PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvuk v počítači.
Advertisements

IP AUDIO AND PAGING SYSTEMS
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Profesionální notační program nejen pro profesionály
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
Zvuková karta Petr Drlík, 4.I.
Den s Fleetem Nokia Tomáš Hampl 9. června Obsah Nokia CK-100 Nokia CK-300 Nokia CK-600 Závěr.
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Multimédia ve vzdělávání VIDEO Litomyšl.
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Zvuk Mechanické vlnění vzduchu.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Hammondovy varhany, Syntetyzéry, Keyboardy
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Požadavky na programy Programové Měřící Systémy Sběr datZpracováníPrezentace systémy – uzavřené (omezená množina funkcí, nelze jednoduchým způsobem rozšiřovat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Audacity Filip Mečíř. O co se jedná Zvukový editor a rekordér Multiplatformní software-pro Windows, Mac i Linux.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
NERO 11 praktický kurz Ing. Jaroslav Parma.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice.  Paměti RAM  Grafické karty  Zvukové karty.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Atmosféra – rychlost záběru VY_32_INOVACE_Mul4r0112Mgr. Jiří Mlnařík.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Jak učit zvuk Jan Langmajer.
Karolína Hlaváčková, Leoš Kalina, Matyáš Baloun
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Multimédia Žlutířová Eva.
SKLADBA PC 12 OP VK VYT 2.12 Televizní karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Audio a video.  Osnova  Úvod - Cíle  Teoretická část – Multimédia? Audio Video  Praktická část – Úpravené video z LK  Závěr – Podařilo nám splnit.
ZVUK.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Elektrofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Programy pro zpracování zvuku
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Petr Fodor.
MM2 – úvodní cvičení.
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Transkript prezentace:

PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU Marek Němec Radka Ježková

Obsah tématu Rozdělení a popsání jednotlivých funkcí v nahrávacím řetězci Nahrávání a editace Postprodukce (odstranění šumu apod.) Mastering Software Efekty

Nahrávací řetězec ZDROJ ZVUKU MIKROFON PREAMP AD PŘEVODNÍK PC DA PŘEVODNÍK REPRODUKTORY

Nahrávání a editace zvuku Nahrávka by měla obsahovat co nejméně šumu Zdroje: Analogové – gramofon, mikrofon Digitální – mini disk, digitální videorekordér, CD – rekordér, DAT rekordér, DVD rekordér

Nahrávání a editace zvuku Možnosti záznamu: Nahrávání zvuku z analogového přístroje do PC Záznam mluveného slova Záznam hudby z CD Transport zvuku do PC pomocí DV kamery Bezztrátové digitální transporty zvuku do PC Vstupem audio záznamu do PC může také být například i internetové rádio vysílání nebo TV vysílání.

Nahrávání a editace zvuku Základní nástroje pro editaci zvuku: Oříznout (Trim) Vyjmout (Cut) Kopírovat (Copy) Vložit (Paste) Silence Audio

Zvuková postprodukce = obecný termín pro všechny fáze mezi skutečným nahráváním ve studiu a dokončení hlavního záznamu Příklady možných postprodukčních procesů: Odstranění šumu Úprava hlasitosti a dynamiky Míchání, mixování Zvuková postprodukce je většinou otázkou profesionálních firem: Např.: CINEPOST, DIGITAL DATA PRODUCTION, KPS MEDIA

Mastering = poslední tvůrčí fáze výroby zvukové nahrávky 2 druhy: Datový Nejdůležitější dílčí procesy masteringu: celková ekvalizace nahrávky úprava celkové hlasitosti nahrávky, normalizace, fade in/out dynamická úprava nahrávky (komprese, limitace...) aplikace dozvuku – „reverbu“ na celou nahrávku

Mastering úprava stereo hloubky nahrávky aplikace analogové simulace vyrovnání hlasitosti všech písniček na albu zpracování frekvenčního spektra a časových průběhů, fázových poměrů zpracování stereofonního, případně vícekanálového zvukového obrazu, odstranění šumu a jiných rušivých signálů Dithering (finální převod nahrávky např. z 24bitového do 16ti bitového rozlišení pro audio CD)

Software Rozdělení SW: Audio SW FreeWare DAW = Digital Audio Workstation Audioeditory FreeWare Nástroje pro rekonstrukci starých nahrávek Virtuální nástroje (vst) Notační programy (sybelius)

Software Jak vybrat? cena výkon - náročnost na HW Stabilita podpora operačních systémů technická kvalita souborové formáty instalace a zprovoznění uživatelské rozhraní editace ReWire - protokol, který umožňuje propojit více programů pro tvorbu a editaci zvuku a pracovat v nich v reálném čase najednou efekty (možnost plug-in : vst, vsti) podpora videa

Software CUBASE SX vyrábí firma Steinberg komplexní produkční prostředí audio engine, s podporou 192 kHz, zpracovávající výpočty ve 32bitech s pohyblivou čárkou neomezený počet audio/MIDI/instrument stop, otevřené routování signálu, podporu hardwaru, pokročilou synchronizaci a automatizaci, editaci MIDI eventů a rozsáhlé možnosti zpracovávání audia podpora 5.1 surroundu, práce s videem a notační editace v současné době Steinberg prodává Cubase7, který nabízí uživatelům také rozšířenou podporu pomocí Steinberg hubu, i spolupráci s muzikanty na dálku, prostřednictvím technologie Steinberg VST Connect SE kompatibilita 32bitové a 64bitové systémy podobný program od firmy Steinberg = Nuendo

Software PRO TOOLS od firmy Avid Technology, současně na trhu verze 11 profesionální DAW pro kompletní práci se zvukem od jeho nahrávání, přes mixování až k masteringu kompletní 64bit architektura vícekanálové zpracování zvuku s možností synchronizace s videem dříve nutnost mít zvukovou kartu přímo od firmy Avid Technology, od verze 9 lze využívat i se zvukovými kartami jiných výrobců podpora 192kHz a 64bit s plovoucí čárkou

Software ableton live firma Ableton, multiplatformní DAW, na trhu v současnosti verze 9 proti ostatním sw sekvencerům je ableton live navržen jako nástroj pro živou produkci, ale samozřejmě ho lze využít jako nástroj pro skládání hudby, nahrávání, aranžování, mixování a mastering. jedna z prvních aplikací, která uměla automaticky synchronizovat rychlosti dvou různých písní

Software FL Studio FL Studio (dříve Fruity Loops) je hudební produkční DAW vytvořený belgickou firmou Image-Line hudba je tvořena mixováním audio samplů, digitálních syntetizérů a MIDI signálů. systém skládání hudebních smyček je vhodný pro vytváření hudby především elektronického žánru, ale producenti úspěšně využívají program i pro ostatní žánry. podporuje využití pluginů ve formátech VST, VSTi, VST3, DX a DXi. Díky podpoře Re- Wire lze FL Studio spojit s dalšími DAW programy funkce zahrnují nahrávání audio stop, zachytávání MIDI signálů, vytváření kompozice skladby, využívání VSTi syntetizérů (32 i 64bitové verze), rozdělení zvuků do mixážních stop a vkládání efektů na tyto stopy audio engine podporuje multithreading a vícejádrové procesory od verze 10 program podporuje zápis do notové osnovy ve formátu PDF

Software LOGIC PRO firma Apple, součást balíku Logic Studio, na trhu nyní verze X komplexní DAW pro nahrávání, editaci, mix a mastering zvuku pouze pro platformu OS X

Software Ostatní SW Adobe Audition Sound Forge Pro WaveLab … a mnoho dalších

Software FREEWARE AudaCity Traverso DAW Anvil Studio

VST a VSTI Virtual Studio Technology Digitální procesing Tisíce pluginů Podpora Grafické rozhraní Dělíme na : Generátory zvuků (instrumenty) efekty

VST a VSTI VST INSTRUMENTS VST (efekty, analyzéry, …) softwarová emulace / simulace funkce vsti VST (efekty, analyzéry, …) Rozdělení: Signálové procesory Efektové procesory Ekvalizéry Panery Řetězení

Příklady VST a VSTI DELAY (ECHO) (VST) Simulace jevu zvaný „ozvěna“

Příklady VST a VSTI REVERB (DOZVUK) (VST) Tento efekt simuluje zvuk určitého prostředí (místnosti, haly, koupelny,..)

Příklady VST a VSTI Flanger (vst) Tento efekt je vytvořen kolísáním rychlosti přehrávání

Příklady VST a VSTI Phaser/Phase shifteR (VST) Principiálně vychází z Flangeru- umožňuje aplikovat obdobný efekt jako flanger pouze na určitý rozsah frekvencí použitím "vstupního filtru" a rozšiřuje tak možnosti použití

Příklady VST a VSTI Chorus (VST) vícero nástrojů/hlasů, tedy sbor

Příklady VST a VSTI Tremolo (VST) Vibrato (VST) automatické ztlumování a zesilování signálu Vibrato (VST) zpomalení a následné zrychlením signálu Fade in / Fade out (VST) Ztlumování či zesilování začátků a konců skladby

Příklady VST a VSTI Auto-Tune / Vocoder (vst) AUTO-TUNE: dorovnání zpěvu s falešnými tóny VOCODER: záměrná deformace hlasu

Příklady VST a VSTI U-he DIVA(vsti) softwarový nástroj založený na napodobování klasických syntezátorů (Moog, Roland, Korg)

Příklady VST a VSTI NI KOMPLETE ULTIMATE 10(vsti, vst) balík pro studiovou produkci muziky

DÍKY ZA POZORNOST A PTEJTE SE, POKUD CHCETE !