Funkční magnetická rezonance

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAHNUTÉ OLED TELEVIZE.
Advertisements

ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Krev, její složení a funkce
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Mozek - slouží jako řídící centrum
MONITOR.
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Složka sady:EU III/2 č. 15 VY_32_INOVACE_Př.8.15
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Obvodová nervová soustava
Nervová soustava.
Téma č. 7 princip, blokově základní obvody
MUDr. Pavel Stodůlka,Ph.D.
ŽLUTÁ SKVRNA.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MUDr. Miloslav Kopeček Ph.D.
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
Vyšetření fMRI popis experimentu Dobrovolník II :00.
Jak naskenovat člověka
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Monitory.
Základní fyzikální principy vybraných typů magnetické rezonance
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počítačová tomografie (CT)
Lucie Papežová Michaela Zahradníčková. Proč sníme?  Snění = myšlenkové pochody během spánku  Sny vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek.
VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek.
Zobrazovací zařízení.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Vliv osvětlení a jasu na člověka
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
Nukleární magnetická rezonance
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Jaký je naše tělo Kontrola
Nature Inspired Technologies Group Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Oko.
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Oční Implantáty. 2 3 uvnitř na zadní straně sklivce žlutá skvrna – největší koncentrace světločivných buňek, má červenou barvu, na ose oka několik vrstev,
Tělní tekutiny Krev a míza.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Hemisféry, myšlení.  Navazující prezentace vysvětlující jenotlivé časti mozku  Prezentace objasňuje pojmy k části koncového mozku  Po objasnění látky.
Funkce - řízení a kontrola organismu - koordinace mezi orgány - zprostředkovat vztah s okolím - duševní činnost.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Zobrazovací metody Základy neurověd.
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná Lidské tělo
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Nervová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_08_PR_NERVOVÁ SOUSTAVA
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
MUDr. Pavel Stodůlka,Ph.D.
Transkript prezentace:

Funkční magnetická rezonance

Mozková aktivita a fMR 1937 Linus Pauling rozdíl magnetických vlastností okysličené a neokysličené krve německý neuroanatom Korbinian Brodmann (1918-1968) Nervové buňky v určitých oblastech mozkové kůry zvyšují svou činnost, čímž stoupají jejich nároky na přísun energie z glukózy. Aby kůra mohla zpracovat více glukózy, musí spotřebovat i více kyslíku, čímž v daném místě vznikne více neokysličené krve. Díky změně poměru mezi okysličenou a neokysličenou krví se v daném místě změní intenzita magnetického pole, kterou dokážeme zaznamenat.

Typy fMRI BOLD fMRI-blood oxygeantion level dependent-poměr mezi oxy/deoxy h. perfuzní fMRI

Rozdíl oproti klas.MR Větší objem dat ukládá se pouze část mozku horší rozlišení +několik kvalitnějších snímků

Lokalizace motorických a senzorických oblastí. a) Specializace jednotlivých oblastí pro řízení pohybu podél řezu motorickou kůrou. Důležité části těla (ruka, rty a jazyk) jsou řízeny rozsáhlejšími oblastmi mozkové kůry, než paže nebo noha, které nejsou schopny tak složitých pohybů. b)rytmický pohyb rukou. pohybu prsty pravou rukou se aktivovala převážně levá hemisféra mozku (zeleně), při provádění levou rukou (červeně). Žluté oblasti uprostřed obrázku označují doplňkovou motorickou oblast, která se aktivuje při pohybu pravou i levou rukou. +oblasti, které se mohou podílet na nouzovém řízení pohybu stejnostrannou končetinou v případě, kdy je centrum v druhé hemisféře zničeno chorobným procesem

Vnímání času u člověka. Skupina zdravých dobrovolníků řešila mentální úlohu založenou na tzv. reprodukci časových intervalů. Každý z nich měl stisknout tlačítko v okamžiku, kdy uplynul předem naučený časový interval. Mapy znázorňují oblasti mozkové kůry, které se pravděpodobně podílejí na ukládání informací o prožitém čase v řádu 5-20 vteřin. Tento nález podporuje hypotézu, že se v mozku člověka nachází akumulátor prožitého času.

Funkční zobrazení mozku u pacienta s vrozeným extrémním hydrocefalem Funkční zobrazení mozku u pacienta s vrozeným extrémním hydrocefalem. plastické změny mozku před narozením v důsledku virové infekce. mozek je tvořen jen tenkou vrstvou šedé a bílé hmoty a je zcela vyplněn tekutinou (mozkomíšním mokem). Absolvována zvláštní škola. Je zcela soběstačný a má jen lehce neobratnou levou ruku. Jeho vyjadřovací schopnosti jsou v pásmu průměru. Je schopen luštit křížovky a velmi dobře zpívá. Hůře se orientuje v prostoru. Barevné oblasti odpovídají pohybu prsty jeho levé (zelená) a pravé (modrá) ruky. Žluté oblasti se aktivují při zrakové stimulaci, červené při vymýšlení podstatných jmen, které začínají na určité písmeno.

Výzkum Parkinsonovy choroby (stimulace) Alzheimerova choroba Výzkum senzorických, motorických drah v mozku Mozková centra

fMR a evokované potenciály Nejčastěji zraková stimulace dříve kontrastní látka zrcadlo+LCD obrazovka oxy/deoxyhemoglobin-dia/paramagnetické vlastnosti Echo Planar Imaging -vyhodnocení po 1 RF-pulzu

dobrovolníci Dobrovolníci na vyšetření cca 400Kč CEROS-roztroušená skleróza FN u svaté Anny-cd s vlastními snímky

výhody Vysoká rozlišovací schopnost bez vlivu na organismus žádné RTG záření

nevýhody Kontraindikace kardiostimulátor,kovové předměty artefakty pohybem vyšetřovaného cena přístroj > 60M vyšetření cca 6000Kč +4000 kontrast. l. klaustrofobie

Internetové odkazy fMRI http://fmri.mchmi.com/ http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=886 http://fmri.mchmi.com/main_index.php?strana=5 SW matlab- http://www.fil.ion.ucl.ac.uk/spm/ http://www.sph.sc.edu/comd/rorden/mricro.html