Základy pozorování a pokusů v biologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce.
Advertisements

BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Soubor prezentací : CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Ochrana jednotlivce při úniku nebezpečné látky
První pomoc při závažných stavech
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Zásady práce v chemické laboratoři
Obecné zásady bezpečnosti práce v chemické laboratoři
Intoxikace (otravy).
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Bezpečnost práce v chemii
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Marta do laboratoře a)neumí chodit sama. b) může vstupoval jen s vyučujícím. c)se bojí chodit, protože tam straší.
Osobní hygiena:  Zástěra  Čisté ruce  Tašky na určené místo  Ruce neutírat do utěrky.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Drobná poranění v domácnosti Číslo DUM: VY_52_INOVACE_80_96 Vzdělávací předmět: Rodinná výchova.
Chemie jako věda, bezpečnost práce v laboratoři,
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Kovy Nekovy Atomy a molekuly Čím jsme začínali
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Laboratorní řád Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Materiálně technické zabezpečení výuky chemie Vybavení učebních prostor.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Ch_013_Bezpečnost při práci Ch_013_Chemická laboratoř_Bezpečnost při práci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 7 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
BEZPEČNOST PRÁCE V LABORATOŘI LABORATORNÍ ŘÁD POKYNY PRO PRVNÍ POMOC © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
VY_52_INOVACE_05_04_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
Výroba mýdla - - žákovský pokus MGR. DANIELA SZMEKOVÁ.
Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.35_Prvni_pomoc_popaleniny.
MASARYKOVA UNIVERZITA
Vedení záznamu o zařízení oš. jednotky
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
BOZP při manipulaci s izolačními materiály
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_20_Péče o kůži
Bezpečnost práce v chemii
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Kyseliny a jejich chemické vlastnosti
ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Praktická měření Elektrikář – 2 ročník
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Současný stav a změny v BOZP a PO
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tematický celek: Zásady práce s PC
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_160_ KYSELINY
Transkript prezentace:

Základy pozorování a pokusů v biologii Hlavní zásady práce v laboratoři Na pracovním místě měj nezbytné potřeby. Nejdříve si pečlivě pročti celý pracovní návod. Zkontroluj své pracovní místo a připrav si potřebné pomůcky. Případné nedostatky oznam vyučujícímu

Hlavní zásady práce v laboratoři Pracuj přesně podle pokynů vyučujícího a textu návodu. Se svými spolužáky se v případě nezbytnosti domlouvej jen polohlasně, abys nerušil(a) ostatní. Při práci dodržuj bezpečnostní pokyny. Se zařízením a vybavením laboratoře zacházej opatrně a udržuj pořádek.

Hlavní zásady práce v laboratoři 5. Ohleduplně zacházej se všemi živými organismy (tedy i rostlinami), šetrně se všemi přírodninami a pomůckami. 6. Název úkolu, materiál a pomůcky, postup práce, dílčí a celkové výsledky a závěry průběžně zapisuj do samostatného protokolu (popř. sešitu)

Hlavní zásady práce v laboratoři 7. Po celou dobu práce udržuj na pracovním místě pořádek a čistotu. Odpad dávej jen do určených nádob. 8. Po skončení práce podle pokynů vyučujícího ukliď své pracovní místo, umyj použité sklo a ostatní pomůcky, zkontroluj, zda je vše ve stejném pořádku jako před začátkem práce.

Hlavní zásady práce v laboratoři 9. Laboratoř (učebnu) smíš opustit jen se svolením vyučujícího

Bezpečnostní pokyny Pracuj uvážlivě a soustředěně Udržuj pořádek a čistotu. V laboratoři (učebně) nejez a nepij. Chemické látky, jedovaté rostliny nebo jejich plody neber do rukou a neochutnávej je. Po práci si vždy umyj ruce!

Bezpečnostní pokyny 4. Používáš-li při pokusech hořlaviny, nesmí být v blízkosti otevřený oheň. 5. Při práci s chemikáliemi pročti údaje na štítku, kde nyní musejí být uvedeny znaky i symboly nebezpečnosti. Podle pokynů používej ochranné pomůcky (rukavice a štít nebo brýle). Nikdy kapaliny nenasávej do pipety ústy! Používej balonek nebo bezpečnostní pipetu!

Bezpečnostní pokyny 6. Ústí zahřívaných nádob nikdy neobracej proti sobě ani proti spolužákům. 7. Zbytky nebezpečných látek odkládej výhradně do nádob k tomu určených.

Bezpečnostní pokyny 8. Seznam se s použitím a umístěním prostředků protipožární ochrany a se zásadami první pomoci (hasící přístroj, lékárnička). 9. Každý případný úraz i drobné poranění ihned ohlas vyučujícímu.

Řezná poranění Poleptání Popálení a opaření Otravy Zásady první pomoci Řezná poranění Poleptání Popálení a opaření Otravy

Zásady první pomoci Řezná poranění Menší = omýt vodou (dezinfekční prostředek) + přelepit náplastí Větší = překrýt sterilním obvazem + lékař

Zásady první pomoci b) Poleptání Postižené místo omývat několik minut studenou tekoucí vodou Větší poleptání = lékař

Zásady první pomoci c) Popálení a opaření Chladíme postižené místo studenou vodou V případě rozsáhlejších popálenin nebo opařenin = lékař Nikdy nestrhávejte přiškvařený oděv

Zásady první pomoci d) Otravy Při otravě jedovatým plynem = postiženého vyneseme na čerstvý vzduch V případě že nedýchá = dýchání z úst do úst + okamžitě zavoláme lékaře Při pozření = vyvoláme zvracení + lékař