Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Železniční doprava Lucie Váchová, OA.
Advertisements

Doprava. Doprava Témata prezentace Dopravní muzeum Dresden DVB dopravní podnik Letiště Drážďany Stavba mostu Waldschlösschenbrücke Turistická atrakce.
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Strategie dopravy ČR ve vztahu k IDS
Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
DOPRAVA.
Doprava.
Charakteristické znaky MHD
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Letecká doprava Petr Volný Třída: DLO1 Vedoucí práce: Mária Jozová
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Doprava 25. listopadu 2005.
Registrační číslo projektu
STUDIE ROZVOJE DOPRAVY V AGLOMERACI CHOMUTOV-JIRKOV
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
DOPRAVA.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Společenské a hospodářské prostředí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Silniční doprava.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Úloha dopravy v hospodářství
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Elektronická učebnice - II
Vypracoval: Marek Trefil Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – doprava Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Doprava Č R. HISTORIE hlavní cesty v době římské 1. až 4. století Jantarová cesta.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 Doprava a spoje Mgr. Jan Kašpar.
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Znečištění vzduchu dopravou
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
osobní doprava patří do sféry služeb
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_14_20 Doprava
Proč vznikl SmileCar?. Proč vznikl SmileCar? lidé používají svá auta ... Všichni víme, jak málo lidé používají svá auta ...
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Systém vodních staveb v Evropě
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
TOP 10 největších letišť v Evropě podle počtu odbavených cestujících
Vysokorychlostní železnice pro ČR Železniční konference Pardubice Jiří Pohl, Siemens Mobility, s.r.o. člen Výboru pro udržitelnou.
Transkript prezentace:

Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD Michal Biša – Lodní doprava Tomáš Beran – Potrubí Jakub Král – Železniční doprava Marek Kalina – Silniční doprava (dálnice)

Letecká doprava Letecký provoz zahrnuje dopravu asi 9,5 milionu lidí denně (přibližně tolik, co v roce 1947 za celý rok) a má roční spotřebu energie přibližně 56 TWh. Na světě existuje přes 49 tisíc letišť, zdaleka nejvíce (cca 15 tisíc) leží ve Spojených státech amerických, nad jejichž vzdušným prostorem se každou sekundu pohybuje až 4000 letounů. Letecká doprava patří mezi !nejbezpečnější! druhy dopravy vůbec, v roce 2008 zemřelo při leteckých nehodách 539 osob, jedno úmrtí připadá tedy na každý 1,3 miliontý let. Při leteckých nehodách tedy zemřelo MÉNĚ lidí než na českých silnicích za daný rok. Praha - Ruzyně

Nejvytíženější světová letiště Atlanta (USA) - Hartsfield-Jackson International Airport (Do Atlanty během letní letecké sezóny z Prahy létá Delta Air Lines, která má v Atlantě svoji hlavní základnu.) Chicago (USA) - O'Hare International Airport Londýn (UK) - London Heathrow Airport Tokio (JAP) - Narita International Airport

Letiště Praha-Ruzyně Celý název: Mezinárodní letiště Praha-Ruzyně Dne 21. března 2012 vláda odsouhlasila přejmenování letiště na Letiště Václava Havla-Praha. K oficiálnímu přejmenování by mělo dojít 5. října 2012. Jedná se o největší letiště v ČR, v roce 2008 odbavilo 12,63 milionů cestujících. (pro srovnání – Atlanta asi 85 milionů) Letiště je určeno pro mezinárodní i vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný letecký provoz.

MHD Městská hromadná doprava bývá doplněna též příměstskou, meziměstskou a nehromadnou dopravou a provázána s nimi. Významné přepravní uzly MHD se zřizují v blízkosti přepravních uzlů meziměstské dopravy (nádraží, autobusová nádraží, letiště, přístavy

Pro města s více než 50 000 obyvateli je pravidelná městská hromadná doprava nezbytností. Dnešní velkoměsta by bez městské hromadné dopravy vůbec nemohla existovat, denně jsou v nich přepravovány miliony cestujících. Hromadná doprava je většinou správou měst podporována, hlavně v Evropě, a to nejen finančními dotacemi (zakázkami), ale i omezováním automobilové dopravy, mýtným, nebo také pěšími zónami v centrech velkých měst.

Nevýhody Nevýhodou MHD může být především její rychlost. Prostředky MHD na rozdíl od automobilů zastavují v zastávkách. Každý člověk nepoužívá každou zastávku, takže dochází k určitému zdržení. V hustém městkém provozu je často MHD omezována právě svojí konkurencí individuální dopravou. Ta je totiž prostorově náročnější a častěji v ní dochází k zácpám Výhody Výhodou hromadné dopravy oproti automobilové je její relativní nízká míra znečištění životního prostředí, hluku a prostoru. Městská hromadná doprava je také dostupná všem (například dětem, méně majetným, starším lidem). Všichni totiž nemohou řídit auta. Hromadná doprava je 2,5 krát méně energeticky náročná než individuální.

Siniční doprava - individuální způsob dopravy za použití dopravního prostředku - velmi žádaná - osobní auta, motocykly, trolejbusy, nakladní automobily - jezdí se po silnicích či zpevněných cestách - využívá se k přepravě osob, ale i nákladů - musejí udělat autoškolu na daný typ vozidla - ročně zemře na silnicích 1,2 milionů lidí - nejdelší dálnice na světe – Trans – Kanada (7 821 km)

Porovnání Výhody Nevýhody Flexibylní – dostanu se do mnoha míst, kam se například železnice nedostane Rychlá na krátké vzdálenosti Nevýhody Nákladná Znečišťuje životní prostředí Nejnebezpečnější Hlučná Časté zácpy

Silnice První silnice stavěly už starověké civilizace ( Via Appia ) První dálnice ve 30. letech 20. století I. třída – dálková a mezistátní doprava II. Třída - pro dopravu mezi okresy III. Třída - k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace