Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, 2005. TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Autorské právo v kostce
Seminář Asociace učitelů češtiny jako cizího jazyka Problematika autorského práva 9. června 2007 Zpracovala: Mgr. Jitka Meklešová, odbor autorského práva.
Autorské a průmyslové právo
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Autorské právo a Open Access
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Lektor – Ing. Kárník Ladislav, CSc.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
, Konference muzejních knihoven, Brno Paměťové instituce a duševní vlastnictví Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Základní práva a svobody
Životní prostředí jako veřejný statek
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
AUTORSKÉ PRÁVO. Zájmy autorů a uživatelů podle LZPS Čl. 34: právo na ochranu tvůrčího duševního vlastnictví X Čl. 17: právo na informace Čl. 33: právo.
Autorské Právo.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
AUTORSKÉ PRÁVO A PRŮMYSLOVÁ PRÁVA V INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI AUDIOVIZE – PROBLÉMY PRINCIPU TERITORIALITY V DOBĚ GLOBÁLNÍHO UŽITÍ - ROZDÍLY ÚPRAVY JUDr. Pavel.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
OSA Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s.
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Ochrana průmyslového vlastnictví
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Mimosmluvní instituty užití autorských děl
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Transkript prezentace:

Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno: Doplněk, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 2. Brno: Doplněk, Zákon číslo 121/2000, o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) Občanský zákoník Ústava ČR Listina základních práv a svobod

Autorské právo Součást systému českého práva Soukromé právo Imperativ mravného jednání v soukromém právu

Ústavněprávní základy Čl. 11 LZPS: „Každý má právo vlastnit majetek.“ Čl. 34, ods. 1 LZPS: „Práva k výsledkům tvůrčí duševní činnosti jsou chráněna zákonem.“ Čl. 10 Ústavy: ČR je vázána mezinárodními smlouvami, které ratifikoval Parlament (jejich aplikační přednost)

Příklady mezinárodní ochrany autorských práv Mezinárodní pakt o hospodářských, sociální a kulturních právech (1966) Všeobecná deklarace lidských práv (1948) Světová organizace duševního vlastnictví (WIPO/OMPI) EU 2stranné dohody Bernská úmluva o ochraně literárních a uměleckých děl

Z historie 1811 – nakladatelská smlouva v ABGB 1846 – ochrana některých druhů děl proti jejich rozmnožování a veřejnému provozování

Zákon č. 121/2000 Předmět: autorská díla (literární, umělecká, vědecká) – pojmové znaky: Výsledek tvůrčí činnosti autora Vlastnost díla být objektivně vnímáno jako výsledek a zároveň součást tvůrčí kategorie umění nebo tvůrčí kategorie vědy Smysly vnímatelná podoba Jedinečnost výsledku tvůrčí činnosti Nesmí být vyloučen z rozsahu ochrany Vyloučeno: výtvory nezpůsobilé autorskoprávní ochrany ( § 2 ods. 6 AZ), díla vyloučená zejména z veřejného zájmu (§ 3 AZ)

Autorské právo X vlastnické či jiné věcné právo k předmětu, jehož prostřednictvím je dílo vyjádřeno

Autor § 5 ods. 1 AZ FO, která dílo vytvořila Autorské právo vzniká okamžikem vytvoření díla Spoluautorství (§ 8 AZ)

Dualistické pojetí autorského zákona Osobnostní autorská práva ( § 11 AZ) Právo zveřejnit a rozhodnout o zveřejnění Osobovat si autorství (anonym a pseudonym - §7) Nedotknutelnost díla Majetková autorská práva (§ 12 a násl.) -70 let po smrti autora

Zákonná omezení AP (zákonné licence) Volné užití ( § 30 AZ) Zákonné licence bezúplatné Rozmnožovací licence Propagační licence Citační licence Užití díla umístěného na veřejném prostranství Úřední a zpravodajská licence Další Zákonná licence úplatná Knihovní licence Částečně licence rozmnožovací

Ochrana investice do vytvořeného díla Zaměstnanecké dílo ( § 58) Kolektivní dílo (§ 59) Školní dílo (§ 60) Dílo na objednávku a soutěžní dílo (§ 61)

Zvláštní ochrana Počítačové programy Audiovizuální díla

Kolektivní správa práv V ČR 5 kolektivních správců: OSA = Ochranný svaz autorský Dilia = Divadelní, literární, audiovizuální agentura INTERGRAM = Nezávislá společnost výkonných umělců Gestor = kolektivní správce autorského práva na odměnu při opětném prodeji originálu výtvarného díla uměleckého) OOA-S = Ochranná organizace autorská