Proces výchovy (etapy výchovy)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Struktura poradenského procesu
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Analýza a popis pracovního místa
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Autodiagnostika učitele
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Zákony učení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Institut Celoživotního Vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Struktura poradenského procesu
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Pedagogická diagnostika
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Edukátor Profese učitele
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Kurikulum: obsah školní edukace
Práva dítěte Výchova k občanství
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Volnočasová pedagogika
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Proces výchovy (etapy výchovy) Seminář k nástinu dějin pedagogiky a úvodu do pedagogiky Téma: Proces výchovy (etapy výchovy) Kateřina Dvořáková 79407@seznam.cz

Edukaci, tedy výchovu a vzdělání chápeme jako celoživotní proces člověka a bereme na vědomí její dlouhodobost – rozložení v čase a posloupnost, vedoucí do jednotlivých kroků a etap. Proto proces výchovy bývá členěn na několik etap a zpravidla nahlížen z pozice vychovatele jako subjektu výchovy. Etapy výchovného procesu: Etapy výchovného procesu jsou výsledkem jeho teoretické analýzy. Studium etap výchovného procesu má teoretický i praktický význam pro pedagogiku jako vědu. Logika průběhu etap výchovného procesu je závislá na mnoha činitelích např. na výchovném cíli a obsahu, prostředcích výchovy, úrovni vychovatele a vychovávaného. Ch. Vorlíček vymezuje tyto čtyři etapy výchovného procesu:

1) Etapa počáteční pedagogické diagnózy, ve které výchovný pracovník zjišťuje výchozí stav, úroveň a možnosti vychovávaných. Zajímá se o jejich dosavadní dovednosti, zájmy, potřeby a přání, ale také o fyzický a duševní stav a zdraví, jako o základ, který má být dále rozvíjen. Při diagnostikování se využívá především metody pozorování, rozhovoru, analýzy písemných prací a dokumentů. Vychovatel na počátku interakce s vychovávaným potřebuje zjistit, jaký je žák nebo skupina dětí, kterým se má věnovat a v jaké sociální situaci se nacházejí. Na dítě působily pozitivní i negativní vlivy, bylo záměrně či nezáměrně ovlivňováno. Etapa vstupní pedagogické diagnostiky je nezbytná pro vymezení cíle, obsahu a prostředků výchovného procesu. Umožní vychovateli respektovat úroveň současného stavu žáka a také mu usnadní odhadnout způsob práce v dalším období. V etapě počáteční pedagogické diagnózy provádí diagnózu nejen vychovatel, ale také vychovávaní, kteří se snaží poznat svého vychovatele.

2) Etapa pedagogického projektování (plánování), je vysvětlována jako přesné stanovení cíle, obsahu a prostředků výchovy, způsobu sledování a hodnocení, nakolik se vychovávaným daří postupovat v učení. Důležitou složkou této etapy je představa o realizaci úkolů, to znamená v jakém časovém rozsahu, jakým způsobem a kde se bude cíl naplňovat. Projektování je založeno na znalosti současného stavu, záleží na jasné představě toho, čeho chceme v daném úseku výchovné práce dosáhnout. Pedagogickým projektováním se většinou zabývá vychovatel sám. 3) Etapa regulace učení vychovávaných, znamená vytváření výchovných situací, v nichž se formují osobnosti vychovávaných. Tuto etapu dále dělíme na fáze:

I. Fáze přípravy vychovávaných na aktivní osvojení učiva V této fázi by se měl vychovatel snažit zajistit kázeň a vytvořit příjemnou atmosféru, ve které se rozplyne napětí, kde se vychovávaní budou moci volně ptát. II. Fáze seznamování s novým učivem Má se opírat o přímou zkušenost, která zahrnuje práce v terénu, návštěvy zajímavých míst, určité aktivity ve třídě či v laboratoři. Využívají se názorné pomůcky. Při studiu dochází k využívání klasických výukových metod např. práce s učebnicemi, využití audiovizuálních pomůcek, přednášek. III. Fáze upevňování osvojeného učiva K fixaci osvojených vědomostí dochází při opakování a procvičování látky.

4. Etapa výsledné pedagogické diagnózy (zpětné vazby) je zjišťováním (při využití metod pozorování, písemných prací), do jaké míry bylo dosaženo stanovených cílů, jak se vychovávání v průběhu výchovného procesu změnili. V této etapě získává vychovatel informace o vychovávaném, ale také o sobě samém, o své práci, o svých odborných a profesionálních dovednostech. Jedná se o důležitou zpětnou vazbu pro vychovatele. Dále zde může docházet také k hodnocení vychovávaných (klasifikace, slovní hodnocení), které je zpětnou vazbou pro vychovávané a které by mělo být co nejjednodušší. Toto hodnocení většinou provádí vychovatel, zapojit se ovšem mohou i vychovávaní (POZOR na neobjektivní hodnocení: nadhodnocování kamarádů a sebe sama při sebehodnocení, nebo podhodnocování spolužáků při vyřizování si účtů). Vychovávání mohou hodnotit rovněž své vychovatele. Je to významná zpětná vazba pro vychovatele.

J. Maňák a M. Nováková analyzují výchovný proces z hlediska výuky: 1. Psychická příprava na osvojování učiva. 2. Osvojování nových vědomostí, vytváření představ a pojmů. 3. Vytváření dovedností. 4. Upevňování a prohlubování vědomostí a dovedností. 5. Používání osvojených poznatků a činností. 6. Prověřování a hodnocení žákovských výkonů. Také L. Mojžíšek uvažuje pouze o etapách procesu výuky: 1. Motivace 2. Expozice 3. Fixace 4. Verifikace

Literatura: GRECMANOVÁ, H.; HOLOUŠOVÁ, D.; URBANOVSKÁ, E. Obecná pedagogika I. Olomouc: Hanex, Nedatováno HOLOUŠOVÁ, D. a kol. Základy pedagogiky I. Olomouc: 1993 VORLÍČEK Ch. Úvod do pedagogiky. Praha :UK, 1994. SVOBODOVÁ, J.; ŠMAHELOVÁ, B. Kapitoly z obecné pedagogiky. Brno: 2007