Ptáci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
Advertisements

Kód VM: VY_52_INOVACE_3BUD68 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Marcela Budinská Datum: Únor.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
PTÁCI Hana Dundrová Pro 5. třídu ZŠ.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
PTÁCI KUKAČKY, PAPOUŠCI
Jakub Nejedlý, Marek Štrach 7.B
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Obratlovci travních společenstev
Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Nadřád: Létaví (Neognathae)
Stavba těla ptáků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.10 Název pro školu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu procvičení předchozího.
VY_32_INOVACE_Př.5.04-Bažant obecný-prezentace název šablony:
VY_32_INOVACE_2P.7_8.07 Autor: Mgr. Pavel Jeřábek Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Přírodopis, třída ZŠ Září 2012 Základní škola Žižkov,
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Krocan divoký Třída: Ptáci (Aves) Řád: Hrabaví (Galliformes) Čeleď:
Křepelka polní.
Pří_186_Rozmanitost přírody_Bažant Autor: Mgr. Eliška Galíková
Živočichové našich polí PTÁCI 4. ročník
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Pyšný jako páv.
Sovy.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Vypracovaly: Viktorie Honziková Karolína Tomková
PTÁCI KUKAČKY, PAPOUŠCI
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ptáci Řád:Hrabaví.
Lucie Gabryšová Michael Sekyra
Živočichové kolem rybníku
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_16_15B_Ptáci - význam Téma: Přírodopis pro.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Poznávačka – ptáci II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 7/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Irena Pohořalá Název:VY_32_INOVACE_09_PTÁCI II. Téma: Ptáci.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
BAŽANT OBECNÝ.
VY_32_INOVACE_07 07 Domácí ptáci autor: Mgr. Jana Kobylková
PTÁCI.
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_12_Zvířata
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Hrabaví Petříková Klára Dlouhá Lucie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
H r a b a v í Znaky: Mají silné hrabavé nohy, tupé drápy.
PTÁCI.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Lenka Hrnčířová
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Ptáci otevřené krajiny
H r a b a v í Znaky: Mají silné hrabavé nohy, tupé drápy.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
HRABAVÍ.
AUTOR: Lenka Hrnčířová
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Bažant obecný.
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
Transkript prezentace:

Ptáci

Ptáci Opeřená křídla. Stálá teplota těla. Zobák. Dýchají plícemi + vzdušné vaky. Vejce má vápennou skořápku. Duté dlouhé kosti. Zánártní a nártní kosti srůstají v běhák. 10 minut opakování

Křížovka

Řešení křížovky

Řád - hrabaví 12 minut

Hrabaví Úkol 1: zapiš do sešitu základní charakteristiku řádu hrabaví (učebnice str. 20). 17 minut

Hrabaví Řešení (1): Silné hrabavé nohy. Tupé drápy, samci mají ostruhy. Krátký silný zobák. Všežraví. Špatně létají. Mláďata jsou nekrmivá.

Hrabaví Úkol 2 : vypiš do sešitu zástupce z řádu hrabaví (učebnice str. 20).

Hrabaví Řešení (2): Kur domácí. Krocan domácí. Páv korunkatý. Koroptev polní. Křepelka polní (japonská). Bažant obecný. Tetřev hlušec. 21 minut

Kur domácí Vyšlechtěn z kura bankivského. Žijí v hejnech. Slepice sedí na vajíčkách 21 dní. Kura domácího chováme pro užitek (maso + vejce). Za rok snese jedna slepice až 300 vajec. 25

Krocan domácí Vyšlechtěn ze severoamerického krocana divokého. Domestikován indiány. Užitek – maso. Na krku mají lysou kůži. Krůta sedí na vejcích 28 dní. Krocan při podráždění hudruje- vydává zvuky,nafukuje se a ocas vějířovitě roztáhne. 28

Páv korunkatý Původ z Indie. Žijí v hejnech. Samci mají paví oka na ocase. Korunka na hlavě z jemného chmýří. Neužitkový, chován pro okrasu. 32

Koroptev polní Samice - barva orné půdy. Samec – na hrudi tmavě hnědá podkova. Hnízdí na zemi. Dříve hojný výskyt, dnes vzácné.

Křepelka polní Stěhovavý pták, v říjnu odlétá do s. Afriky. Vyskytuje se ve volné přírodě vzácně. Menší než koroptev. Známé volání „pět peněz“. Křepelka japonská- chová se pro užitek, vejce s nízkým obsahem cholesterolu.

Bažant obecný Původ Asie, do ČR se dostaly za vlády Lucemburků (14. stol.). Loví se. Pohlavní dvojtvárnost. Samice má nevýrazné zbarvení, sloužící k ochraně před predátory (při sezení).

Tetřev hlušec a tetřívek obecný V jehličnatých lesích. Kriticky ohrožený. Tokání- v období páření samci vydávají mlaskavé táhlé zvuky. Tetřívek obecný- je menší, žije v lesnatých krajích s nízkými porosty. Tetřívek obecný Tetřev hlušec, samec a samice

Otázky k procvičení Které hrabavé ptáky chováme pro užitek? Co znamená, když slepice kvoká? Kolik slepice kura domácího snese vajec za rok a kolik za den? U kterých hrabavých ptáků pozorujeme výraznou pohlavní dvojtvárnost? Proč se z vajec koupených v obchodě nevylíhnou kuřata? Který z hrabavých ptáků je stěhovavý? Proč ve volné přírodě ubylo hrabavých ptáků? Čím jsou v přírodě volně žijící hrabaví ptáci užiteční?

Řešení Kur domácí, krocan domácí, křepelka japonská. Kvokání nastává po snesení vajíček. Kvočna usedá na své hnízdo a sedí. Asi 300 kusů. Průměrně 1 za den, někdy vynechá (odpočívá). Páv korunkatý, krocan domácí, kur domácí. Nejsou oplozená. Křepelka polní, odlétá do s. Afriky. Chybí přirozené úkryty (meze a remízky). Používání chemických postřiků v zemědělství. Nezastupitelný článek potravního řetězce. Loví se.

Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 2 pro 7. ročník základní školy – zoologie, botanika, Praha : SPN, 1999, 128 s., ISBN 80–7235–069–2. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hab%C5%99%C3%AD_652.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krocan.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ostrava,_zoo,_p%C3%A1v_korunkat%C3%BD.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bazant_obecny.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slepice.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krocan_a_slepice.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slepice_a_kohout.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slepice_na_dvorku.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paon1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phasianus_colchicus04(js).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/Tetrao_urogallus http://commons.wikimedia.org/wiki/Tetrao_tetrix http://commons.wikimedia.org/wiki/Coturnix_coturnix http://commons.wikimedia.org/wiki/Perdix_perdix