z řecké antiky První univerzita r. 862 v Cařihradu, fungovala pouze 4 roky(její absolventi byli např.: Konstantin a Metoděj)

3 UNIVERZITY-charakteristika
Povoluje je papež Volnost pohybu profesorů a studentů mezi univerzitami Vyučovacím jazykem latina V začátku nebyly fyzickým prostorem, ale jen korporací (učilo se v kostelech, různých domech..) Vlastní samosprávu, v čele volený rektor - právo soudit žáky i profesory Společenský ani národnostní původ nehrál roli Církev se snažila uplatňovat svůj vliv (=> určování obsahu studia, dosazování profesorů a prostřednictvím nich přinášet do všech oborů náboženské principy)

4 UNIVERZITY-charakteristika
Mezi univerzitami probíhal boj o autonomii a o univerzitní privilegia, o svobodu učení a myšlení, o vymanění z dogmat církve Časem velmi vysoká váženost a nesmírný význam pro rozvoj vědy a kultury Šířily vědomosti a poznání po celém evropském kontinentě Napomáhaly rozvoji měst a podíleli se na přípravě kulturního hnutí v renesanci Hospodářský základ tvořily dotace od církve a udělování beneficí univerzitním učitelům

5 DĚLENÍ UNIVERZIT NIŽŠÍ Artistická fakulta (všeobecně vědecké)
Učilo se tu 7 svobodných umění (gramatika, rétorika, logika, quadrivium: matematika, astronomie, geometrie a hudba ) Studium trvalo 3-4 roky (první 1-2 roky bakalářské, poté magisterské) VYŠŠÍ Lékařská (medicínská) f. Teologická f. Právnická f. Určité stupně vzdělání (např.: docent mohl vyučovat na fakultě)

6 LÉKAŘSKÁ FAKULTA Napomáhala k rozvoji lékařství
Studium spočívalo hlavně ve čtení církví uznávaných autorů (Galénos, Aviccena, Rhares, někdy i Hippokratés) Nejvýznamnější byla lékařská fakulta v Bologni (zde se vyučovala i chirurgie)

7 TEOLOGICKÁ FAKULTA Křesťanská nauka je studována systematicky
Doktor teologie ve 32 letech Nejuznávanější fakulta Svatý Albert Veliký

8 PRÁVNICKÁ FAKULTA Světské nebo kanovnické právo
Proslulá je Boloňská univerzita

9 PAŘÍŽSKÁ UNIVERZITA Dnes známá jako Sorbonna Založena v r. 1160 cca
„matka vzdělanosti“ V r konečná podoba (až do 18.st.) V r český rektor Vojtěch Raňkův z Ježova Absolventi: Tomáš Akvinský, Albert Veliký Logo: Podoba:

10 OXFORDSKÁ UNIVERZITA 1. zmínky o výuce z r. 1096, v r král Jindřich II. zakázal Angličanům studovat na univerzitě v Paříži => velký přísun studentů, v r potvrzeno listinou papežského legátu Vznikla z pobočky Pařížské univerzity V čele kancléř (až dodnes) Logo: Podoba:

11 CAMBRIDGESKÁ UNIVERZITA
založena nespokojenými akademiky z Oxfordské univerzity v r => velká rivalita až do současnosti Absolventi: Isaac Newton, Charles Darwin Logo: Podoba:

12 BOLOŇSKÁ UNIVERZITA Založena v r (není jisté), 1. statusy získala r od Fridricha Barbarosy Historicky známá pro výuku kanovnického a světského práva Absolventi: Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Mikuláš Koperník Logo: Podoba:

13 UNIVERZITA KARLOVA Založena 7.4. r. 1348 Karlem IV. v Praze
Nejstarší univerzita východně od Paříže a zároveň severně od Alp Často zahraniční studenti a učitelé (zejm. ze středoevropských oblastí) Václav IV. v r Kutnohorským dekretem posílil postavení domácích členů Zakládající listina: Logo:

14 DALŠÍ VÝZNAMNÉ UNIVERZITY
Montpellier Cordóba Valencie Krakow Lisabon Salermo Grenoble

15 DĚKUJI ZA POZORNOST Zdroje: wikipedia, oficiální stránky univerzit
Zpracoval: Tomáš Jarolím, 2.B


Stáhnout ppt "STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY"

Podobné prezentace


Reklamy Google