1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Úvod do metodologie vědy
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
PŘEDNÁŠKA Z EXPERIMENTÁLNÍ PSYCHOLOGIE I Mgr. Nina Bakošová.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metody zkoumání ekonomických jevů
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
Popper. Vědecká teorie Zaměření na konkrétní detail zvláštní pozornost vědce očekávání konkrétního výsledku potvrzujícího teorii doufání ve verifikaci.
Bakalářský a diplomový seminář 2013
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Didaktický výzkum v ekonomickém vzdělávání © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Koncipování empirického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
VÝZKUMNÝ VZOREK, validita a reliabilita
Sociologie C 3. cvičení Tematická rekapitulace 2. cvičení - pojem paradigma a výzkumná paradigmata v sociologii – kvantitativní a kvalitativní metoda.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Pedagogická diagnostika
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
KMVP část 31 Kvantitativní metody výzkumu v praxi 3. část ZS 2008 (2/11/08) Jiří Šafr
Základy pedagogické metodologie
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
Přednáška 2 Etapy výzkumu, přístup k datům
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Psychologie – úvodní informace PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. konzultační hodiny:St: 12:00 – 13:30 Čt: 9:30 – 11:00 č.108 studijní materiály.
Validita jako integrace výzkumného poznání PSY401 Metodologie psychologie Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc. Jan Širůček, PhD.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
VÝZKUMNÝ SOUBOR VALIDITA a RELIABILITA II. ROČNÍK – PS METODOLOGIE PDG. VÝZKUMU MGR. HRBÁČKOVÁ KARLA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
Principy testování a měření
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Věda & struktura vědecké práce
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Praktická metodologie vědy 2016
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba modelu světa. Dobrý výzkum a jeho kriteria - reliabilita, validita. Etická stránka výzkumu.

Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů Hodnocení výuky – 9 : 00 „Proste předstírejte, ze tu nejsme , paní ucitelko…“

Metody získávání poznání a jeho fixování nevědecké – k „uvěření“ autorita tradice, mínění a priori (bez vědeckého přezkoumání) – založeno na dojmu a intuici „dojmologie“ – „vypadá to logicky“

testík prasátka ???

Metody získávání poznání a jeho fixování vědecká metoda – k „ověření“ systematičnost a organizovanost „neexistují náhodné objevy“ empirická povaha – data, ne intuice, či představy objektivita a verifikovatelnost sebekorekce

Vědecké teorie = zobecňující vysvětlení vycházející z informací získaných vědeckou metodou ekonomičnost (Occamova břitva) jednoduchost, elegance vnitřní konzistence testovatelnost indukcí (emoce ↔ učení) dedukcí (u maturity neuspěje 20%) jediný způsob jak prokázat, že induktivně vystavěná teorie je pravdivá, je systematicky ji falzifikovat –pokusit se ji vyvrátit (indukce – zrod teorie, dedukce – testování této teorie)

Hlavní cíle pedagogického výzkumu Explorace Deskripce - popis: říká nám „co“ probíhá (popis, utřídění; kategorizace) Vysvětlení: říká “proč” ke zkoumanému jevu dochází Predikce - předpověď: určuje podmínky za nichž se pravděpodobně zkoumaný jev v dané kvalitě objeví Změna: využívání pedagogicko psychologického poznání k zabránění nežádoucím jevům, či k podpoře žádoucích

jak může empirie mást inteligence matek, které rodí v pozdějším věku vyšší? (věk prvordiček souvisí se sociokulturním statusem) starších lidé v městech s fluoridovanou vodou – častější fraktury krčku když kontrolovány proměnné vztahující se k životnímu stylu (pohybová aktivita, kouření, alkohol) – vztah vymizel procento romských dětí v praktických školách??? množinová výuka matematiky – neúspěch, přitom pilotní ověřování mělo skvělé výsledky ???

co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka shromažďování poznání vědeckou cestou, tj.systematickým ověřováním vědecký problém – „bílá místa“ výzkumná otázka – upřesnění co z bílého místa lze prozkoumat

Jak vzniká výzkum: literární rešerše ? lze vyvodit hypotézu návrh designu (podoby) výzkumu provedení, sběr dat a jejich (statistická analýza) publikování příspěvek k teorii

výzkum jako tvorba modelu světa.

Dobrý výzkum a jeho kriteria - reliabilita, validita. řeší vědecký problém a odpovídá na výzkumnou otázku validita (platnost) a činí tak spolehlivě reliabilita (spolehlivost)

VALIDITA a RELIABILITA Jestliže realizujeme určité měření, nikdy si nemůžeme být dopředu jisti jeho kvalitou. Skutečnou kvalitu zjistíme až na základě vyhodnocení již uskutečněného měření. To nám řekne validita a reliabilita měření. Validní měření (platnost) = takové měření, které měří skutečně to, co jsme zamýšleli měřit. Reliabilní měření (spolehlivost a přesnost) = takové měření, které nám při opakovaném měření za stejných podmínek poskytuje stejné výsledky.

Etické zásady výzkumu: Potřeby participujicích osob: Informovaný souhlas Dobrovolná účast Omezení klamných informací Informovaní o provedeném výzkumu Důvěrné zacházení s osobními informacemi Možnost alternativy

Prosím, „přečtěte“ si následující obrázek a pak si ho namalujte