Výrok "CP/M je vysoce důležitý a čip Z80 bude díky tomu žít navěky." (Future Computing, 1982)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Komunikace periférii.
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Sběrnice.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Programování sběrnicových systémů (EL16) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Vestavné mikropočítačové systémy
Tato prezentace byla vytvořena
Složení počítače Informatika 5. třída.
Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)
Vestavné mikropočítačové systémy
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základní části počítače
Výrok "Pokud nejste príliš bohatí a velmi excentričtí, nebudete mít důvod, proč si dopřát luxus počítače ve vaší domácnosti." (E.Yourdon, 1975)
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Stroje a zařízení Prvky sběrnicových systémů (EL14-2.část) Ing. Josef Nevařil ELEKTROTECHNIKA.
MAINBOARD Základní deska (motherboard) je plošný spoj osazený potřebnými obvody, které včetně procesoru tvoří samostatný počítač. Mezi primární funkce.
Sběrnice Obr. 1.
Práce se šablonami v MS Word 2007
Výběr problému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.15: Výchova.
Provedení logických obvodů
MainBoard.
1 Formální náležitosti žádosti. 2 Podání žádosti konec příjmu žádostí: , 17:00 hod. konec příjmu žádostí: , 17:00 hod. osobně žadatel.
Tato prezentace byla vytvořena
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Sběrnice a přerušení.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Architektura počítače
Internet.
Vnitřní (operační paměť)
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
P REZENTAČNÍ TECHNIKY T EST – TYPY ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ Náplň: psychologický text (preference ze dvou výroků) o 30 položkách, záznamový arch, řešení.
Projektový cyklus, analýza SWOT
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Mikroprocesor.
Procesory.
Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Multiprocesorové systémy. Multiprocesorové systémy vznikly z důvodu zvýšení výkonnosti počítačů, protože jednoprocesorové systémy svým výkonem již přestaly.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Petr Fodor.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Číslicová technika.
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Paměť.
Transkript prezentace:

Výrok "CP/M je vysoce důležitý a čip Z80 bude díky tomu žít navěky." (Future Computing, 1982)

Vyhodnocování priorit  při řízení systému se často používají tzv. žádosti, což jsou signály, kterými různá zařízení signalizují, že jsou připravena vykonávat určitou činnost  žádosti přichází od různých zařízení nekoordinovaně a chaoticky, čímž vzniká možnost konfliktů  řešením těchto konfliktů se zabývá systém tzv. priorit (předností), který umožňuje procesoru rozhodnout, v jakém pořadí žádosti uspokojí  nejdůležitější metody vyhodnocení jsou :  samostatné žádosti  zřetězení  cyklické výzvy

Samostatné žádosti  každé PZ má svůj vlastní signál ŽÁDOST  ke každé žádosti speciální signál PŘIDĚLENO  procesor snadno pozná, které PZ žádalo o sběrnici  vyhodnocení priority se provádí prioritním dekodérem  priority jsou pevně přiřazeny

Samostatné žádosti

Zřetězení  zřetězení = daisy chain  žádosti o přidělení sběrnice vysílají PZ po jednom vodiči => procesor dostává žádosti anonymně a sám prioritu nevyhodnocuje  vyšle pouze společný potvrzovací signál PŘIDĚLENÍ  priorita je určena pořadím PZ, jak jsou jednotky tímto signálem propojeny  chce-li PZ sběrnici, zablokuje signál PŘIDĚLENO a potvrdí procesoru přijetí potvrzení signálem POTVRZENÍ VÝBĚRU  nechce-li sběrnici, pošle signál dále a nereaguje na něj

Zřetězení

Zřetězení + Samostatné žádosti

Cyklické výzvy  cyklické výzvy = polling  žádosti o přidělení sběrnice vysílají PZ po jednom vodiči => procesor dostává žádosti anonymně a sám prioritu nevyhodnocuje  místo jednoho vodiče PŘIDĚLENÍ je použito několik vodičů ADRESA, které jsou schopny přenést adresu jednotky  dostane-li procesor žádost, začne postupně vysílat adresy jednotek v předem daném pořadí (toto pořadí odpovídá prioritě)  PZ rozpozná svoji adresu a pokud chtělo sběrnici, tak potvrdí přidělení signálem POTVRZENÍ VÝBĚRU

Cyklické výzvy