Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název DUM: Cukrářské moučníky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_128_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova:Těsta, náplně, polevy Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 5. července 2013 Soubory DUM: http://www.skolasd.eu/ Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, 737 01 Český Těšín
CUKRÁŘSKÉ MOUČNÍKY
Co je to? těsto náplň poleva Jsou to náročnější moučníky Podávají se po obědě nebo ke kávě Servírují se na dezertním talířku Mají většinou tři části: těsto náplň poleva
Těsta listové – záviny, šátečky, tubičky,… Slouží jako základ moučníku Liší se podle použitých surovin i způsobu přípravy Základní druhy: listové – záviny, šátečky, tubičky,… linecké – cukroví, koláčky,… piškotové – rolády, dorty, bublaniny,…
Náplně žloutkový krém - věnečky, řezy,… máslový krém - dorty, rolády,… slouží k naplnění těst mají různou příchuť (kokos, ořechy, čokoláda, vanilka, ananas,…) základní druhy: žloutkový krém - věnečky, řezy,… máslový krém - dorty, rolády,…
Polevy Slouží k překrytí a zdobení moučníků Mají různou barvu i chuť (citrónová, malinová, čokoládová, bílková,…) Na polevu můžeme položit různé ořechy či ozdoby z marcipánu
Úkoly pro žáky Popiš činnosti na obrázcích:
Děkuji za pozornost!