Architektura informační a komunikační infrastruktury VS Miroslav Nováček 4. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
eGovernment – aplikace principů v ISKN
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet Stav k RK , př. 1
ANECT a.s. Komunikační systém lokalit HN v ploše
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Company LOGO Efektivní veřejná správa a přátelské veřejné služby Integrovaný operační program 2007 – 2013 Ministerstvo vnitra České republiky.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
ePraha - MepNet1 Neveřejná datová síť MePNet Ing. Zdeněk Záhora Magistrát hl. m. Prahy, odbor informatiky.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS) Ing. Lubomír Moravčík
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Realizační tým ICZ duben 2005
Informační kulturní portál
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
KI ISVS Klíčové projekty a koncepce rozvoje Hradec Králové, Petr Moldan.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
GovNet Ing. Zbyněk Škopán. Strana 2 KI ISVS Služby GovNet I. Centrální podpora Uživatelů.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Technické řešení PostSignum QCA
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
Nový KIVS Technologická část
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Centrální místo služeb 2.0
Transkript prezentace:

Architektura informační a komunikační infrastruktury VS Miroslav Nováček 4. dubna 2005

2 Komunikační potřeby organizací veřejné správy (OVS) komunikace mezi vzdálenými pracovišti v rámci jedné organizace (přístup k centrálním informačním zdrojům a aplikacím) komunikace mezi organizacemi navzájem (přístup i k datovým zdrojům nebo aplikacím jiné organizace – sdílení registrů) přístup k vnějším zdrojům (Internet, EuroDomain…)

3 Komunikační infrastruktura informačních systémů veřejné správy (KI ISVS) Do KI ISVS lze zahrnout : sítě (LAN, WAN) ministerstev a jejich dislokovaných pracovišť sítě centrálních úřadů sítě úřadů samosprávy : komunikační infrastruktury OVS a jejich propojení Struktura KI ISVS : přenosová infrastruktura privátní (logické) sítě OVS propojovací síť a její služby

4 Rozvrstvení infrastruktury komunikační infrastruktura (KI ISVS) komunikační prostředí (KP ISVS) ISVS 1ISVS 2ISVS n... pravidla pro výměnu informací standardy a způsob jejich použití služby pro výměnu informací propojovací síť a její služby přenosová infrastruktura operátorů privátní sítě organizací veřejné správy

5 Architektura Komunikačního prostředí (KP ISVS) Komunikační prostředí informačních systémů veřejné správy je integrujícím prostředím, umožňujícím elektronickou výměnu informací ve veřejné správě slouží k zajištění interoperability ISVS mezi různými OVS je založeno na řízeném využívání mezinárodních otevřených standardů ICT architektura orientovaná na služby (SOA)

6 Diverzifikace KI ISVS (přenosové infrastruktury a propojovací sítě) Teze: Komunikační infrastruktura veřejné správy nemůže být závislá na jediném poskytovateli soutěž přenosových služeb soutěž služeb propojovací sítě propojovací síť je jediná logická síť složená ze subsítí poskytovatelů služeb propojovací sítě (principiálně jiných než poskytovatelů přenosových služeb) OVS A OVS DOVS C OVS B propojovací subsíť X přenosové služby I propojovací subsíť Y propojovací subsíť Z přenosové služby III přen. sl. II

7 Pravidla interoperability KI ISVS po vrstvách: Přenosová infrastruktura žádná zvláštní pravidla pro poskytovatele, pouze dodržování běžných standardů, norem, licencí Propojovací síť prokázání důvěryhodnosti a odborné způsobilosti poskytovatele, licence, popř. akreditace prohlášení shody se specifikací rozhraní Komunikačního prostředí (RR na úrovni propojovací sítě) o udržování dokumentace o umožnění kontroly dodržování pravidel propojovací pravidla BGP routing jednotné propojení DNS

8 Hodnota přípojky Metcalfe: Užitečnost sítě se zvyšuje s počtem uživatelů hodnota přípojky k síti se zvyšuje s počtem informačních zdrojů a aplikací, které je na ní možno využívat rozvoj infrastruktury musí podporovat rozvoj obsahu - možností přistupovat k zajímavým informačním zdrojům resp. aplikacím ani výkonná přenosová infrastruktura bez funkčních a bezpečných a přitom jednoduše spravovatelných metod vzájemné výměny informací nepřinese očekávaný efekt

9 Principy výměny dat mezi OVS autonomie a odpovědnost jednotlivých OVS za data, informační systémy, pracovníky elektronické předávání dat mezi nimi založeno na dvoustranných ujednáních data zůstávají u vlastníků přístup k datům řídí jejich vlastník na základě důvěryhodných informací o tom, kdo data používá důvěryhodné informace o uživatelích poskytuje jejich „zaměstnavatel“ minimální počet propojovacích bodů – jeden pro každou OVS => jednotná propojovací síť otevřené řešení, standardní protokoly

10 ČPI GOVBONE=schválený koncept GovNet I. v současné praxi MPSV ČSSZ VPN SSP VPN SSZ VPN OSSZ ÚPMhmPÚMČ oddělené ÚPOrSSPÚPO integrované KÚ MV IS EO MO EAD MF ADISCIS MMRMZeMSp BISNKÚ celkem >750 lokalit celkem >460 lokalit EAD SZIF propojovací VPN GOVBONE NVF

11 Koncepce GOVBONE je především koncept řešení interoperability ve VS vychází ze zkušeností při realizaci požadavků na interoperabilitu ve VS soubor pravidel přizpůsobeným potřebám VS základní principy konceptu GOVBONE byly publikovány a jsou veřejně přístupné na jejím základě byla vypracována Koncepce řízení KI ISVS (ANECT pro UVIS 2000/2001) koncepce řízení KI ISVS byla základem pro specifikaci GOVNET I,II,III – součást usnesení vlády 2002/07

12 Propojovací síť GOVBONE je implementací konceptu GOVBONE síť včetně služeb implementovaných na základě pravidel definovaných v konceptu síť a služby postupně implementované na základě konkrétních potřeb VS ověřením konceptu GOVBONE v praxi v souladu s vládou schválenou specifikací GOVNET I (usnesení vlády 2002/07)

13 Škála připojení ke GOVBONE A. připojení střední OVS ÚPO autorizovaní klienti B. připojení velké OVS ministerstva, centrální úřady, KÚ… autorizovaní klienti zpřístupnění datových zdrojů autorizovaným klientům C. připojení skupiny (malých) OVS obce autorizovaní klienti - hostingová centra malých OVS D. individuální připojení projekční řešení „na míru“ Připojení se odlišují technickým řešením škálou využitelných služeb úrovní bezpečnosti Připojení je realizováno nad přenosovou infrastrukturou zvoleného operátora, případně nad vlastní přenosovou infrastrukturou.

14 Škála volitelných služeb GOVBONE základní konektivita redundantní připojení služby bezpečnostní brány (firewall…) vlastní/hostované DNS externí autorizační databáze (EAD) LDAP proxy správcovské rozhraní provozní dokumentace technická podpora servis poruch školení správců on-line monitoring dostupnosti služeb on-line monitoring vytížení vybraných datových zdrojů rozšiřování stromu objektů EAD pro další aplikace pravidelný upgrade a fixy bezpečnostních děr úpravy správcovského rozhraní pro další aplikace projekční příprava a projekční řízení individuálních řešení součinnost při nezávislém auditu

15 Externí autorizační databáze (EAD) Bezpečný autorizovaný přístup k datům jiné organizace data zůstávají u vlastníků přístup k datům řídí jejich vlastník na základě důvěryhodných informací o tom, kdo data používá důvěryhodné informace o uživatelích poskytuje jejich „zaměstnavatel“

16 Hodnota přípojky hodnota přípojky závisí na počtu informačních zdrojů a aplikací, které je na ní možno využívat kompetentnost a efektivita úřadu závisí na hodnotě (nikoli kapacitě či technologii) přípojky elektronický přístup k málo kompetentním službám efektivitu pak komunikace veřejnosti s veřejnou správou nezvyšuje efektivní „front-office“ vyžaduje fungující „back- office“ = navzájem komunikující organizace veřejné správy

„We don´t need more government or less government … we need better government.“ Douglas Holmes, eGov-eBusiness - Strategies for Government